Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα που χαρακτηρίζει γενοκτονία τη σφαγή έως και 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων πριν 100 χρόνια, λίγες ημέρες αφότου ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε τον ίδιο όρο.

Παρόλο που το ψήφισμα επαναλάμβανε τον όρο που είχε υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο το 1987, μπορεί να προκαλέσει εντάσεις με την Τουρκία, καθώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ότι θα αγνοήσει το αποτέλεσμά της.

«Ό,τι απόφαση κι αν λάβουν, θα μπει από το ένα αυτί και θα βγει από το άλλο», είχε δηλώσει νωρίτερα στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στο Καζακστάν.

Ψηφίζοντας με ανάταση των χεριών, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το ψήφισμα που αναφέρει πως «τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ 1915 – 1917 εναντίον των Αρμενίων στην περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποτελούν μια γενοκτονία».

Μετά το ψήφισμα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Κοινοβούλιο ότι επιχειρεί να ξαναγράψει την Ιστορία. Στη δήλωση τόνισε πως οι νομοθέτες που υποστήριξαν το ψήφισμα ήταν σε συνεργασία με «όσους δεν έχουν καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες και θρέφουν το μίσος, την εκδίκηση και την κουλτούρα των συγκρούσεων».

Η Τουρκία συμφωνεί ότι χριστιανοί Αρμένιοι σκοτώθηκαν σε μάχες με Οθωμανούς στρατιώτες που ξεκίνησαν στις 15 Απριλίου 1915, όταν οι Αρμένιοι ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά αρνείται ότι ο αριθμός των νεκρών είναι τόσο υψηλός για να χρησιμοποιηθεί ο όρος γενοκτονία.

Η Αρμενία, πολλοί δυτικοί ιστορικοί και ξένα κοινοβούλια αναφέρονται στις μαζικές δολοφονίες ως γενοκτονία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος την περασμένη Κυριακή πυροδότησε διπλωματική διένεξη αποκαλώντας τις δολοφονίες των Αρμενίων ως «την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα», γεγονός που οδήγησε την Τουρκία να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Βατικανό.

Τον περασμένο χρόνο ο Ταγίπ Ερντογάν, ως πρωθυπουργός της Τουρκίας τότε, έστειλε για πρώτη φορά τα συλλυπητήρια του στους απογόνους των Αρμενίων που σκοτώθηκαν κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου είπε πως τέτοιες δηλώσεις ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά νομοθέτες παρότρυναν την Τουρκία να προχωρήσει ακόμη παραπέρα και να αναγνωρίσει τα γεγονότα ως γενοκτονία.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι άνθρωποι δολοφονήθηκαν και ότι τα συγκεκριμένα γεγονότα χαρακτηρίζονται απευθείας ως γενοκτονία... Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να οδηγήσει σε μια περαιτέρω αναγνώριση από την Τουρκία ότι συνέβη μια γενοκτονία κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία», είπε ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης Έλμαρ Μπροκ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.