Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΕΣΑμεΑ: Για τις συντάξεις & τα εισοδήματα των συνταξιούχων ΑμεΑ και γονέων/κηδεμόνων ατόμων με βαριές αναπηρίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 03.03.2015

Αρ. Πρωτ.: 423

Η Ε.Σ.Α.μεΑ., γνωρίζοντας τη δραματική κατάσταση που βιώνουν τα τελευταία χρόνια τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, κατέθεσε σήμερα ένα σχέδιο προτάσεων με σκοπό την εισοδηματική ενίσχυση και την ανάκτηση της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλη. Οι προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. στηρίζονται στις αναλλοίωτες θεμελιώδεις αρχές της νέας δικαιωματικής προσέγγισης για την αναπηρία, όπως αυτή εκφράζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία υπεγράφη μαζί με το προαιρετικό της πρωτόκολλο και ακολούθως κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με τη ψήφιση του ν. 4074/2012. Επισημαίνουμε ότι η ανωτέρω Σύμβαση αποτελεί δεσμευτικό νομικό κείμενο, την οποία η χώρα έχει υποχρέωση να εφαρμόσει απαρέγκλιτα στο σύνολό της.

Στα άμεσα και κατεπείγοντα μέτρα για την αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι εντάσσονται περιληπτικά τα εξής:

  • Επαναφορά των συντάξεων κύριων και επικουρικών που χορηγούνται από ασφαλιστικά ταμεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε κάθε άτομο με αναπηρία και σε κάθε άτομο που έχει στη φροντίδα του άτομο με βαριά αναπηρία, ανεξαρτήτως του θεσμικού πλαισίου με το οποίο έχει συνταξιοδοτηθεί.
  • Επαναχορήγηση δώρων και εορτών αδείας σε όλους τους συνταξιούχους αναπηρίας/γήρατος/θανάτου του ιδιωτικού τομέα
  • Επαναφορά της χορήγησης του ΕΚΑΣ στα άτομα με αναπηρία
  • Θέματα καταβολής εφάπαξ: Καθολική εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία και γονέων ή συζύγων ατόμων που βαρύνονται φορολογικά από άτομα με βαριές αναπηρίες, από τις περικοπές που έχουν σημειωθεί
  • Προτεραιότητα στην καταβολή του εφάπαξ για ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
  • Άμεση προτεραιότητα και ταχύτατη απόδοση των συντάξεων σε άτομα με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους
  • Άμεση κατάργηση της απαράδεκτης Υπουργικής Απόφασης με την οποία διακόπτεται το εξωιδρυματικό επίδομα κατά τη διάρκεια νοσηλείας του δικαιούχου.

Αναλυτικότερα τα αιτήματα και οι προτάσεις στην επιστολή που επισυνάπτεται.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (136.04 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.