Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Ο ρόλος των φλεγμονών στον εγκέφαλο και η κατάθλιψη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καταθλιπτικοί ασθενείς έχουν περισσότερες φλεγμονές.

Μια νέα έρευνα ψυχιάτρων από τον Καναδά αποκαλύπτει, ότι η κατάθλιψη μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας φλεγμονής στον εγκέφαλο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι εγκέφαλοι των ασθενών που υπέφεραν από καταθλιπτικά επεισόδια εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά φλεγμονών.

Ακόμη, διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά μιας πρωτεΐνης, που λειτουργεί και ως δείκτης ύπαρξης φλεγμονών, ήταν κατά ένα τρίτο υψηλότερα στους εγκεφάλους των καταθλιπτικών ασθενών σε σχέση με τους υγιείς. Εκείνοι που είχαν πιο σοβαρές μορφές κατάθλιψης, είχαν και τις περισσότερες φλεγμονές.

Τα ευρήματα αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην περαιτέρω κατανόηση και εξήγηση του γιατί η κατάθλιψη προκαλεί σωματικά συμπτώματα, όπως η έλλειψη όρεξης και ο κακός ύπνος. Θα μπορούσε ακόμη να οδηγήσει σε νέους τρόπους θεραπείας καταστάσεων ψυχικής υγείας, που επηρεάζουν έως και το ένα πέμπτο των ενηλίκων σε κάποιο στάδιο της ζωής τους.

Ο Dr Jeffrey Meyer, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη που διεξήγαγε το Κέντρο για τον Εθισμό και την Ψυχική Υγεία στο Τορόντο του Καναδά, δήλωσε τα εξής: «Τα ευρήματα αυτά παρέχουν τις πιο πειστικές αποδείξεις μέχρι τώρα για τη σχέση ανάμεσα στην ύπαρξη φλεγμονών στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια ενός μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη δημιουργία νέων θεραπειών, που θα βοηθήσουν ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που υποφέρουν από κατάθλιψη».

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο JAMA Psychiatry.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.