Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Νεπάλ: Αναζητώντας το θαύμα για επιζώντες - Οργή και αγανάκτηση κατά της κυβέρνησις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανασύρθηκε ζωντανός 80 ώρες μετά τον σεισμό


80 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Νεπάλ, μια διασωστική ομάδα ανέσυρε ζωντανό τον 28χρονο Ρίσι Κανάλ ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει εγκλωβισμένος σε ένα δωμάτιο δίπλα σε τρία πτώματα.

Ο Κανάλ δεν είχε καμία πρόσβαση σε φαγητό ή νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του μαρτυρίου του που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου όταν συνέβη η ισχυρή σεισμική δόνηση που στοίχισε την ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους.

«Φαίνεται ότι επέζησε καθαρά από δύναμη της θέλησης», δήλωσε ο γιατρός Ακίλες Σρέστα που τον εξέτασε.

Ο Κανάλ βρισκόταν στον 2ο όροφο ενός επταόροφου κτιρίου όταν χτύπησε ο εγκέλαδος. Οι πάνω όροφοι παρέμειναν άθικτοι και οι σωστικές ομάδες τον ανέσυραν αφού άκουσαν τις κραυγές του.

Η επιχείρηση διάσωσης κράτησε πέντε ώρες και οι γιατροί πιστεύουν ότι ο Ρίσι έχει σπάσει το ένα του πόδι.

----------------------

Οργή και αγανάκτηση στο Νεπάλ κατά της κυβέρνησης


Επιθέσεις πολιτών κατά στρατού και αστυνομίας - Δείτε τις φωτογραφίες.

Την ώρα που ο απολογισμός των θυμάτων από τον φονικό σεισμό στο Νεπάλ ξεπέρασε τους 5.000, εκπρόσωποι της κυβέρνησης αναγνώρισαν σήμερα πως έγιναν λάθη στην αρχική ανταπόκριση του κράτους στις ανάγκες των πολιτών, ενώ πολλοί επιζώντες έμειναν αποκλεισμένοι σε απομακρυσμένες περιοχές περιμένοντας εναγωνίως βοήθεια.

Η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει φτάσει σε ορισμένες ορεινές περιοχές της χώρας παρότι στη χώρα έχει φτάσει βοήθεια από το εξωτερικό.

«Είναι μια καταστροφή χωρίς προηγούμενο, υπήρξαν αδυναμίες στη διαχείριση της κρίσης», δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνιών του Νεπάλ, «θα βελτιωθούμε άμεσα».

Ο Νεπαλέζος πρωθυπουργός έχει εκτιμήσει πως ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να φτάσει τους 10.000.

Την ίδια ώρα, η οργή και αγανάκτηση κλιμακώνονται καθώς πολλοί Νεπαλέζοι εξακολουθούν να κοιμούνται στο ύπαιθρο και οι ελλείψεις σε τροφή, νερό και ιατρική φροντίδα σφίγγουν σαν θηλιά γύρω από τις ισοπεδωμένες ζωές τους.

Κάτοικοι πεινασμένοι, σε απόγνωση, έτρεχαν προς τα ελικόπτερα που έφθασαν σε απομακρυσμένες τοποθεσίες του Νεπάλ παρακαλώντας για την αερομεταφορά τους. Ήδη χθες, τέσσερις ημέρες μετά τον σεισμό, νέα χιονοστιβάδα έπληξε χωριό στην περιφέρεια Ράσουα, δημοφιλή περιοχή πεζοπορίας βόρεια της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα 250 άνθρωποι να αγνοούνται.

Στην περιοχή Γκόρχα, από τις πλέον πληγείσες, οι κάτοικοι πολλών χωριών έτρεξαν με τα χέρια απλωμένα προς ένα ελικόπτερο του ινδικού στρατού για να ζητήσουν νερό και τρόφιμα.

Εικόνες καταστροφής επικρατούν και σε άλλα χωριά στις πλαγιές των Ιμαλαΐων, όπως το Λανγκτάνγκ, που βρίσκεται 60 χλμ. βόρεια του Κατμαντού στην περιφέρεια Ράσουα, του οποίου οι περισσότεροι από τους 200 κατοίκους πιστεύεται ότι είναι νεκροί, ενώ τα συνεργεία διάσωσης δυσκολεύονται να μεταβούν στο σημείο.

