Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Δεν θα λειτουργήσουν 4 προπτυχιακά τμήματα για αλλοδαπούς φοιτητές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αφορούν το Δημοκρίτειο και τα Πανεπιστήμιο Κρήτης και Αιγαίου.

Κατάργηση των τμημάτων πρώτου κύκλου σπουδών στα οποία θα εισάγονταν αλλοδαποί φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίοι θα συμμετείχαν οικονομικά στην κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των προγραμμάτων, προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Στο άρθρο 49 που τιτλοφορείται καταργούμενες διατάξεις αναφέρεται ότι «από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων του άρθρου 13, καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που βρίσκεται σε αντίθεση προς τις διατάξεις του παρόντος νόμου και ιδίως: …οι παράγραφοι 2 και 5 του άρθρου 73 και το άρθρο 122 του ν.4316/2014 (παράγραφος 15)».

Τα τμήματα αυτά που θα αφορούσαν τους αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε φοιτητές θα λειτουργούσαν στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Αιγαίου και Δημοκρίτειο σύμφωνα με τα όσα προβλέπονταν στο άρθρο 73 του νόμου 4316 και στην παράγραφο 2.

Πανεπιστήμιο Αιγαίο: Τμήμα Τουριστικών Σπουδών για αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε (Χίο)

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών για αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε (Ρόδο)

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Τμήμα Τουριστικών Σπουδών για αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο : Τμήμα Ελληνικών Σπουδών για αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε

Η γλώσσα διδασκαλίας στα εν λόγω προγράμματα θα ήταν η αγγλική και όπως προειπώθηκε θα εισάγονταν αλλοδαποί φοιτητές εκτός Ε.Ε που δεν θα ήταν κάτοχοι απολυτηρίου ελληνικού λυκείου και θα κατέβαλλαν δίδακτρα.

Συγκεκριμένα οι καταργούμενες παράγραφοι του άρθρου 73 του νόμου 4316/2014 προέβλεπαν τα εξής:

Στο άρθρο 7 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195) προστίθενται παράγραφοι 11 και 12 ως ακολούθως: «11. Ιδρύονται τμήματα πρώτου κύκλου σπουδών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με πρόγραμμα σπουδών, όπου η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται εν όλω σε ξένη γλώσσα. Στα τμήματα αυτά θα εισάγονται αποκλειστικά αλλοδαποί φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν ιθαγένεια κράτους − μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι κάτοχοι απολυτηρίου ελληνικού λυκείου. Οι αλλοδαποί φοιτητές που θα επιλέγονται για φοίτηση θα συμμετέχουν οικονομικά στην κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών. Με το προεδρικό διάταγμα της παραγράφου 6 του παρόντος ρυθμίζεται η ονομασία των τμημάτων αυτών και τα ειδικότερα θέματα που θα αφορούν τη λειτουργία των τμημάτων αυτών, τη στελέχωσή τους, τη διαδικασία εισαγωγής των αλλοδαπών φοιτητών, το ύψος της οικονομικής συμμετοχής αυτών, τον τρόπο καταβολής της οικονομικής αυτής συμμετοχής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδρύονται τμήματα πρώτου κύκλου τουριστικών σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδρύεται τμήμα πρώτου κύκλου ναυτιλιακών σπουδών και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ιδρύεται τμήμα πρώτου κύκλου ελληνικών σπουδών σύμφωνα με την ανωτέρω παράγραφο 11. Το πρόγραμμα σπουδών των παραπάνω τμημάτων θα διδάσκεται εν όλω στην αγγλική γλώσσα. Στα τμήματα αυτά θα εισάγονται αποκλειστικά αλλοδαποί φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν ιθαγένεια κράτους − μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι κάτοχοι απολυτήριου ελληνικού λυκείου. Οι αλλοδαποί φοιτητές που θα επιλέγονται για φοίτηση θα συμμετέχουν οικονομικά στην κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών. Με το προεδρικό διάταγμα της παραγράφου 6 του παρόντος ρυθμίζεται η ονομασία των τμημάτων αυτών και τα ειδικότερα θέματα που θα αφορούν τη λειτουργία των τμημάτων αυτών, τη στελέχωσή τους, τη διαδικασία εισαγωγής των αλλοδαπών φοιτητών, το ύψος της οικονομικής συμμετοχής αυτών, τον τρόπο καταβολής της οικονομικής αυτής συμμετοχής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.»

Παράλληλα καταργείται η παράγραφος 5 του ίδιου άρθρου και νόμου που όριζε:

Στο άρθρο 38 του ν. 4009/2011 προστίθεται παράγραφος 6 ως ακολούθως: «6. Επιτρέπεται η συμμετοχή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών αλλοδαπών φοιτητών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν ισοτιμία από το ΔΟΑΤΑΠ, με απόφαση της κοσμητείας, η οποία θα διενεργεί και το σχετικό έλεγχο.»


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.