Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Οδηγώντας μοτοσικλέτα με δυνατό άνεμο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο δυνατός άνεμος αποτελεί ένα ακόμη από τα καιρικά φαινόμενα που δεν συμμαχούν με τους μοτοσικλετιστές και έχει την ιδιαιτερότητα να αποδειχθεί από απλά ενοχλητικός έως επικίνδυνος.

Για το λόγο αυτό, η οδήγηση σε δυνατό άνεμο, ειδικά σε ταξίδι -εκεί θα γίνει πιο εμφανής ο κίνδυνος- χρειάζεται μια μικρή προετοιμασία, αλλά και ιδιαίτερη προσοχή.

Ο αναβάτης πρέπει να φροντίσει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος, καθώς ξεκινά από το σπίτι, αλλά και σε κάθε περίπτωση που ο άνεμος μπορεί να επηρεάσει την οδήγηση και τη σταθερότητά του.

Όσοι έχουν οδηγήσει σε δυνατό άνεμο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η σταθερότητα της μοτοσικλέτας επηρεάζεται σημαντικά. Ειδικά όταν η μοτοσικλέτα είναι ελαφριά ή το κέντρο βάρους της βρίσκεται σχετικά ψηλά, οι ριπές του ανέμου μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την οδική συμπεριφορά της. Αυτό που έχει να κάνει ο αναβάτης είναι να μεριμνήσει να είναι προετοιμασμένος για οτιδήποτε του συμβεί και να αποφύγει κάποιες κακοτοπιές.

1. Ακόμη κι αν κινείστε με λίγα χιλιόμετρα, έχετε κλειστή τη ζελατίνα του κράνους, διαφορετικά τα μάτια σας κινδυνεύουν να γεμίσουν με σκουπιδάκια και σκόνη, εμποδίζοντας την ορατότητά σας.

Σε περίπτωση που η μοτοσικλέτα σας είναι εξοπλισμένη με βαλίτσες ή έστω top case, καλό είναι να τα αφαιρέσετε, ειδικά αν δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα ενισχυθεί σημαντικά η σταθερότητα της μοτοσικλέτας σας ενάντια στις ριπές του ανέμου.

2. Τα ρούχα σας δεν πρέπει να είναι φαρδιά, ειδικά σε μέρα με δυνατό άνεμο, καθώς θα "πεταρίζουν" συνεχώς και θα επηρεάζουν τη συγκέντρωσή σας.

3. Καλό είναι επίσης να μην αφήνετε κορδόνια, ιμάντες κ.λπ. από τα ρούχα σας ή τις τσάντες σας να κινούνται ελεύθερα, καθώς θα σας τιμωρήσουν με άφθονο… μαστίγωμα.

4. Έχετε το νου σας στα δεντράκια στην άκρη του δρόμου, ώστε να υπολογίσετε την κατεύθυνση και την ένταση του ανέμου.

5. Σε περίπτωση που προσπερνάτε φορτηγό ή λεωφορείο, υπολογίστε τα ρεύματα αέρα, τα οποία αρχικά θα σας τραβήξουν προς το μέρος του και έπειτα θα σας διώξουν. Αν και συνήθως είναι ελεγχόμενα (slipstreaming κανείς;), σε δυνατό αέρα είναι καλό να αποφεύγονται.

6. Διατηρήστε το στροφόμετρο σε υψηλή τιμή, ώστε να εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο το γυροσκοπικό φαινόμενο των περιστρεφόμενων μηχανικών μερών, που θέλουν να κρατήσουν τη μοτοσικλέτα σε όρθια θέση.

7. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή όταν κινείστε με δίκυκλο που διαθέτει μεγάλες επιφάνειες, όπως π.χ. mega scooter. Οι ριπές του ανέμου θα επηρεάσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τη σταθερότητά του.

8. Έχετε υπόψη σας, είτε κινείστε στην πόλη είτε έξω από αυτήν, ότι ένα άνοιγμα (μεταξύ κτιρίων ή βουνών ή γενικότερα φυσικών εμποδίων) σημαίνει και μια γενναιόδωρη ριπή αέρα, οπότε φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.