Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Γιατί μας αρέσει τόσο πολύ να σπάμε τα σπυράκια;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πολλοί από εμάς έχουμε διάφορες (κακές) συνήθεις όπως το να τρώμε τα νύχια μας ή να σκαλίζουμε τη μύτη μας.

Πρώτη πάντως κακιά συνήθεια, τουλάχιστον στην δική μου λίστα, είναι το σπάσιμο των σπυριών! Το θέμα είναι όμως, σύμφωνα με τους δερματολόγους, ότι το σπάσιμο των σπυριών είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση ή ακόμη και ουλές. Γιατί όμως σε τόσους πολλούς ανθρώπους αρέσει να σπάνε τα σπυράκια;

Κατ 'αρχάς, εξετάστε το γεγονός ότι οποιοδήποτε σπυράκι, σημάδι ή άλλο ψεγάδι στο πρόσωπό μας, μας δημιουργεί την εντύπωση πως όλοι το παρατηρούν (κάτι που πιθανότατα δεν ισχύει.) Το άγχος μας λοιπόν να αποσπάσουμε την προσοχή των υπολοίπων από το σπυρί μας, μας οδηγεί στο να το σπάμε εμείς οι ίδιοι! Αυτή την εξήγηση δίνει ο Nada Elbuluk, δερματολόγος σε Ιατρικό Κέντρο της Νέας Υόρκης. «Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί από τους ασθενείς μου σκάνε από ένα σπυράκι, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πώς είναι επικίνδυνο», λέει ο Elbuluk.

Ωστόσο, ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο στην κακιά αυτή συνήθεια είναι η αγχώδης διαταραχή που συνδέεται με τις επαναλαμβανόμενες πράξεις και τις εμμονικές ιδεοληψίες και ονομάζεται ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD). Τα άτομα με OCD δεν είναι σε θέση να ελέγξουν αυτές τις εμμονές και τους ψυχαναγκασμούς.

Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο έχει εμμονή με τα μικρόβια, μπορεί να αναπτύξει καταναγκασμό σχετικά με το πλύσιμο των χεριών. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα σπυράκια. Το άτομο δεν μπορεί να ηρεμήσει μέχρι να δει το πύον να βγαίνει από το ψεγάδι. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι ο μέσος άνθρωπος που συμπιέζει ένα σπυράκι πάσχει και από Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή…

Από ιατρικής πάντως απόψεως θα πρέπει να αντισταθείτε στον πειρασμό να σπάσετε ένα σπυράκι καθώς πολύ εύκολα μπορεί να προκληθεί φλεγμονή. Είναι επίσης σοφό να επισκεφτείτε ένα δερματολόγο για να σας προτείνει μια λοσιόν καθαρισμού προσώπου.

Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν μπορείτε με τίποτα να αντισταθείτε, φροντίστε τουλάχιστον να το κάνετε σωστά. Αυτό που προτείνει ο Elbuluk είναι να χρησιμοποιείτε τοπικά μια αντιβακτηριδιακή κρέμα προκειμένου να μειωθεί η κοκκινίλα στην περιοχή και να αποτρέψετε τη μόλυνση.

Εάν ωστόσο ο πόρος δεν έχει καθαρίσει, απολυμάνετε την περιοχή με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα και στη συνέχεια βάλτε λίγο πάγο για να μειώσετε το πρήξιμο.

Τέλος, απλώστε λίγη ενυδατική για να μαλακώσει το δέρμα στην περιοχή.


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.