Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Νεπάλ: Βρίσκουν ακόμα ζωντανούς - Επιστρέφουν οι ορειβάτες - Πως τα έζησε όλα μια Ελληνίδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έφτασαν τις 5.489 οι νεκροί στο Νεπάλ

Στο Παρίσι προσγειώθηκαν 206 επιζήσαντες.

Τραγικοί είναι οι αριθμοί που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας για τα θύματα της φονικής σεισμικής δόνησης των 7,9 Ρίχτερ, που έπληξε το Σάββατο το Νεπάλ.

Συνολικά 5.489 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων επειγουσών καταστάσεων του Νεπάλ, ενώ δεκάδες άλλοι σκοτώθηκαν στην Ινδία και στην Κίνα. Οι τραυματίες φτάνουν τις 8.000, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ οκτώ από τα 28 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας έχουν πληγεί από την καταστροφή.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με 33 ξένους η τύχη των οποίων αγνοείται. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 15 Ισραηλινοί, πέντε Καναδοί, τρεις πολίτες του Μπανγκλαντές και τρεις Γάλλοι.

Εν τω μεταξύ 206 επιζήσαντες του σεισμού, οι περισσότεροι Γάλλοι, προσγειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Ρουασί της γαλλικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Airbus A350 προσγειώθηκε λίγο πριν από τις 06:45 ώρα Ελλάδος μεταφέροντας 206 επιβάτες, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά και 26 τραυματίες. Σχεδόν όλοι είναι Γάλλοι με εξαίρεση περίπου 15 υπηκόους Ελβετίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς βρισκόταν στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί τους επιζήσαντες του σεισμού.

Παράλληλα, ένα δεύτερο αεροσκάφος από τη Γαλλία, μεταφέροντας 20 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού και περίπου 100 εργαζόμενους στις υπηρεσίες έκτακτης βοήθειας, έφθασε σήμερα το πρωί στο Κατμαντού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πρώτη πτήση από τη Γαλλία με ανθρωπιστική βοήθεια, 25 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού και 55 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, προσγειώθηκε χθες Τετάρτη στην πρωτεύουσα του Κατμαντού.

----------------------

Ο σεισμός στο Νεπάλ... κόντυνε το Έβερεστ

Το Κατμαντού ανυψώθηκε κατά ένα μέτρο.

Η προκαταρκτική ανάλυση των στοιχείων από δορυφόρους δείχνουν ότι ο καταστροφικός σεισμός της 25ης Απριλίου στο Νεπάλ ανύψωσε τουλάχιστον, κατά ένα μέτρο, όλη την πόλη του Κατμαντού. Από την άλλη, φαίνεται να κόντυνε τις κορυφές των Ιμαλαΐων, μεταξύ των οποίων και το Έβερεστ, κατά περίπου 2,5 εκατοστά.

Τα πρώτα αυτά στοιχεία, σύμφωνα με το Live Science, προκύπτουν κυρίως από τον ευρωπαϊκό δορουφόρο Sentinel-1a και τις μετρήσεις του ραντάρ του. Οι επιστήμονες εντόπισαν την ανύψωση του εδάφους κάτω από το Κατμαντού συγκρίνοντας τις δορυφορικές εικόνες του ραντάρ πριν και μετά τον σεισμό. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται νέα στοιχεία και από άλλους δορυφόρους, καθώς και η ανάλυσή τους σε μεγαλύτερο βάθος.

Η αρχική εκτίμηση είναι ότι μια τεράστια περιοχή μήκους 120 και πλάτους 30 χιλιομέτρων «σηκώθηκε» γύρω στο ένα μέτρο στη διάρκεια του σεισμού, όπως δήλωσε ο βρετανός γεωφυσικός Τιμ Ράιτ του Πανεπιστημίου του Λιντς. Όπως είπε, «αυτή ήταν μία από τις αιτίες που το Κατμαντού υπέστη τόσες ζημιές».

Οι δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν, επίσης, ότι μειώθηκε κατά 2,5 περίπου εκατοστά το ύψος της υψηλότερης κορυφής του κόσμου. Όμως το Έβερεστ δεν θα σταματήσει να ψηλώνει, καθώς τα Ιμαλάια ανυψώνονται κατά τουλάχιστον ένα εκατοστό ετησίως, υπό την πίεση της τιτάνιας σύγκρουσης των δύο γιγάντιων τεκτονικών πλακών, της Ινδικής και της Ευρασιατικής.

Ακόμη, οι δορυφορικές εικόνες επιβεβαιώνουν τις αρχικές ενδείξεις των επίγειων σεισμογράφων, ότι το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό των 7,8 βαθμών, διερράγη από το επίκεντρο με κατεύθυνση προς τα ανατολικά, όπου και υπάρχουν οι περισσότερες ζημιές. Συνολικά επλήγη, λιγότερο ή περισσότερο, μια έκταση άνω των 14.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

----------------------

Η γυναίκα που έζησε δύο φυσικές καταστροφές και νιώθει «απίστευτα ευλογημένη»!

