Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Με κεριά στη συγκέντρωση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν, παρά τη συνεχή βροχή, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την άμεση επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που διοργάνωσαν, στην είσοδο του Μουσείου της Ακρόπολης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης. Η συγκέντρωση, στη διάρκεια της οποίας οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν αναμμένα κεριά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ και οι ιστορικοί δήμοι της χώρας, για την επιστροφή των γλυπτών και της οποίας ηγείται ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.





Στην ανάγκη να δημιουργηθεί «ένα κύμα διαμαρτυρίας μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και σε δήμους άλλων χωρών το οποίο να διεκδικήσει την επιστροφή των γλυπτών», αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.



Απαντώντας σε ερώτηση για το συμβολισμό των κεριών τα οποία κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι, είπε ότι συμβολίζουν «την ειρήνη τον πολιτισμό και την αλληλεγγύη των λαών».

Σύμφωνα με τον κ. Ψινάκη, αφορμή για την σημερινή εκδήλωση είναι η επιστροφή αύριο στο Βρετανικό Μουσείο ενός από τα αγάλματα που είχαν δανείσει οι Βρετανοί στο Μουσείο Ερμπάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα τόνισε ότι είναι «ηθικό και θεσμικά

» ορθό τα γλυπτά του Παρθενώνα που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο να έλθουν και στην Ελλάδα στην οποία θα πρέπει να επιστραφούν μόνιμα.

«Αυτονόητο, νόμιμο και ηθικό αίτημα», χαρακτήρισε την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και πρόσθεσε ότι «σε λίγο καιρό θα αλλάξουν όλα στην Ελλάδα».



Παρούσα στη συγκέντρωση ήταν και η πρώην υπουργός και υποψήφια βουλευτής της Α περιφέρειας των Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη. Η κ. Μπακογιάννη απέφυγε να κάνει δηλώσεις, ανέφερε όμως ότι συμπαρίσταται στην πρωτοβουλία των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.