Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πληρώνονται σε όλο τον κόσμο για δωροδοκίες 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, γεγονός που εντείνει τη διαφθορά και συμβάλλει στην υπονόμευση του μέλλοντος των επερχόμενων γενεών. Κάθε πράξη δωροδοκίας συμβάλλει στη φτώχεια, αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο και αποστερεί πόρους για επενδύσεις.

Τη διαφθορά μάχεται εδώ και χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο η μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», που έπεισε τον ΟΗΕ να υιοθετήσει σχετικές πρωτοβουλίες.

Η 9η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, γιατί την ημερομηνία αυτή του 2003 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.

Σύμφωνα με την «Διεθνή Διαφάνεια», το 2013 η Ελλάδα βελτίωσε την θέση της και βρίσκεται στην 80ή θέση ανάμεσα σε 177 χώρες, από την 94η πέρυσι, ως προς τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς ,τον οποίο καταρτίζει αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση. Παραμένει όμως χαμηλότερα όλων των χωρών της ΕΕ στη λίστα (οι κοντινότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι η Βουλγαρία, στην 70ή θέση, και η Ρουμανία στην 69η).

Το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία θεωρούνται οι πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, ενώ η Δανία και η Νέα Ζηλανδία είναι οι λιγότερο διεφθαρμένες.

Η οργάνωση, με έδρα το Βερολίνο, εκτιμά ότι σχεδόν το 70% των χωρών σε διεθνές επίπεδο αντιμετωπίζει «σοβαρό πρόβλημα» φαινόμενων δωροδοκίας και δωροληψίας στον δημόσιο τομέα. Καμία από τις 177 χώρες οι οποίες συμπεριελήφθησαν στην μελέτη αυτή για το 2013 δεν πέτυχε άριστη βαθμολογία. Για να μπορέσει να καταρτίσει τον Δείκτη, η "Διεθνής Διαφάνεια" συγκεντρώνει απόψεις και εκτιμήσεις ειδικών στις τάξεις διεθνών οργανισμών.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.