Η πλειοψηφία των εγκεφαλικών μπορεί να προληφθεί με συγκεκριμένες θεραπευτικές αγωγές.
Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, η οποία έλαβε χώρα για πρώτη φορά στις 13 Οκτωβρίου 2014, θεσπίστηκε από την Διεθνή Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης (ISTH) σε συνεργασία με την εταιρεία Bayer. Για τη χώρα μας, ο υπεύθυνος επιστημονικός φορέας για την ημέρα αυτή είναι το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α).
H Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) έχει θέσει σαν παγκόσμιο στόχο της, τη μείωση των πρόωρων θανάτων από μη μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, κατά 25 % μέχρι το 2025. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα πρέπει να μειωθεί η θρόμβωση η οποία επιφέρει 50.000 θανάτους ετησίως από φλεβική θρομβοεμβολική νόσο, 30.000 νέα εγκεφαλικά και 20.000 νέα εμφράγματα ετησίως στη χώρα μας».
Το εγκεφαλικό επεισόδιο, και κυρίως το εγκεφαλικό που παθαίνουν οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στον ίδιο τον πάσχοντα, και την οικογένεια του, αλλά και στα Εθνικά Συστήματα Υγείας.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή μορφή αρρυθμίας και μόνο στην Ευρώπη, δέκα εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο αυτή. Ωστόσο, ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των ηλικιωμένων, δείχνει ότι ο αριθμός των ασθενών που θα πάσχουν από τη νόσο αυτή, θα αυξάνεται συνεχώς!
Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, επειδή τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή είναι πέντε φορές πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο απ' ό,τι εκείνα που δεν πάσχουν, ενώ επίσης αυτά τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι πιο σοβαρά από εκείνα που παθαίνουν όσοι δεν πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή και, επομένως, έχουν πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις στους ασθενείς.
Η πλειοψηφία των εν λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων μπορεί να προληφθεί με συγκεκριμένες θεραπευτικές αγωγές, όπως το Sintrom και τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά. Κατά τη χρήση του Sintrom, ο ασθενής πρέπει να ενημερώνει το γιατρό του για άλλα φάρμακα που τυχόν λαμβάνει, αφού το αλληλεπιδρά με πάρα πολλά άλλα φάρμακα.
Επίσης, για όσο διάστημα ο ασθενής παίρνει το συγκεκριμένο φάρμακο, η πηκτικότητα του αίματός του πρέπει να ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως μία φορά το μήνα, καθώς επίσης ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί αυστηρό διαιτολόγιο, αποφεύγοντας τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Κ, όπως τα ωμά πράσινα λαχανικά. Ο τακτικός έλεγχος της πηκτικότητας δεν είναι απαραίτητος σε ασθενείς που λαμβάνουν νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά, όπως το rivaroxaban της Bayer, τα οποία επίσης παρουσιάζουν μικρότερο αριθμό αλληλεπιδράσεων σε σύγκριση με το Sintrom.
Από τα διαθέσιμα νεότερα αντιπηκτικά, το rivaroxaban της Bayer είναι το μόνο που χορηγείται μία φορά την ημέρα για την πρόληψη των εγκεφαλικών σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και έχει ήδη καταλάβει την πρώτη θέση της παγκόσμιας συνταγογράφησης στην κατηγορία των νεότερων αντιπηκτικών. Στη χώρα μας κυκλοφορεί ήδη ένα χρόνο τώρα για τη συγκεκριμένη ένδειξη και αποζημιώνεται από τα ταμεία.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.