Παρούσα στο τσουνάμι, παρούσα και στο σεισμό!

Εκείνοι που βγήκαν ζωντανοί από τον καταστροφικό σεισμό στο Νεπάλ είναι αναμφίβολα τυχεροί. Αλλά πώς να χαρακτηρίσει κανείς μια γυναίκα που γλίτωσε τα Ρίχτερ στο Νεπάλ και είχε ξεγελάσει το θάνατο και δέκα χρόνια πριν, στο τσουνάμι που έπληξε την Ταϊλάνδη;

Η 30χρονη Βρετανή Zoe Nash, που μίλησε στη Daily Mail για την τρομακτική της εμπειρία, επέμεινε πως δεν νιώθει άτυχη που ήταν παρούσα στις δύο καταστροφές αλλά νιώθει «απίστευτα ευλογημένη» που είναι ζωντανή.

Η Nash γλίτωσε το Σάββατο από το Νεπάλ ενώ ο σεισμός στοίχιζε τις ζωές τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό.

Τον Δεκέμβριο του 2004, το τσουνάμι είχε κοστίσει 200.000 ζωές. Ήταν και η 30χρονη εκεί, έναν γιγάντιο κύμα την έβγαλε στην ακτή κι εκείνη κατάφερε να σκαρφαλώσει κάπου με ασφάλεια.

Η Nash, εθελόντρια σε πρόγραμμα υγείας στο Νεπάλ μίλησε για τη διπλή δοκιμασία που πέρασε. «Με δίδαξε να είμαι ευγνώμων για τα βασικά πράγματα στη ζωή και ποτέ να μην τα θεωρώ δεδομένα. Με εντυπωσιάζει η δύναμη των ανθρώπων που έχασαν τα πάντα», λέει και περιγράφει τη στιγμή του σεισμού: «Βρισκόμουν σε ένα λεωφορείο όταν η γη άρχισε να τρέμει. Ο κόσμος ούρλιαζε πανικόβλητος, μόλις βγήκα έξω κατάλαβα πως έτρεμε ο δρόμος, το έδαφος κάτω από τα πόδια μας. Τα κτήρια κουνιόντουσαν, σηκωνόταν σύννεφο σκόνης, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, όλοι ήταν τρομοκρατημένοι. Για δύο ώρες μετά το σεισμό δεν μπορούσα να κινηθώ καθόλου, το σώμα μου ήταν σε κατάσταση σοκ».

Για δύο νύχτες κοιμήθηκε στην άκρη του δρόμου και σε ένα παρατημένο λεωφορείο.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πια τίποτα, είναι απίστευτα σκληρό αυτό που συνέβη εδώ, είναι απελπισία. Θέλω να μείνω να τους βοηθήσω αλλά δεν υπάρχουν προμήθειες ήδη», προσθέτει.
Χθες ταξίδεψε στο Δελχί και όπως λέει, δεν θα σταματήσει να προσπαθεί να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους. «Αυτό που με κράτησε σε όλη αυτή την κατάσταση είναι η ανάγκη να βοηθάω τους ανθρώπους. Αφήνω πίσω μου το Νεπάλ με βαριά καρδιά αλλά ελπίζω να συνεχίσω να βοηθάω», λέει.



----------------------


Διάσωση-θαύμα πέντε μέρες μετά το σεισμό!

Απεγκλωβίστηκε σήμερα 15χρονος στο Νεπάλ - Δείτε τις φωτογραφίες.

Αναλογιστείτε τι έχετε κάνει από το Σάββατο που ακούσατε πως έγινε σεισμός στο Νεπάλ. Ίσως βγήκατε έξω το Σαββατοκύριακο, κάνατε κάποια βόλτα, είδατε φίλους, κάνατε δουλειές στο σπίτι. Με το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας πήγατε στη δουλειά σας- καλώς εχόντων των πραγμάτων- γυρίσατε, κάνατε τα απαραίτητα ψώνια, βγήκατε με φίλους.

Στο ίδιο διάστημα, πέντε ολόκληρων ημερών, ο 15χρονος Pema Lama παρέμενε ακινητοποιημένος, παγιδευμένος μέσα στα συντρίμμια κτηρίου που κατέρρευσε μετά τον φονικό σεισμό που ισοπέδωσε τμήμα του Νεπάλ.

Πέντε ολόκληρα 24ωρα μετά η διάσωσή του μόνο θαύμα μπορεί να θεωρηθεί και ένα ολόκληρο έθνος μαζί με εκατομμύρια άλλους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, εύχονται να μην είναι το τελευταίο θαύμα που θα χαρίσει χαμόγελα και ελπίδα στη ρημαγμένη χώρα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ήταν, ήταν απίστευτα γενναίος», δήλωσε στο ΤΙΜΕ ένας από τους γιατρούς που του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες μόλις βγήκε με φορείο από τα ερείπια.

Ο νεαρός εντοπίστηκε κάτω από στρώματα ολόκληρα τσιμέντου και συντριμμιών που κάποτε αποτελούσαν ένα 7ώροφο κτήριο. «Κρυώνω» ψέλλισε όταν αντίκρυσε το φως του ήλιου ενώ όλοι έσπευδαν να του βρουν κάτι ζεστό.

