Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Οι δύο μεγαλύτερες ζώνες πρόσκρουσης αστεροειδούς στον κόσμο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα… «Big bang» της Αυστραλίας!

Δύο τεράστιοι υπόγειοι κρατήρες, συνολικού πλάτους 400 χιλιομέτρων, ανακαλύφθηκαν στην κεντρική Αυστραλία, πυροδοτώντας τις θεωρίες για πιθανότητα μιας άγνωστης πρόσκρουσης αστεροειδούς με τον πλανήτη μας πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια, η οποία θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την εξαφάνιση πολλών ειδών.

Η ζώνη πρόσκρουσης εντοπίζεται σε δύο περιοχές πλάτους 200 χιλιομέτρων στη λεκάνη Warburton Basin, κάτι που υποδηλώνει ότι ο μετεωρίτης που τις δημιούργησε έσπασε στα δύο προτού συγκρουστεί με τη Γη.

Παρότι εντοπίζονται σε βάθος δύο χιλιομέτρων, η ζώνη της πρόσκρουσης είναι η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί στον κόσμο -μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων.

Η ακριβής ηλικία του κρατήρα δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί πλήρως, ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι χρονολογείται περίπου στα 300 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Σύμφωνα με τον Dr Andrew Glikson από το πανεπιστήμιο Australian National University, ο οποίος μίλησε στη Daily Mail Australia, οι επιστήμονες πιστεύουν ακράδαντα ότι ο μετεωρίτης θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την εξαφάνιση πολλών ειδών ζωής που υπήρχαν στον πλανήτη μας εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένων των δεινοσαύρων.

«Από το μέγεθός τους, ναι, θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει μια μαζική εξαφάνιση. Παρότι δε γνωρίζουμε ακόμη την ακριβή ηλικία του μετεωρίτη, γνωρίζουμε ότι η ζωή εκείνη την εποχή ήταν πρωτόγονη» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ζώνη πρόσκρουσης αστεροειδούς στη Γη είναι ο κρατήρας Vredefort, που εκτείνεται σε 300 χιλιόμετρα και βρίσκεται στη Νότια Αυστραλία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.