Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Επαγγελματικά δικαιώματα για τους μηχανικούς Ανώτατης Εκπαίδευσης ζητά η ΕΕΤΕΜ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ζητά κατάργηση των αναχρονιστικών νόμων 4633/30 και 6422/34.

«Η ισχύς των ρυθμίσεων που εισάγονται με την παρούσα υποπαράγραφο με την επιφύλαξη των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 4 του ν. 4663/1930, όπως τροποποιείται και ισχύει σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προηγούμενη περίπτωση της παρούσας, αρχίζει από 1.1.2015».

Τα παραπάνω αναφέρονταν στο άρθρο 3 της υποπαραγράφου ΙΓ.12 του νόμου 4254/2014:

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΥ

Σύμφωνα τα όσα αναφέρονταν στην εν λόγω υποπαράγραφο τα άρθρα 1, 2, 3 και 4 του ν. 4663/1930 «Περί εξασκήσεως του επαγγέλματος του Πολιτικού Μηχανικού, Αρχιτέκτονος και Τοπογράφου» αντικαταστάθηκαν και η ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονα μηχανικού, τοπογράφου μηχανικού επιτρέπεται μεταξύ των άλλων από κατόχους αντίστοιχου διπλώματος.

Παράλληλα καταργήθηκε και το άρθρο 4 του Ν.4633/1930 σύμφωνα με το οποίο « εν τη ασκήσει του επαγγέλματος του διπλωματούχου πολιτικού μηχανικού νοείται συνυπάρχουσα και η εξάσκησις του επαγγέλματος του αρχιτέκτονος και τοπογράφου, της ασκήσεως του επαγγέλματος του αρχιτέκτονος περιοριζομένης, εις καθαρώς αρχιτεκτονικάς και οικοδομικάς εργασίας, του δε τοπογράφου εις καθαρώς τοπογραφικάς εργασίας».

Βέβαια θα πρέπει να εκδοθούν προεδρικά διατάγματα που θα ρυθμίζουν μια σειρά θεμάτων όπως είναι οι ειδικότητες, οι περιορισμοί, το σύνολο των ικανοτήτων που απαιτούνται, τα ειδικά προσόντα.

Να σημειώσουμε ότι η ΕΕΤΕΜ με ανακοίνωσή της από το Μάιο του 2014 ενημέρωνε ότι « δεν προκύπτει από τις διατάξεις αυτές, που τροποποιούν το ν.4663/30 ότι τα επαγγέλματα εν γένει του Πολιτικού Μηχανικού, Αρχιτέκτονα Μηχανικού και Τοπογράφου Μηχανικού/Αγρονόμου Μηχανικού απελευθερώθηκαν».

Παραθέτουμε το σχετικό δελτίο τύπου όπως αυτό αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΕΜ:

«Με αφορμή την έντονη παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, σχετικά με τις διατάξεις του ν.4254/2014 «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν.4046/2012 και άλλες διατάξεις», που αφορούν στην άσκηση του επαγγέλματος του Διπλωματούχου Μηχανικού, επισημάνουμε τα εξής:

Παρά τα όσα ακούγονται από διάφορες κατευθύνσεις, δεν προκύπτει από τις διατάξεις αυτές, που τροποποιούν το ν.4663/30 ότι τα επαγγέλματα εν γένει του Πολιτικού Μηχανικού, Αρχιτέκτονα Μηχανικού και Τοπογράφου Μηχανικού/Αγρονόμου Μηχανικού απελευθερώθηκαν.

Οι τροπολογίες που επέφερε ο Υπουργός Παιδείας και ψηφίστηκαν τελικά δεν αλλάζουν την ουσία των νόμων της δεκαετίας του '30, δεδομένου ότι εξακολουθούν να αφορούν διπλωματούχους Μηχανικούς όπως ρητά αναφέρεται στις ίδιες τις διατάξεις.

Οι αντιδράσεις του Τ.Ε.Ε (για εσωτερική κατανάλωση) στις εν λόγω τροπολογίες είναι προφανές ότι στόχο έχουν να αποτρέψουν τυχόν περαιτέρω τροποποιήσεις του νόμου 4663/30 και την είσοδο σ' αυτόν και άλλων Μηχανικών Ανώτατης Εκπαίδευσης μιας και οι ειδικότητες που καλύπτονται από τον εν λόγω νόμο είναι οι ισχυρότερες μέσα στο Τ.Ε.Ε.

Επισημαίνουμε εξάλλου ότι, ο Νόμος 6422/1934 για τους Ηλεκτρομηχανολόγους, δεν τροποποιήθηκε καν, όπως έγινε, ανεπιτυχώς έστω, για το νόμο 4663/30.

Η λύση παραμένει μία και μοναδική:

Η πλήρης κατάργηση των αναχρονιστικών Νόμων 4633/30 και 6422/34 και η θέσπιση επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλους τους Μηχανικούς Ανώτατης Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.