Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Διάσταση ηβικής σύμφυσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ηβική σύμφυση είναι το πρόσθιο ανατομικό στοιχείο της λεκάνης όπου το ένα λαγόνιο μέσω των ηβοϊσχιακών κλάδων «κλείνει» το δακτύλιο της λεκάνης «ακουμπώντας» την απέναντι πλευρά.



Η ηβική σύμφυση είναι μία συνδέσμωση, δηλαδή μία άρθρωση χωρίς κίνηση, που επιτρέπει απλώς μικροκινήσεις στη διάρκεια του τοκετού.



Σε γυναίκες μετά πολλαπλούς τοκετούς μπορεί να χαλαρώσουν οι σύνδεσμοι της άρθρωσης και να μείνει η ηβική σύμφυση λίγο «ανοικτή». Την κατάσταση αυτή την ονομάζουμε και υπεξάρθρημα.



Φυσικά σε βαρείες κακώσεις της λεκάνης με κάταγμα των λαγονίων και περιστροφή τότε εκτός από υπεξάρθρημα των ιερολαγονίων, συνυπάρχει και υπεξάρθρημα (τραυματικό) της ηβικής σύμφυσης.



Τι σύμπτωμα δίνει

Το υπεξάρθρημα – διάσταση της ηβικής σύμφυσης σε πολύτοκες γυναίκες, συνήθως περνάει απαρατήρητο και διαγιγνώσκεται τυχαία σε ακτινογραφία. Μερικές φορές δημιουργεί ένα αίσθημα βάρους μπροστά στο εφηβαίο. Μπορεί να συνοδεύει κυστεοκήλη (δηλ. πρόπτωση του κόλπου).

Σε ακράτεια ούρων έχει παρατηρηθεί συνύπαρξη απλής διάστασης της ηβικής σύμφυσης που δεν σχετίζεται όμως βιβλιογραφικά με την ακράτεια.

Πώς ελέγχεται

Μόνο ακτινολογικά. Είναι τυχαίο εύρημα.

Πώς αντιμετωπίζεται

Δεν χρειάζεται αντιμετώπιση εκτός της περίπτωσης εκ τραυματισμού και καταγμάτων, οπότε χρειάζεται «γεφύρωση» και σταθεροποίηση με ειδική πλάκα και βίδες.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.