Η αστυνομία επενέβη το πρωί στο Κατμαντού για να αποκαταστήσει την τάξη μεταξύ χιλιάδων επιζησάντων που ξεχείλιζαν από οργή γιατί δεν υπήρχε λεωφορείο ώστε να φύγουν από την πρωτεύουσα. Η αστυνομία αναπτύχθηκε στο σταθμό των λεωφορείων, κοντά στο κοινοβούλιο, όπου ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί πριν καν ξημερώσει με την ελπίδα να επιβιβαστεί σε ένα από τα λεωφορεία που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι θα στείλει ειδικά για τη μεταφορά τους σε άλλες πόλεις.

Συμπλοκές ξέσπασαν μεταξύ του πλήθους και των αρχών όταν οι επιζήσαντες έχασαν την υπομονή τους, καθώς τα λεωφορεία αυτά δεν υπήρχαν στο σταθμό. «Περιμένουμε από το πρωί, μας είπαν ότι θα υπήρχαν 250 λεωφορεία, αλλά ακόμη κανένα δεν έχει φθάσει. Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας, να δούμε τις οικογένειές μας, όμως δεν ξέρουμε πότε θα φθάσουν τα λεωφορεία», δήλωσε ένας 25χρονος φοιτητής.

Δείτε τις φωτογραφίες













 




----------------------

Έκκληση της ActionAid για το σεισμό του Νεπάλ

Κάνε τώρα μια δωρεά στον ειδικό λογαριασμό.

Οκτώ εκατομμύρια σεισμοπαθείς στο Νεπάλ και ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν άμεση ανάγκη μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,8 ρίχτερ που έπληξε τη χώρα στις 25 Απριλίου. Ο σεισμός προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 4.800 ανθρώπων και τον τραυματισμό 9.200, ενώ υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 10.000.

Η ActionAid δουλεύει στο Νεπάλ από το 1982 σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα και ανταποκρίθηκε αμέσως. Όπως επισημαίνει η οργάνωση, οι ανάγκες είναι τεράστιες, καθώς η χώρα ήταν ήδη φτωχή με το 41% των παιδιών κάτω των 5 ετών να υποσιτίζεται. Έτσι, δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες των σεισμοπαθών. Οι άνθρωποι χρειάζονται τροφή, νερό, φάρμακα και στέγη. Υπολογίζεται ότι 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι χρειάζονται άμεσα τροφή. Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει 16 περιοχές όπου δημιουργούνται καταυλισμοί σεισμοπαθών.

Περιγράφοντας τις συνθήκες μετά τον Εγκέλαδο, τονίζει επίσης πως οι υποδομές της χώρας έχουν χτυπηθεί έντονα και το ηλεκτρικό δίκτυο έχει επηρεαστεί τόσο που πολλοί εξαρτώνται από γεννήτριες. Οι δρόμοι προς τα χωριά έχουν καταστραφεί τόσο που η πρόσβαση σε αυτά είναι πολύ δύσκολη.

Η ActionAid έχει ήδη ξεκινήσει να στηρίζει τους σεισμοπαθείς. Συγκεκριμένα, έχει αρχίσει τη διανομή τροφίμων στην πρωτεύουσα του Κατμαντού, στο Badikhel, στο Khokana και στο Paanga περιοχές όπου ήδη δουλεύει η διεθνής οργάνωση. Επιπλέον διανέμει στρώματα, αδιάβροχα υλικά για να αντιμετωπίσουν τη βροχή και αντικείμενα πρώτης ανάγκης όπως σαπούνι, καθαριστικά, πακέτα υγιεινής για γυναίκες, φάρμακα και κουτιά πρώτης βοήθειας.

Παρά την άμεση κινητοποίηση, οι ActionAid χρειάζεται τη βοήθεια όλων. Όπως αναφέρει ο Διευθυντής της ActionAid Νεπάλ Bimal Phnuhyal:

«Το ηλεκτρικό είναι κομμένο παντού και η πόλη έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Τα νοσοκομεία έχουν πλημμυρίσει από κόσμο. Εκατοντάδες πτώματα συλλέγονται ασταμάτητα και χιλιάδες τραυματίες στέκονται στις ουρές στο δρόμο περιμένοντας για νοσοκομειακή βοήθεια. Η χώρα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Στην ActionAid κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τον κόσμο που έχει πληγεί.»

