Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Έραψαν τα χείλη τους για να μην φάνε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε απεργία οι αιτούντες άσυλο στην Αυστραλία.

Συνεχίζεται, σήμερα, για έβδομη μέρα, η απεργία πείνας εκατοντάδων αιτούντων άσυλο από την Αυστραλία στο υπεράκτιο κέντρο κράτησης μεταναστών της νήσου Μάνους στην Παπούα Νέα Γουινέα. Κάποιοι μάλιστα έραψαν και τα χείλη τους αρνούμενοι τροφή.

Οι αιτούντες άσυλο υποστηρίζουν ότι η αστυνομία και οι φρουροί ετοιμάζονται να εισβάλουν με βία στο κέντρο τους, κάτι που η κυβέρνηση της Παπούας Νέας Γουινέας διεψεύδει και διαμαρτύρονται γιατί δεν τους δέχεται η Αυστραλία στο έδαφός της και ζητούν να τους αναλάβει ο ΟΗΕ. Κάποιοι μάλιστα έκαναν γνωστό ότι αν πεθάνουν στο κέντρο κράτησης θέλουν να δωρίσουν τα όργανά τους σε Αυστραλούς. «Έτσι κάποιο μέλος του σώματός μας θα πάρει κάποια στιγμή γεύσης ελευθερίας» είπε ένας απ' αυτούς.

Εκατοντάδες μετανάστες κρατούνται στα στρατόπεδα κράτησης της Παπούα Νέα Γουινέα και στο Ναούρου όπου φτάνουν με σαπιοκάραβα στην προσπάθειά τους να «περάσουν» στην Αυστραλία, μέσω Ινδονησίας. Το κέντρο κράτησης στη Νήσο Μάνους στην Παπούα Νέα Γουινέα είχε γίνει και τον περασμένο Φεβρουάριο θέατρο εξέγερσης των μεταναστών με σοβαρά επεισόδια που είχε καταλήξει στον θάνατο ενός μετανάστη και στον τραυματισμό τουλάχιστον 70.

Πέρυσι, πόρισμα ειδικής επιτροπής της αυστραλιανής Γερουσίας είχε κρίνει ένοχη την κυβέρνηση για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλοί από τους μετανάστες που φτάνουν στην Αυστραλία με δουλεμπορικά πλοία, κρατούνται έως και 18 μήνες στα στρατόπεδα κράτησης.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ, παραδέχθηκε πως «η κατάσταση είναι τεταμένη» αλλά πρόσθεσε πως οι αιτούντες άσυλο «δεν βοηθούν την κατάστασή τους». Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπίλ Σόρτεν, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη διαφάνειας στο συγκεκριμένο ζήτημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.