Ανησυχία Ομπάμα για τα κρούσματα αστυνομικής βίας
Καταδίκασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τα επεισόδια στην Βαλτιμόρη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε σήμερα τα βίαια επεισόδια και τις ταραχές που ξέσπασαν στη Βαλτιμόρη μετά την κηδεία ενός 25χρονου Αφροαμερικανού που πέθανε αφότου συνελήφθη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για τα γεγονότα αυτά, υποστήριξε ωστόσο ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με μία υποβόσκουσα κρίση με την αστυνομία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των αστυνομικών με τους Αφροαμερικανούς πολίτες.
Ο Ομπάμα χαρακτήρισε εγκληματίες και μέλη συμμοριών εκείνους που λεηλάτησαν καταστήματα και κατέστρεψαν οχήματα ως απάντηση στον θάνατο του Φρέντι Γκρέι, τονίζοντας ότι τα επεισόδια βίας επισκίασαν άδικα τις ειρηνικές διαμαρτυρίες που είχαν πραγματοποιήσει οι πολίτες τις προηγούμενες ημέρες.
«Έχουμε δει πάρα πολλά περιστατικά διαδράσεων μεταξύ της αστυνομίας και των πολιτών, ιδίως των Αφροαμερικανών, που είναι συνήθως φτωχοί, τα οποία εγείρουν ανησυχητικά ζητήματα» τόνισε ο ίδιος στο πλαίσιο μιας συνέντευξης τύπου στο Λευκό Οίκο στο πλευρό του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.
Επιπλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι τα επεισόδια στη Βαλτιμόρη τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει μια «ενδοσκόπηση» σε εθνικό επίπεδο σε ό,τι αφορά τον τρόπο που τα στελέχη των αστυνομικών δυνάμεων αντιμετωπίζουν τους πολίτες.
Ήταν η πρώτη φορά που ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους τοποθετήθηκε δημόσια σχετικά με την υπόθεση του θανάτου ενός Αφροαμερικανού άνδρα από το Μέριλαντ που απεβίωσε αφότου υπέστη συντριπτικό κάταγμα στη σπονδυλική στήλη μετά τη σύλληψή του.
Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι τέτοιου είδους περιστατικά δεν αποτελούν κάτι το νέο στις ΗΠΑ.
------------
Συνεχίζονται τα επεισόδια στη Βαλτιμόρη
Η αστυνομία έκανε χρήση καπνογόνων και σπρέι πιπεριού για να διαλύσει τους διαδηλωτές οι οποίοι αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία τέθηκε σε ισχύ στη Βαλτιμόρη, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, την επομένη των βίαιων επεισοδίων που οδήγησαν τις αρχές να κηρύξουν την πολιτεία Μέριλαντ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να αναπτύξουν δυνάμεις της Εθνοφρουράς.
“Οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν σπρέι πιπεριού έναντι ενός επιθετικού πλήθους”, ανέφερε η αστυνομία της Βαλτιμόρης στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, αφού ανέφερε ότι οι διαδηλωτές “εκτόξευσαν αντικείμενα” εναντίον αστυνομικών.
Πολλά αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένου του CNN, έκαναν λόγο για χρήση καπνογόνων από την αστυνομία.
Χιλιάδες αστυνομικοί και άνδρες της Εθνοφρουράς είχαν αναπτυχθεί στη Βαλτιμόρη και κινήθηκαν για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές όταν τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Η αστυνομία ανακοίνωσε πως στις ταραχές της Δευτέρας τραυματίσθηκαν 15 αστυνομικοί, οι έξι από τους οποίους σοβαρά.
Καταστήματα, φαρμακεία και ένα εμπορικό κέντρο λεηλατήθηκαν και ταραχοποιοί συγκρούσθηκαν με αστυνομικούς. Ήταν οι πιο βίαιες ταραχές που έχουν σημειωθεί στις ΗΠΑ έπειτα από εκείνες στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
------------
«Δεν ήθελα ο γιος μου να γίνει άλλος ένας Φρέντι Γκρέι»
Η διάσημη πλέον «Αμερικανίδα μάνα» μιλά για το ξυλοφόρτωμα του γιου της.
Η εικόνα της να πιάνει τον γιο της από το αυτί και να τον ξυλοφορτώνει μπροστά σε όλους, εν μέσω των ταραχών στη Βαλτιμόρη, έκανε τον γύρο του κόσμου. Η «Αμερικανίδα μάνα» Toya Graham που έγινε έξω φρενών όταν είδε στην τηλεόραση τον γιο της μεταξύ των διαδηλωτών που συγκρούονταν με την αστυνομία και έσπευσε «να τον μαζέψει» δήλωσε πως το έκανε επειδή δεν ήθελε ο γιος της να γίνει άλλος ένας Φρέντι Γκρέι.
