Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Εφαρμογή του ΑΠΘ θα λειτουργεί ως “προσωπικός τουριστικός οδηγός πόλης”

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μία νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, που θα λειτουργεί ως προσωπικός τουριστικός οδηγός πόλης, δημιούργησε το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή είναι ένας διαδραστικός τουριστικός οδηγός, ο οποίος μπορεί να οργανώσει εξατομικευμένες, βάσει των ιδιαίτερων ενδιαφερόντων- γνώσεων του καθενός, περιηγητικές διαδρομές, αλλά και γευστικές περιπλανήσεις σε γνωστούς ή κρυμμένους αστικούς γαστρονομικούς προορισμούς.

Πρόκειται για την καινοτόμα εφαρμογή υπολογιστών και “έξυπνων” κινητών τηλεφώνων, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Σύστημα Σχεδίασης Προηγμένων Τουριστικών Υπηρεσιών», Advanced Tourism Planning System (ATLAS), με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με το παράρτημα Ξάνθης του ερευνητικού κέντρου “Αθηνά” και δύο εταιρείες.

Η εφαρμογή θα μπορούσε να διατεθεί, είτε από λειτουργικό σύστημα android, είτε iOS, μένει, ωστόσο, αυτό να διευκρινιστεί μετά την παράδοση του έργου στη Γενική Γραμματεία.

«Καινοτομία της εφαρμογής είναι ότι αξιοποιεί πολλαπλά μέσα, όπως φωτογραφίες, βίντεο, ακόμη και μουσική και μπορεί να εντοπίσει, ακόμη και χωρίς ενεργοποιημένο GPS, χαρακτηριστικά στιγμιότυπα π.χ. αξιοθέατα από πληροφορίες, που παρέχει με τη μορφή αλγόριθμου η κινητή συσκευή του χρήστη. Στη συνέχεια μέσα από τη βάση δεδομένων παρέχει σχετική πληροφόρηση για δρομολόγια, περιηγήσεις και αξιοθέατα, τόπους εστίασης και προτάσεις συναφείς με τα ενδιαφέροντά του χρήστη, αξιοποιώντας στοιχεία του προφίλ του», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο συντονιστής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου ATLAS, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Κώστας Κοτρόπουλος.

Ενδιαφέρουσα δυνατότητα, που παρέχει η εφαρμογή, είναι ο συσχετισμός, σημασιολογικός και γεωγραφικός, φωτογραφιών ή στιγμιοτύπων μίας τοποθεσίας από το παρελθόν, με το σήμερα.

«Ως τέτοιο συσχετισμό σκέφτηκα, λόγω και της καταγωγής μου, την Καβάλα του 1964, μέσα από την ταινία “Τοπ Καπί” του Jules Dassin με τη Μελίνα Μερκούρη και την Καβάλα του σήμερα, προτείνοντας μέσα από την εφαρμογή ταβέρνες και εστιατόρια που σχετίζονται με τα αξιοθέατα, που δείχνει η ταινία», σημείωσε ο καθηγητής.

Περισσότερα από 1 εκατομμύριο δεδομένα, πολυμεσικά περιεχόμενα και μεταδεδομένα, συλλέχθηκαν για τον σχεδιασμό της εφαρμογής, που ως πιλοτική δοκιμάστηκε σε Ξάνθη, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας.

Ο κ.Κοτρόπουλος υπογράμμισε, ότι η εφαρμογή διασφαλίζει την προστασία προσωπικών δεδομένων του χρήστη, ενώ επισήμανε ότι οι δυνατότητες που προσφέρει στον χρήστη μπορούν να διευρυνθούν περαιτέρω μέσα από συνεργασίες με δήμους, τουριστικούς φορείς κ.λπ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.