Άλλος ένας τυχερός που έχει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, την ώρα που ο επ΄8ισημος απολογισμός των νεκρών από το σεισμό φτάνει τους 5.500.

Δείτε τις φωτογραφίες















----------------------

Ξεκινούν ξανά οι ορειβατικές αποστολές στο Έβερεστ

Δεκαοχτώ ορειβάτες σκοτώθηκαν την ώρα του σεισμού.

Ξαναρχίζει την προσεχή εβδομάδα η ανάβαση στο Έβερεστ, παρά το σεισμό που προκάλεσε πτώση χιονοστιβάδας, η οποία σκότωσε 18 ανθρώπους στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η χιονοστιβάδα που έπεσε στην κατασκήνωση βάσης το Σάββατο κατέστρεψε τις σκάλες που επιτρέπουν την πολύ επικίνδυνη αναρρίχηση του παγετώνα Κούμπου, σκορπώντας αμφιβολίες για τη συνέχιση της ορειβατικής περιόδου στο Έβερεστ φέτος.

Ωστόσο ο επικεφαλής για τον τομέα του Τουρισμού ζήτησε από τους ορειβάτες να μην εγκαταλείψουν την ανάβασή τους, εξηγώντας ότι επισκευές είναι σε εξέλιξη.

«Οι σκάλες θα έχουν επισκευαστεί σε δύο η τρεις ημέρες από σήμερα και οι αναρριχήσεις θα συνεχιστούν, κανείς δεν έχει λόγο να εγκαταλείψει την ορειβατική αποστολή του», δήλωσε ο Τούλσι Γκόταμ.

Σχεδόν 200 ορειβάτες είχαν αρχίσει την αναρρίχηση στο Έβερεστ όταν έπεσε η χιονοστιβάδα, ένα επακόλουθο του σεισμού που σκότωσε περισσότερους από 5.500 ανθρώπους και κατέστρεψε μεγάλο μέρος του Νεπάλ. Οι ομάδες διάσωσης απομάκρυναν με ελικόπτερο τους πιο βαριά τραυματισμένους από την κατασκήνωση βάσης, ενώ περισυνέλεξαν άλλους από ψηλότερα σημεία του βουνού.

Σύμφωνα με τον Γκόταμ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν επαφές με τους αλπινιστές και τους οδηγούς αυτή την εβδομάδα, οι οποίοι δήλωσαν έτοιμοι να ξαναρχίσουν την ανάβαση. «Δεν υπάρχει επιστημονικός λόγος να περιμένουμε νέο σεισμό [...] και πιστεύουμε ότι το έδαφος είναι αρκετά σταθερό για αναρρίχηση παρά τους μετασεισμούς», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η χιονοστιβάδα του Σαββάτου είναι η φονικότερη που πλήττει το Έβερεστ στα χρονικά, ένα χρόνο μετά από άλλη χιονοστιβάδα που είχε προκαλέσει τον θάνατο 16 νεπαλέζων οδηγών βουνού και ήταν αιτία για τη διακοπή κάθε αναρρίχησης στη διάσημη κορυφή.

----------------------

Νέο θαύμα στο Νεπάλ

Γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια πέντε μέρες μετά το σεισμό.

Μια γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή απόψε από τα χαλάσματα ενός ξενώνα στο Κατμαντού, πέντε ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 5.800 ανθρώπους στο Νεπάλ.

Σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, η γυναίκα ανασύρθηκε χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε μια ομάδα Γάλλων διασωστών.

Λίγες ώρες νωρίτερα ένα αγόρι 15 ετών είχε βρεθεί ζωντανό και ανασυρθεί από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου Χίλτον όπου εργαζόταν, επίσης στο Κατμαντού. Ο έφηβος έφερε μόνο μερικούς μώλωπες.

Η γυναίκα, που είναι περίπου 30 ετών, εργαζοταν στην κουζίνα του ξενώνα, ανέφερε ένα μέλος της ομάδας διασωστών των ενόπλων δυνάμεων του Νεπάλ, ο ταγματάρχης Ούταμ, που βρισκόταν στο σημείο. «Είναι τραυματισμένη αλλά είχε τις αισθήσεις της και μας μιλούσε. Την μεταφέραμε σε στρατιωτικό νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Ένα μέλος της γαλλικής ομάδας διάσωσης είπε ότι οι Γάλλοι διασώστες, χάρη στο σύστημα ηχοεντοπισμού που διαθέτουν, άκουσαν την ανάσα της γυναίκας κάτω από τα συντρίμμια. «Ακούσαμε μόνο μια ανάσα, κάτι που μας υποδήλωνε ότι σίγουρα υπήρχε κάποιος από κάτω. Είναι καλά και νομίζω ότι θα τα καταφέρει. Είναι νέα και δυνατή και το απέδειξε επιβιώνοντας σ' αυτήν την τρύπα», σχολίασε ο διασώστης Τιερί Βελί.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.