Ο 25χρονος αφροαμερικανός πέθανε στις 19 Απριλίου, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση. Ο θάνατός του προκάλεσε έκρηξη βίαιων επεισοδίων στη Βαλτιμόρη.
Η διάσημη πλέον μητέρα μεγαλώνει μόνη της έξι παιδιά και όπως είπε στο CBS News, με ό,τι αφορά τα παιδιά της δεν παίζει.
Περιέγραψε το πώς ο γιος της ήθελε να φύγει τρέχοντας όταν την είδε να καταφτάνει. «Είμαι μητέρα με μηδενική ανοχή.
Όποιος με ξέρει, ξέρει πως δεν το παίζω έτσι. Ήξερε, ήξερε πως έχει βρει τον μπελά του», είπε για τον γιο της.
«Είναι ο μοναχογιός μου και στο τέλος τέλος δεν θέλω να γίνει ένας Φρέντι Γκρέι», πρόσθεσε, «ήμουν θυμωμένη, ήμουν σοκαρισμένη γιατί κανείς ποτέ δεν θέλει να δει το παιδί του εκεί έξω να κάνει τέτοια πράγματα».
Μία από τις πέντε κόρες της Graham, η Tameka Brown, είπε στο CNN πως δεν ήταν δύσκολο για τη μητέρα της να εντοπίσει τον 16χρονο αδελφό της. «Ξέρει τον γιο της, τον ξεχώρισε. Ακόμα και με τη μάσκα που εκείνος φορούσε, εκείνη ήξερε ποιος είναι», τόνισε. «Πάντα ήταν σκληρή και πάντα ξέρει τι κάνουμε», κατέληξε.
Η Graham εξομολογήθηκε στο CBS πως μερικές φορές λέει στον γιο της να μείνει μέσα. «Υπάρχουν μέρα που τον κλείνω στο σπίτι ώστε να μη βγει έξω. Και ξέρω πως δεν μπορώ να το κάνω αυτό για πάντα, είναι πια 16 χρονών…».
------------
Tραυματισμοί από πυροβολισμούς στο Φέργκιουσον
Σε αναβρασμό και πάλι η πόλη - Δείτε τα βίντεο.
Την ώρα που η Βαλτιμόρη επιχειρεί να ανασυγκροτηθεί μετά τις ταραχές για τον θάνατο του Φρέντι Γκρέι, βίαια επεισόδια ξέσπασαν και πάλι στο Φέργκιουσον του Μιζούρι.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τρεις διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί από πυροβολισμούς, χωρίς να έχει γίνει σαφές πώς ή πού ακριβώς συνέβη το περιστατικό και αν συνδέεται με τη διαδήλωση.
Δείτε τα βίντεο
More gunshots. pic.twitter.com/qpqmVatFM5
— Antonio French (@AntonioFrench) April 29, 2015
#Ferguson #Ferguson2Baltimore RT @search4swag: Shot pic.twitter.com/FesVxVNHAI
— ShordeeDooWhop (@Nettaaaaaaaa) April 29, 2015
Happening now in #Ferguson pic.twitter.com/GXHUXyyY2L
— Antonio French (@AntonioFrench) April 29, 2015
------------
Ο διαδηλωτής της Βαλτιμόρης που εξαφανίστηκε on camera
Καταγγελίες για απαγωγή του από την αστυνομία - Δείτε το βίντεο.
Την απελευθέρωση του 21χρονου Joseph Kent, σπουδαστή στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ ζητούν οι διαδηλωτές, καταλογίζοντας στην αστυνομία την εξαφάνισή του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.
Στο υλικό του CNN ο νεαρός φαίνεται να μιλά μπροστά σε ένα «τείχος» πάνοπλων αστυνομικών, ενώ ένα όχημα της αστυνομίας πλησιάζει. Οι αστυνομικοί τον περικυκλώνουν, ακολουθεί αναμπουμπούλα, το όχημα απομακρύνεται και ο Kent είναι ως δια μαγείας άφαντος…
Στα social media οι πολίτες ξεσπαθώνουν καταγγέλλοντας οργισμένα τη στοχοποίηση ενός ανθρώπου, γνωστού αγωνιστή για τα πολιτικά δικαιώματα, που οργάνωνε και απευθυνόταν με τρόπο ειρηνικό στους διαδηλωτές, αλλά και την ταχύτητα με την οποία έγινε η καταγγελλόμενη «απαγωγή» του.
Δείτε το βίντεο
------------
Η αστυνομία στις ΗΠΑ αντιμέτωπη με 300 εκατ. όπλα
Έξι φορές μεγαλύτερη εγκληματικότητα από εκείνη της Γερμανίας.
