Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Μπλακ άουτ στις δομές προστασίας παιδιών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο κόκκινο η λειτουργία τους.

Ασφυκτικά γεμάτες είναι οι δομές προστασίας και φιλοξενίας ανηλίκων σε όλη τη χώρα. Οι αιτήσεις που φτάνουν στα γραφεία των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών είναι πολλαπλάσιες του αριθμού των παιδιών που τελικά μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματά τους. Το παζλ γίνεται ακόμη πιο σύνθετο αφού η υποχρηματοδότησή τους αναγκάζει τις δομές αυτές να λειτουργούν μόνιμα στο κόκκινο.

Παιδικά Χωριά SOS

Μόνο πέντε παιδιά επιπλέον θα μπορούν να φιλοξενήσουν τους επόμενους μήνες στα σπίτια τους τα Παιδικά Χωριά SOS. Όπως τονίζει στα «Νέα» ο διευθυντής Κοινωνικής Εργασίας και Έρευνας του φιλανθρωπικού σωματείου Στέργιος Σιφνιός, οι αιτήσεις συνεχώς αυξάνονται αλλά «οι δομές είναι κορεσμένες».

«Στα τρία χωριά μας οι δομές είναι κορεσμένες. Αυτή τη στιγμή διαμένει ο μέγιστος δυνατός αριθμός, δηλαδή 200 παιδιά. Την ίδια ώρα οι αιτήσεις για το 2014 αφορούσαν επιπλέον 54 παιδιά, τα οποία δυστυχώς δεν μπορέσαμε να δεχθούμε», δηλώνει, επισημαίνοντας πως «αν υπήρχαν πόροι είναι σίγουρο ότι θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε περισσότερα παιδιά». Ωστόσο, «η οικονομική στήριξη προς φορείς όπως εμείς μειώνεται λόγω της κρίσης».

Το Χαμόγελο του Παιδιού

Για το 2014 το Χαμόγελο του Παιδιού δέχθηκε στα 11 σπίτια μόνιμης φιλοξενίας του 56 παιδιά επιπλέον από αυτά που θα μπορούσαν να αντέξουν οι χώροι του. Όπως εξηγεί στην εφημερίδα η συντονίστρια του προγράμματος προστασίας παιδιού και εφήβου στο οποίο υπάγονται τα σπίτια του Οργανισμού, Χαρά Γροσδάνη, ήταν περιπτώσεις παιδιών για τις οποίες δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική και έπρεπε άμεσα να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Κατά την περσινή χρονιά το Χαμόγελο του Παιδιού δέχθηκε 125 αιτήματα για θέματα φιλοξενίας, που αφορούσαν 209 παιδιά. «Από αυτά μπορέσαμε να δεχθούμε μόνο 56» λέει η κ. Γροσδάνη, σημειώνοντας ότι δεν είναι μόνο η δική τους δουλειά δύσκολη, αλλά και των Εισαγγελέων, αφού «ο ρόλος τους θεσμικά περιορίζεται στο να βγάζουν αποφάσεις προς το συμφέρον των παιδιών. Ωστόσο, αναγκάζονται να αναζητούν χώρους όπου θα φιλοξενηθούν τα παιδιά αυτά, κάτι που δεν είναι καν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις».

Η Στέγη Θηλέων

Με μηδενική κρατική χρηματοδότηση λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια η Στέγη Θηλέων Παλαιού Φαλήρου Άγιος Αλέξανδρος, που φιλοξενεί άπορα, ορφανά ή κακοποιημένα κορίτσια από 6 έως και 24 ετών.

Η Περιφέρεια Αττικής έκλεισε τη στρόφιγγα, καθώς δεν πιστοποίησε τη δομή με την αιτιολογία της «έλλειψης προσωπικού». Η υπεύθυνη της Στέγης και παιδαγωγός Έλενα Κόγια κάνει λόγο για «φαύλο κύκλο», καθώς η υποχρηματοδότηση δεν επιτρέπει τη στελέχωση της δομής με το απαιτούμενο προσωπικό.

Σύμφωνα με την κ. Κόγια, «από το 2010 και έπειτα η επιχορήγηση μειώθηκε από τις 150.000 ευρώ στις 40.000 ετησίως. Κατά συνέπεια, όσες συμβάσεις έληξαν δεν ανανεώθηκαν, ενώ οι εναπομείναντες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τους τελευταίους τρεις μήνες».

Οι καθημερινές ανάγκες των παιδιών καλύπτονται από την κ. Κόγια, μία μαγείρισσα, μία καθαρίστρια και μία νυχτερινή επιμελήτρια. Ανάσα στη λειτουργία της Στέγης δίνουν η εθελοντική εργασία ειδικών (π.χ. ψυχολόγων) και οι δωρεές από ιδιώτες.

Κι ενώ η Στέγη έχει δυνατότητα φιλοξενίας έως και 24 κοριτσιών, στην πράξη ανοίγει την πόρτα της μόνο σε «ήπια» περιστατικά, εξαιτίας της απουσίας μόνιμου κοινωνικού λειτουργού και ψυχολόγου, ενώ αιτήματα κοινωνικών λειτουργών νοσοκομείων για τη φιλοξενία παιδιών ορισμένες φορές απορρίπτονται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.