Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Τρεις δολοφονίες δημοσιογράφων σε μια εβδομάδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διαδηλώσεις στη Γουατεμάλα – Καταδίκασαν τις δολοφονίες ΟΗΕ και UNESCO.

Ένας εικονολήπτης 20 ετών δολοφονήθηκε από αγνώστους χθες στη Γουατεμάλα, ανακοίνωσε σήμερα ο τηλεοπτικός σταθμός για τον οποίο εργαζόταν, στην τρίτη δολοφονία ενός δημοσιογράφου μέσα σε χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά την μια εβδομάδα στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Η Servicable, η εταιρεία στην οποία ανήκει ο τηλεοπτικός σταθμός για τον οποίο εργαζόταν ο εικονολήπτης, «καταδικάζει απερίφραστα την άνανδρη δολοφονία του φίλου μας και συναδέλφου μας Γκίδο Αρμάνδο Βιγιατόρο, ο οποίος ήταν γνωστός στο Canal 14 ως ένας δημοσιογράφος αφοσιωμένος στη δουλειά του», όπως ανέφερε στη σελίδα της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ο νεαρός άνδρας απεβίωσε στο νοσοκομείο μετά τον τραυματισμό του στο στήθος από τα πυρά αγνώστων που επέβαιναν σε μια μοτοσικλέτα κοντά στα γραφεία όπου εργαζόταν στο Τσικακάο, στη νότια Γουατεμάλα.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης στη χώρα, η δολοφονία του πιθανότατα έγινε σε αντίποινα μετά τη σύλληψη ενός κακοποιού που εκβίαζε για να αποσπάσει 40.000 κετσάλες (περίπου 5.000 δολάρια, 4.763 ευρώ) από την εταιρεία Servicable.

Άλλοι δύο δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν αυτή την εβδομάδα στην ίδια περιοχή. Ο Ντανίλο Λόπες, ο οποίος εργαζόταν για την εφημερίδα Prensa Libre, μια από τις σημαντικότερες στη Γουατεμάλα, και ο Φεντερίκο Σαλασάρ, ο οποίος εργαζόταν για τον ραδιοφωνικό σταθμό Nuevo Mundo, δολοφονήθηκαν την περασμένη Τρίτη, επίσης από αγνώστους που επέβαιναν σε μια μοτοσικλέτα. Ένας τρίτος δημοσιογράφος, ο Μάρβιν Τούντσες, ο οποίος δούλευε για έναν τηλεοπτικό σταθμό, τραυματίστηκε στην ίδια επίθεση.

Ένας άνδρας σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι ήταν ο εντολέας αυτής της αιματηρής επίθεσης, ο Αρτέμιο δε Χεσούς Ραμίρες Τόρες, 29 ετών, συνελήφθη από την αστυνομία, όπως και ο φερόμενος ως οδηγός της μοτοσικλέτας, ο Σέρχιο Καρδόνα, 31 ετών.

Δημοσιογράφοι διαδήλωσαν την περασμένη Τετάρτη σε πολλές πόλεις της χώρας αξιώνοντας να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο ΟΗΕ και η UNESCO καταδίκασαν τις δολοφονίες των δημοσιογράφων με μια κοινή ανακοίνωσή τους.

Η Γουατεμάλα πλήττεται σκληρά από την εγκληματικότητα, με 16 δολοφονίες να καταγράφονται καθημερινά κατά μέσον όρο — πρόκειται για έναν από τους χειρότερους απολογισμούς στη Λατινική Αμερική. Οι μισές και πλέον από τις δολοφονίες αυτές συνδέονται με τις συγκρούσεις για τον έλεγχο περιοχών ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες, οι οποίες επιδίδονται ιδίως στη διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το κέντρο Cerigua για την προστασία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, τουλάχιστον 27 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στη Γουατεμάλα από το 2000.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.