Η αμερικανική αστυνομία ευθύνεται κάθε χρόνο για 400 «δικαιολογημένους φόνους», σύμφωνα με το FBI. Και σ'αυτούς περιλαμβάνονται μόνο οι φόνοι όσων διαπράττουν ένα έγκλημα. Η αναφορά αυτών των φόνων είναι εθελοντική, άρα ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι μεγαλύτερος. Για λόγους σύγκρισης, από τον Μάρτιο του 2012 ως τον Μάρτιο του 2013 οι αστυνομικοί στην Αγγλία και την Ουαλλία χρησιμοποίησαν τα όπλα τους τρεις φορές και δεν σκότωσαν κανέναν.
Αυτές οι συγκρίσεις, βέβαια, είναι σχετικές, επισημαίνει ο Economist. Η αμερικανική αστυνομία λειτουργεί σε μια χώρα με 300 εκατομμύρια όπλα και μια εγκληματικότητα έξι φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γερμανίας. Τα τελευταία χρόνια, η αστυνομία της Νέας Υόρκης κλήθηκε να αντιμετωπίσει κατά μέσο όρο 200.000 επεισόδια με όπλα κάθε χρόνο, πυροβόλησε 28 ανθρώπους και είδε να πυροβολούνται έξι αστυνομικοί (οι περισσότεροι επέζησαν). Παρά τους μεγάλους τίτλους των εφημερίδων, είναι μια από τις πιο συγκρατημένες αστυνομίες της Αμερικής.
Οι αστυνομίες που πυροβολούν ευκολότερα λειτουργούν σε μικρότερες πόλεις όπου ζουν λιγότεροι δημοσιογράφοι. Ο Πίτερ Μόσκος από το John Jay College επινόησε έναν τρόπο να τις αξιολογήσει, συσχετίζοντας τις φορές που χρησιμοποιεί η αστυνομία τα όπλα της με τον αριθμό των φόνων σε μια πόλη. Με βάση αυτό το κριτήριο, πρώτες έρχονται οι Ρίβερσαϊντ, Σαν Ντιέγκο και Σακραμέντο στην Καλιφόρνια και ακολουθούν οι Τουσόν και Φοίνιξ στην Αριζόνα.
------------
Ελληνίδα αφηγείται τις μάχες στη Βαλτιμόρη
Στους δρόμους η Εθνοφρουρά.
Η ελληνίδα απόφοιτη του πανεπιστημίου του «John Hopkins University Carey Business School» Μαρία Βυτινίδου περιγράφει την εμπόλεμη κατάσταση στη Βαλτιμόρη, μετά το θάνατο του Φρέντι Γκάρι.
«Μετά την κηδεία του Φρέντι η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει. Ξεκίνησε με βία, σπάσιμο και πλιάτσικο σε πολυκατάστημα. Γενικότερα δεν είναι συνηθισμένο γεγονός αυτό στη Βαλτιμόρη. Κανείς δεν εγκρίνει τα επεισόδια, ακόμη και αν οι νεαρότεροι που μίλησα δεν επικροτούν την κατάσταση και δεν θεωρούν ότι θα κερδίσουν κάτι. Ήταν κάποιες απομονωμένες ομάδες που εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση. Όλοι φοβήθηκαν, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Δεν είναι συχνό φαινόμενο να κινητοποιείται η Εθνοφρουρά και να ζητείται από τους πολίτες να μείνουν σπίτι. Το ποσοστό φτώχειας των Αφροαμερικανών στη Βαλτιμόρη είναι υψηλό και μια τέτοια κατάσταση πυροδοτεί πιο εύκολα αντιδράσεις. Τέτοιου είδους εξάρσεις βίας αμαυρώνουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις και ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες για απόδοση δικαιοσύνης» είπε η φοιτήτρια στον Ελεύθερο Τύπο.
Η αστυνομία το βράδυ έκανε χρήση καπνογόνων και σπρέι πιπεριού για να διαλύσει τους διαδηλωτές οι οποίοι αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία τέθηκε σε ισχύ στη Βαλτιμόρη.
Χιλιάδες αστυνομικοί και άνδρες της Εθνοφρουράς είχαν αναπτυχθεί στη Βαλτιμόρη και κινήθηκαν για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές όταν τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Η αστυνομία ανακοίνωσε πως στις ταραχές της Δευτέρας τραυματίσθηκαν 15 αστυνομικοί, οι έξι από τους οποίους σοβαρά. Καταστήματα, φαρμακεία και ένα εμπορικό κέντρο λεηλατήθηκαν και ταραχοποιοί συγκρούσθηκαν με αστυνομικούς.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.