Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Πορτραίτα τρέλας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ιστορίες τροφίμων σε άσυλο της βικτοριανής εποχής.

Οι αυστηρές τους πόζες θυμίζουν οποιοδήποτε βικτοριανό πορτραίτο. Είναι όμως οι διαταραγμένοι δολοφόνοι ή παραλίγο δολοφόνοι που αποτέλεσαν τους πρώτους ασθενείς του ασύλου Broadmoor, που άνοιξε πριν από 150 χρόνια.

Οι φωτογραφίες είναι έργο του Henry Hering, ενός πρωτοπόρου φωτογράφου. Κάποιες λήφθηκαν στο Bethlem, άσυλο του Νότιου Λονδίνου και κάποιες στο Broadmoor όταν οι ασθενείς μεταφέρθηκαν εκεί από το Bethlem.

Μέχρι να λειτουργήσει το άσυλο Broadmoor, η αντιμετώπιση των διαταραγμένων ανθρώπων με βίαιη συμπεριφορά ήταν απλή: είτε τους κρεμούσαν είτε τους άφηναν ελεύθερους, ανάλογα με το πόσο οίκτο έδειχνε το δικαστήριο.

Ο ιστορικό Mark Stevens, συγγραφέας βιβλίου για το Broadmoor, δηλώνει: «Δεν χτίστηκε μόνο για να στεγάσει τους ανθρώπους αυτούς αλλά και για να συμβάλει στην επανένταξή τους».

Μέσω της πρόσβασής του στα αρχεία του ιδρύματος, ο Stevens ξετύλιξε τις ιστορίες ορισμένων ασθενών.

Ο καλλιτέχνης




Ο Richard Dadd από το Kent ήταν καλλιτέχνης που έγινε γνωστός για τα έργα του με νεράιδες. Το 1842 ενώ βρισκόταν στο Νείλο εμφάνισε εντυπωσιακή αλλαγή προσωπικότητας, έγινε βίαιος και πίστεψε πως ήταν υπό την επήρεια του Αιγύπτιου θεού Όσιρι. Κατά την επιστροφή του στην πατρίδα του ήταν πεπεισμένος πως ο πατέρας του ήταν ο ίδιος ο διάβολος. Τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου και επιχείρησε να φύγει στη Γαλλία. Καθοδόν αποπειράθηκε να σκοτώσει έναν τουρίστα με ένα ξυράφι αλλά συνελήφθη.Ένα από τα έργα του κατέληξε στην Tate Gallery.

Ο έφηβος-τρόμος



Ο 19χρονος John Payne ήταν επαγγελματίας κλέφτης. Ζούσε σε κέντρο απόρων στο Λονδίνο κι επειδή εμφάνιζε τάσεις μανίας τον κρατούσαν δεμένο στο κρεβάτι του. Ωστόσο κάποια φορά κατάφερε να λυθεί και σκότωσε έναν άλλο τρόφιμο χτυπώντας τον μέχρι θανάτου με ένα φτυάρι.

Η αλκοολική μητέρα



Ένα πρωινό του Νοεμβρίου του 1867, η Mary Ann Meller χτύπησε την οικονόμο της στο κεφάλι και επιχείρησε να της κόψει το λαιμό. Η 27χρονη τότε Meller είχε τέσσερα παιδιά και περίμενε το πέμπτο, το οποίο τελικά γέννησε στο Broadmoor. Οι εκρήξεις βίας ήταν αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ αλλά τελικά σε διάστημα τριών ετών κατάφερε να απεξαρτηθεί και επέστρεψε στο σπίτι της οικογένειας.

Ο καπετάνιος



Ο George Johnston ήταν καπετάνιος του SS Tory, εμπορικού πλοίου που έπλεε το 1845 από το Χονγκ Κονγκ προς το Λίβερπουλ.Σκότωσε ένα μέλος του πληρώματός του με μία ξιφολόγχη ενώ ήταν μεθυσμένος και στη συνέχεια επιχείρησε να δικαιολογήσει την πράξη του υποστηρίζοντας πως ήταν αντιμέτωπος με ανταρσία. Κρίθηκε αθώος λόγω παράνοιας κι εστάλη αρχικά στο Bethlem και μετά στο Broadmoor.