Κάνε τώρα μια δωρεά στον ειδικό λογαριασμό για το Νεπάλ: https://www.actionaid.gr/kane-mia-dorea!/?e=2

Τώρα η αλληλεγγύη μας είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Κάθε δωρεά, και η πιο μικρή, είναι σημαντική. Με 40 λεπτά του ευρώ (45 Νεπαλέζικες Ρουπίες) μπορούμε να αγοράσουμε ένα κιλό ρύζι, με 3,5 ευρώ (400 Νεπαλέζικες Ρουπίες) μια κουβέρτα και με 6,5 ευρώ (750 Νεπαλέζικες Ρουπίες) ένα σετ για μαγείρεμα.

----------------------

Πλάι πλάι ζωή και θάνατος στο Νεπάλ


Άνιση μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο Νεπάλ προκειμένου να εντοπίσουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια.

Η πρωτεύουσα της χώρας, Κατμαντού, έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο, με τους επιζώντες συγγενείς να καίνε τους νεκρούς τους.

Δείτε το βίντεο.




----------------------

“Θαύμα” στα ερείπια του Κατμαντού – Βρέθηκε ζωντανό μωρό 4 μηνών



Οι ανθρώπινες ιστορίες στο κατεστραμμένο -από τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό- Κατμαντού, διαδέχονται η μία την άλλη. Τραγικές ιστορίες πόνου και θλίψης, όσο περνούν οι ώρες που έχουν στη διάθεση τους τα σωστικά συνεργεία στο Νεπάλ, διαδέχονται αυτές που γεμίζουν ελπίδα τους κατοίκους.

Τελευταία είδηση που έρχεται από την πληγείσα χώρα είναι οι φωτογραφίες που τράβηξε και έδωσε στη δημοσιότητα η νεπαλέζικη εφημερίδα «Kathmandutoday», στις οποίες απεικονίζεται η επιχείρηση διάσωσης του στρατού ενός μωρού 4 μηνών από τα συντρίμμια ενός κτιρίου. Το μωρό επέζησε 22 ολόκληρες ώρες στα ερείπια.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα, το μωρό υποβλήθηκε σε εξετάσεις και είναι καλά στην υγεία του.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι αρχικά ο στρατός του Νεπάλ πίστεψε ότι το μωρό ήταν νεκρό και άφησαν την επιχείρηση διάσωσης, εστιάζοντας σε αυτούς που ζούσαν, αλλά το ξαφνικό κλάμα του μωρού έφτασε στα αυτιά των στρατιωτών που επέστρεψαν και το έσωσαν.

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες που συγκινούν τη διεθνή κοινή γνώμη.















----------------------

Χάος στο Νεπάλ

Η αστυνομία επεμβαίνει για να συγκρατήσει την οργή των σεισμοπλήκτων.

Οργισμένοι επιζήσαντες του σεισμού στο Νεπάλ συγκρούσθηκαν σήμερα με την αστυνομία και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους αποθέματα νερού στο Κατμαντού, τέσσερις ημέρες μετά το σεισμό που στοίχισε τη ζωή περισσοτέρων από 5.000 ανθρώπων.

Χιλιάδες σεισμόπληκτοι που έχουν μείνει άστεγοι, εξαντλημένοι από τους μετασεισμούς και την έλλειψη τροφίμων, συγκεντρώθηκαν πριν από τα χαράματα στον σταθμό των λεωφορείων για να επιβιβαστούν σ' ένα από τα ειδικά λεωφορεία που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Όμως η οργή των ανθρώπων αυτών αυξήθηκε όταν διαπίστωσαν πως τα λεωφορεία δεν υπήρχαν και συμπλοκές ξέσπασαν με τις ειδικές μονάδες της αστυνομίας για την καταστολή των ταραχών που είχαν σταλεί για να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

«Μας αφήνουν να πεθάνουμε από την πείνα μέσα στο κρύο και το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση είναι να μας κάνει να περιμένουμε σ' αυτή την ουρά. Γιατί είναι τόσο αργή;» αναρωτιέται η Ρατζάνα, που περιμένει ένα λεωφορείο με τα δύο παιδιά της.

