Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ανακοινώσεις για την έρευνα στα Αντικύθηρα την Τετάρτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων θα βρίσκονται και δύο ευρήματα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων της πρόσφατης ενάλιας έρευνας στα Αντικύθηρα, καθώς και του προγραμματισμού των ανασκαφών για τα επόμενα χρόνια, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (10 Δεκεμβρίου) στο κτίριο του «Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη» (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου στον Πειραιά) το βράδυ στις 7.

Το ενδιαφέρον γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, καθώς δύο από τα ευρήματα θα βρίσκονται στον χώρο του Ιδρύματος για περίπου μία ώρα (μεταξύ 18:00 και 19:00). Κύριοι ομιλητές θα είναι η Αγγελική Σίμωση, προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, ο Θεοτόκης Θεοδούλου, επιστημονικός υπεύθυνος της ανασκαφής από τη Διεύθυνση της Εφορείας και ο Μπρένταν Φόλεϊ, αρχαιολόγος, διευθυντής ανασκαφής και ερευνητής του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον ανακαινισμένο χώρο του Ιδρύματος, στην επιστημονική εκδήλωση θα αναφερθούν, μεταξύ άλλων, η θεωρία των δύο πλοίων (αν, δηλαδή, το ναυάγιο αφορούσε ένα ή δύο πλοία) το ίδιο το κύτος του πλοίου που παρέχει μοναδική γνώση για την ναυσιπλοΐα της εποχής του ναυαγίου (1ος αιώνας πΧ) το «μυστήριο» του αλόγου που λείπει και το ιστορικό των ερευνών από τις αρχές του 20ού αιώνα ως τις μέρες μας.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί η εξέλιξη της τεχνολογίας από το 1900 μέχρι τα τελευταία χρόνια, 2012-2014, που επανήλθε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στον χώρο του ναυαγίου. Από τον «ναργιλέ», δηλαδή τη συνεχή παροχή αέρα που είχαν οι Συμιακοί σφουγγαράδες το 1900 για να ανελκύσουν τα αγάλματα και την αυτόνομη αναπνευστική συσκευή και από το βαθυσκάφος που χρησιμοποίησε ο Κουστό το 1976, έχουμε φτάσει στα μικτά αέρια, που μας δίνουν μεγάλη παραμονή σε αυτά τα βάθη (50-52 μ.) και στο exosuit, το υποβρύχιο ρομπότ, που θα βοηθήσει πολύ την έρευνά μας. Πρόκειται, δηλαδή, για μια τεχνολογική συνέχεια που αφορά αυτό το ναυάγιο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Σίμωση η οποία μίλησε, μαζί με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Πάνο Λασκαρίδη, στη συνέντευξη.

Τονίζοντας την αξία του ίδιου του πλοίου, το οποίο, όπως είπε, «ήταν ένα πραγματικά πλωτό μουσείο, που μετέφερε έργα τέχνης από την Ανατολή προς τη Δύση», η κ. Σίμωση ανέφερε, επίσης, τα εξής για το φετινό, πρώτο στάδιο των ερευνών: «Καταφέραμε να χαρτογραφήσουμε το σχήμα του πλοίου, να δούμε ποιο είναι το ναυάγιο αυτό καθαυτό. Σε άλλες περιπτώσεις που έχουμε πάλι αγάλματα στον βυθό (πχ η Κυρά της Καλύμνου ή το Παιδί του Μαραθώνα), δεν έχουμε βρει πουθενά το ίδιο το πλοίο. Αυτό το πρώτο στάδιο μπορεί να είναι και το σημαντικότερο, καθώς έγινε επαναπροσδιορισμός του ναυαγίου», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας, τέλος, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δεν απέκλεισε καθόλου το γεγονός να βρεθούν κι άλλα τμήματα από τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον αρχαιότερο και διασημότερο ημερολογιακό και αστρονομικό υπολογιστή στον κόσμο. «Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρεθούν κομμάτια του Μηχανισμού, ωστόσο αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα μπορούν να διαγνωστούν άμεσα. Θα πρέπει να καθαριστούν για να μπορέσουν να συμπληρώσουν το παζλ. Αυτό έγινε, άλλωστε, και στις αρχές του 20ού αιώνα με την ανέλκυση των τμημάτων από τον Μηχανισμό. Το παζλ συμπληρώθηκε μέσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο», εξήγησε.

«Η εντύπωση που μου έμεινε από τις πρόσφατες έρευνες είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλο μέλλον στην ανασκαφή των Αντικυθήρων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ιδρύματος Πάνος Λασκαρίδης, χαρακτηρίζοντας το ναυάγιο «ένα από τα σπουδαιότερα, αν όχι το σπουδαιότερο των αρχαίων χρόνων».

Ο κ. Λασκαρίδης, που διέθεσε το σκάφος «ΓΛΑΡΟΣ» για την ενδιαίτηση και την υλικοτεχνική υποστήριξη στην περιοχή των ερευνών παρέχοντας στην ομάδα έρευνας όλες τις υποδομές και ακαδημαϊκές του δυνατότητες κατά την προετοιμασία και την εκτέλεση των ερευνών, συμπλήρωσε:

«Το πρώτο σημαντικό που έγινε φέτος είναι ότι, επιτέλους, στην Ελλάδα μπήκαμε στον χώρο και στον τρόπο των ενάλιων ανασκαφών με πολύ υψηλή τεχνολογία. Το δεύτερο είναι ότι συνεργάστηκαν πολλοί Έλληνες επιστήμονες, είτε ανεξάρτητοι είτε κυρίως από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με πολλές ομάδες ξένων, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο. Ήταν πραγματικά μια πολύ αποτελεσματική προσπάθεια, που πιστεύω ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον».

Η επιστημονική ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί στον ανακαινισμένο χώρο του «Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη», όπου βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, μια από τις πλουσιότερες σε όγκο βιβλίων στην Ελλάδα.

Το ίδρυμα στους συνολικά τρεις χώρους που διαθέτει περιλαμβάνει περίπου 300.000 τίτλους βιβλίων, πολλά από τα οποία είναι ιδιαίτερα σπάνια και χρονολογούνται από τις αρχές της ιστορίας της τυπογραφίας, με τα περισσότερα να προέρχονται από δωρεές ανθρώπων των γραμμάτων.

Σύμφωνα δε με τον κ. Λασκαρίδη, ένας από τους κύριους στόχος του ιδρύματος είναι ο συνεχής εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης, αλλά και η διευκόλυνση της πρόσβασης του κοινού, ειδικού και μη, μέσω του Διαδικτύου.

Τέλος, από τα «δυνατά» σημεία του ιδρύματος είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρέχονται σε σπουδαστές κυρίως της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.