Ο άνδρας που επιχείρησε να σκοτώσει τον πρωθυπουργό



Ο Daniel McNaughten από τη Γλασκώβη πίστευε πως τον καταδίωκαν οι Τόρις και το 1843 ταξίδεψε στο Λονδίνο με σκοπό να σκοτώσει τον πρωθυπουργό Robert Peel. Ο McNaughten παραφύλαξε έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού και πυροβόλησε κάποιον που νόμιζε πως ήταν ο Peel, σκοτώνοντας τελικά τον γραμματέα του.

Ο παραλίγο βασιλικός δολοφόνος



Ο Edward Oxford ήταν μπάρμαν στο Λονδίνο, ο οποίος χωρίς κανένα λόγο πυροβόλησε τη βασίλισσα Βικτώρια στις 10 Ιουνίου του 1840. Κρίθηκε αθώος λόγω παράνοιας και εστάλη στο άσυλο. Το 1867 πήρε εξιτήριο και απελάθηκε στην Αυστραλία. Με νέο όνομα πια παντρεύτηκε μία χήρα με δύο παιδιά, έγινε εκκλησιαστικός επίτροπος κι έπιασε δουλειά ως δημοσιογράφος.

Ο μητροκτόνος



Ο William Thomas ζούσε στο Birkenhead με τη χήρα μητέρα του και τα δύο του αδέλφια. Υπέφερε από πολύ δυνατούς πονοκεφάλους και η μητέρα του σκεφτόταν την εισαγωγή του σε άσυλο. Το λάθος της ήταν πως του είπε τον προβληματισμό της. Ο Thomas την περίμενε να κοιμηθεί και τότε της έκοψε το λαιμό, έσυρε το πτώμα της στις σκάλες και την έθαψε στον κήπο. Πέθανε στο Broadmoor το 1908 σε ηλικία 81 ετών.

Η σφαγέας παιδιών



Η νεαρή Martha Bacon ζούσε στο Lambeth και είχε ήδη περάσει ένα διάστημα σε άσυλο. Το Δεκέμβριο του 1856 σκότωσε τα δύο της παιδιά, ηλικίας 2,5 ετών και 11 μηνών, κόβοντας τους λαιμούς τους με μαχαίρι της κουζίνας.
Η 26χρονη υποστήριξε πως κάποιος είχε μπει στο σπίτι και σκότωσε τα παιδιά της.
Ήταν η πρώτη ασθενής που πέρασε την πύλη του Broadmoor, μόλις τρεις ημέρες μετά την έναρξη της λειτουργίας του.

Ο λάτρης των λέξεων



Ο πλούσιος Αμερικανός γιατρός William Chester Minor ήταν σίγουρος πως έπεφτε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης την ώρα που κοιμόταν. Ένα βράδυ κυνηγούσε έναν φανταστικό θύτη και πυροβόλησε έναν άτυχο άνδρα.
Στο Broadmoor, ο Minor συμμετείχε εθελοντικά στην προσπάθεια κατάρτισης του λεξικού Oxford English Dictionary κι έγινε ειδικός στη χρήση των λέξεων. Η άνοιά του επιδεινώθηκε και το 1902 ακρωτηρίασε ο ίδιος τα γεννητικά του όργανα.

Ο διαταραγμένος γιος



Τον Ιούνιο του 1838 ο 46χρονος William Sellers ξυριζόταν, στο σπίτι που μοιραζόταν με τη μητέρα του στο Yorkshire, όταν είχε μια κρίση οργής. Ήταν εκείνη που τον είχε εξοργίσει ζητώντας του να σταματήσει το ξύρισμα επειδή το χέρι του δεν ήταν σταθερό. Ο Sellers την ακινητοποίησε στον πάγκο της κουζίνας, έριξε πάνω της καυτά κάρβουνα και την κλώτσησε μέχρι θανάτου. Πέρασε είκοσι χρόνια στο Bethlem πριν μεταφερθεί σε άλλο άσυλο στο Salisbury. Έφτασε στο Broadmoor στα 70 του όπου και πέθανε 8 χρόνια μετά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.