Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Ο διαβήτης θέλει...πρόγραμμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η σωστή διατροφή για τους διαβητικούς συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας τους και ανεξαρτήτως της φαρμακευτικής αγωγής, πρέπει να τηρείται με υπεύθυνο και συνεπή τρόπο, τονίζει η κ. Στέλλα Ηρακλεινού, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Οι διατροφικές συστάσεις δε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως υπόθεση με «ημερομηνία λήξεως», αλλά να ακολουθούνται σε όλη τη ζωή τους, συμπληρώνει η κ. Καλλιόπη Φακατσέλη διαοτολόγος- διατροφολόγος. Με άλλα λόγια, αν έχουν διαβήτη, θα πρέπει να μπουν σε πρόγραμμα, το οποίο, αν το καλοσκεφτούμε, μόνο κακό δεν είναι, γιατί περιλαμβάνει την εφαρμογή υγιεινών συνηθειών διατροφής.

Η σημασία των γευμάτων

Επειδή το να παραλείπουμε γεύματα «απορρυθμίζεται» το διαβήτη, δεν αφήνουμε με κανέναν τρόπο άδειο το στομάχι μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όπως σημειώνει η κ. Ηρακλεινού, είναι απαραίτητα τρία κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο) και τρία ενδιάμεσα (φρούτα ή γιαούρτι ή γάλα στο δεκατιανό, απογευματινό και προ ύπνου γεύμα) για τη σωστή ρύθμιση του διαβήτη, αλλά και τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Τις ώρες θα τις ορίσει ο διαβητολόγος μας, εξατομικευμένα, διότι, όπως υπογραμμίζει η ειδικός, «δεν είναι όλα για όλους».

4 χρήσιμες διατροφικές συμβουλές

1.Επιλέγουμε κόκκινο κρέας 1 φορά την εβδομάδα, και ψάρι 2 με 3

2.Καταναλώνουμε άφθονες φυτικές ίνες: όσπρια 1-2 φορές την εβδομάδα, μαύρο ψωμί και δημητρικά ολικής αλέσεως, καθώς και σαλάτες κάθε γεύμα

3.Εάν υποκύψουμε σε κάποιο «γλυκό πειρασμό», ας είναι στο πλαίσιο ενός μεικτού γεύματος, πλούσιο σε φυτικές ίνες. Μην κάνουμε το λάθος να παραλείψουμε τα επόμενα γεύματα για να διορθώσουμε την «ζημιά»

4.Προσοχή στα οινοπνευματώδη: 1-2 ποτηράκια κρασί την ημέρα κατά τη διάρκεια του γεύματος είναι αρκετά


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.