Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Οι αποδείξεις στα ξεχασμένα μέτρα του 2014

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αποδείξεις, μειωμένα τέλη κυκλοφορίας για όσους πραγματοποιούν άρση ακινησίας, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, παρέμειναν να μας κρατούν παρέα και το 2015, αφού η προκήρυξη των εκλογών και η σκοπιμότητα της επόμενης μέρας τα άφησαν εκτός ημερησίας διάταξης, παρά το πλήθος των τροπολογιών που πέρασαν στα τελευταία νομοσχέδια του 2014.

Πιο σημαντικό από όλα το θέμα των αποδείξεων το οποίο, ελλείψει κάποιας ρύθμισης, έμεινε στο αέρα.

Άγνωστο τι θα γίνει με τις αποδείξεις

Με βάση τη διάταξη που ίσχυε για το 2014 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα έπρεπε, προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ, να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 10% του εισοδήματός τους από μισθούς και συντάξεις.

Με το κλείσιμο του 2015, το μέλλον του μέτρου των αποδείξεων παραμένει άγνωστο. Κανείς δεν γνωρίζει πόσες και ποιες αποδείξεις θα πρέπει να μαζέψει, για να έχει την έκπτωση που προβλέπει ο νόμος.

Ενδεχομένως, όταν εκλεγεί η νέα κυβέρνηση και ολοκληρωθεί και η διαπραγμάτευση με την τρόικα, η συλλογή αποδείξεων να αντικατασταθεί από το μέτρο το οποίο περιλαμβάνονταν στο περίφημο e-mail του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με βάση το οποίο οι αποδείξεις που θα δηλώνονται ηλεκτρονικά θα μπαίνουν σε κλήρωση και ο φορολογούμενος θα κέρδιζε πλούσια δώρα σε χρήμα ή σε είδος.

Ξεχάστε τα μειωμένα τέλη

Παρελθόν, λόγω της μη ανανέωσης, είναι και το μέτρο της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με το μήνα. Το μέτρο που προέβλεπε ότι κάποιος μπορεί να παραλάβει ξανά τις πινακίδες του, πληρώνοντας αναλογικά τέλη από την στιγμή που παραλάμβανε τις πινακίδες μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Ελλείψει κάποιας τροπολογίας, το μέτρο εξέλειπε από τις επιλογές των φορολογούμενων από φέτος.

Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης

Ένα ακόμη μέτρο που θα έπρεπε είναι αυτό του φόρου πολυτελείας ή αλλιώς τέλους πολυτελούς διαβίωσης το οποίο επιβάλλονταν για την κατοχή ΙΧ με κυβισμό άνω των 1929 κυβικών σκαφών πάνω από 10 μέτρα και ιδιωτικής πισίνα Ειδικά για τα αυτοκίνητα υπήρχαν φήμες ότι θα υπάρξει μια επαναξιολόγηση του μέτρων, ώστε να είναι μικρότερος ο πρόσθετος φόρος για αυτοκίνητα με παλαιότητα πάνω από 5 χρόνια. Και σε αυτή την περίπτωση ο φόρος έμεινε απαράλλακτος το 2015 όπως και το 2014.

Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι ο φόρος πολυτελείας περιλαμβάνονταν στο email Χαρδούβελη ως ένα από τα εναλλακτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν από μέσα του χρόνου, αν δεν αποδώσουν τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.