Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Γνωρίζετε τι είναι η νόσος του φιλιού και πώς μεταδίδεται;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση που αποκαλείται και νόσος του φιλιού μεταδίδεται μέσω του σάλιου ή του βήχα και του φτερνίσματος. Ωστόσο, η συγκεκριμένη νόσος δεν είναι τόσο μεταδοτική όπως κάποιες άλλες μεταδοτικές ασθένειες ή το κοινό κρυολόγημα. Αν έχετε λοιμώδη μονοπυρήνωση είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας. Ξεκούραση και επαρκής πρόσληψη υγρών είναι το κλειδί για την ανάκαμψη από τη νόσο.

Τα συμπτώματα της λοιμώδους μονοπυρήνωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:
Κούραση
Αδιαθεσία
Πονόλαιμος
Πυρετός
Διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό και τις μασχάλες
Πρησμένες αμυγδαλές
Πονοκέφαλος
Εξανθήματα
Πρήξιμο του σπλήνα

Ο ιός έχει μία περίοδο επώασης περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες, αν και σε μικρά παιδιά η περίοδος αυτή μπορεί να είναι μικρότερη. Τα συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο πονόλαιμος συνήθως περιορίζονται σε μια-δυο εβδομάδες, αν και η κόπωση, η διόγκωση των λεμφαδένων και το πρήξιμο σπλήνας μπορεί να διαρκέσουν για μερικές εβδομάδες περισσότερο. Αν η ανάπαυση και η υγιεινή διατροφή δεν απαλύνουν τα συμπτώματα σας μέσα σε 1-2 εβδομάδες και τα συμπτώματα επαναλαμβάνονται καλέστε το γιατρό σας.

Αιτίες

Η αιτία της λοιμώδους μονοπυρήνωσης είναι ο ιός Epstein-Barr. Η νόσος συνήθως δεν είναι πολύ σοβαρή. Οι περισσότεροι ενήλικες που έχουν εκτεθεί στον ιό Epstein-Barr, έχουν δημιουργήσει αντισώματα. Έχουν ανοσία και δεν θα ξανανοσήσουν στο μέλλον.

Επιπλοκές

Η διεύρυνση του σπλήνα

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση μπορεί να προκαλέσει διεύρυνση του σπλήνα. Σε ακραίες περιπτώσεις, ο σπλήνας μπορεί να υποστεί ρήξη, προκαλώντας απότομο και ξαφνικό πόνο στην αριστερή πλευρά της άνω κοιλιακής χώρας. Στην περίπτωση αυτή αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια γιατί μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Επίσης, μπορεί να αισθανθείτε ήπια φλεγμονή του ήπατος ( ηπατίτιδα) ή και ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών).

Λιγότερο συχνές επιπλοκές
Αναιμία (μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης)
Θρομβοκυτταροπενία (χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων)
Καρδιακά προβλήματα όπως η μυοκαρδίτιδα
Επιπλοκές που αφορούν το νευρικό σύστημα, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και σύνδρομο Guillain-Barre
Πρησμένες αμυγδαλές

Ο ιός Epstein-Barr ιός μπορεί να προκαλέσει μια πολύ πιο σοβαρή ασθένεια σε άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι τα άτομα με HIV / AIDS ή άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για να καταστείλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα μετά από μεταμόσχευση οργάνου.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.