Σεισμόπληκτοι υποχρέωσαν εξάλλου ένα φορτηγό που μετέφερε φιάλες με νερό να σταματήσει και ανέβηκαν στην καρότσα του για να πάρουν φιάλες και να τις πετάξουν στο πλήθος.

Μονάδες της αστυνομίας για την καταστολή των ταραχών πήραν θέσεις πίσω από συρματοπλέγματα για να απαντούν σε άνδρες οπλισμένους με ξύλα που επιτίθενται σε λεωφορεία και άλλα οχήματα στο δρόμο.

Σε μια στιγμή, μια νεαρή γυναίκα υποχρεώθηκε να κατέβει από τη μοτοσικλέτα της και δέχθηκε επίθεση από έναν οργισμένο άνδρα, αλλά στη συνέχεια το πλήθος πήρε το μέρος της και η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση τον άνδρα.
Το Ισραήλ κάλεσε τους υπηκόους του να εγκαταλείψουν το Νεπάλ για υγειονομικούς λόγους και λόγους ασφαλείας.
Η κυβέρνηση παραδέχθηκε πως το εύρος της καταστροφής την έχει ξεπεράσει. Ο σεισμός ήταν ο φονικότερος που έχει σημειωθεί τα τελευταία 80 χρόνια στο Νεπάλ.

«Υπήρξαν αδυναμίες στη διαχείριση των επιχειρήσεων διάσωσης», παραδέχθηκε ο υπουργός Επικοινωνιών Νινέντρα Ριτζάλ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο του Νεπάλ Kantipur Television.

«Η καταστροφή είναι τόσο τεράστια και χωρίς προηγούμενο ώστε δεν ήμασταν σε θέση να απαντήσουμε στις προσδοκίες των πολιτών. Όμως είμαστε έτοιμοι να παραδεχθούμε τις αδυναμίες μας, να μάθουμε και να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα», διαβεβαίωσε.

Οι μετασεισμοί έχουν σαφώς μειωθεί, όμως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να κοιμούνται στο δρόμο, καθώς οι κατοικίες τους έχουν καταστραφεί ή καταστεί επικίνδυνες. Ορισμένοι επιστρέφουν ωστόσο στα ερείπια του σπιτιού τους για να προσπαθήσουν να βρουν τα πράγματά τους.

Στα δυσπρόσιτα χωριά στην ύπαιθρο η απελπισία έχει φθάσει στο ζενίθ. Οι σεισμόπληκτοι ζητούν να τα εγκαταλείψουν όταν φθάνει έως αυτούς κάποιο ελικόπτερο διάσωσης.

Στην Ντολάχα οργισμένοι κάτοικοι έσπασαν τους υαλοπίνακες ενός κτιρίου της τοπικής διοίκησης, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι είναι άστεγοι. Μας είχαν πει ότι θα έφθανε υλικό, αλλά ακόμη δεν έχουμε πάρει τίποτε», τόνισε.

Συνολικά 5.057 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Νεπάλ από το σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών που σημειώθηκε το Σάββατο, ενώ περίπου 8.000 είναι τραυματίες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οκτώ από τα 28 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας έχουν πληγεί από την καταστροφή.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με 33 ξένους η τύχη των οποίων αγνοείται. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 15 Ισραηλινοί, πέντε Καναδοί, τρεις πολίτες του Μπανγκλαντές και τρεις Γάλλοι.

----------------------

Επέστρεψε η Ελληνίδα που έζησε τον εφιάλτη του σεισμού στο Νεπάλ

Μία 25χρονη Ελληνίδα από τη Σητεία της Κρήτης, η Κλειώ Ρουσσομουστακάκη, ήταν αυτόπτης μάρτυρας της ανείπωτης τραγωδίας στο Νεπάλ.

Η νεαρή κοπέλα, που ο ισχυρός σεισμός την βρήκε σε ένα ορεινό χωριό των Ιμαλαΐων, επέστρεψε στην Ελλάδα και περιέγραψε τις σκηνές φρίκης που έζησε.




Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.