Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο χρόνος για την αποφυγή των «μη αναστρέψιμων κι επικίνδυνων» επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής έχει αρχίσει να εξαντλείται, προειδοποιεί σε μια πρόσφατη έκθεση του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Ο κόσμος έχει διαγράψει τέτοια πορεία, που αν δεν προβεί άμεσα και επειγόντως στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα βιώσει τις «πολύ σοβαρές και διάχυτες επιπτώσεις της παγκόσμιας υπερθέρμανσης του πλανήτη».
Οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 40% μέχρι το 2050 και να πέσουν στο μηδέν μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε, αναφέρει η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών.
Όσο οι κυβερνήσεις καθυστερούν στην ανάληψη δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής, τόσο πιο ακριβή θα είναι η αντιμετώπισή της.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι η έκθεση αυτή δείχνει ότι είναι «απαραίτητη η άμεση κι επείγουσα λήψη μέτρων και ανάληψη δράσεων», αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph.
Πλημμύρες, επικίνδυνοι καύσωνες, προβλήματα υγείας, εξαφάνιση ειδών και βίαιες συγκρούσεις εξαιτίας της παγκόσμιας και περιφερειακής επισιτιστικής ανασφάλειας είναι μερικοί από τους πιθανούς κινδύνους, από τους οποίους απειλείται ο πλανήτης και οι άνθρωποι, εάν οι θερμοκρασίες ξεπεράσουν τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.
«Υπάρχει όμως λίγος χρόνος για να προλάβουμε και να παραμείνουμε στο όριο των δύο βαθμών» υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Rajendra Pachauri τονίζοντας ότι οι εκπομπές αερίων πρέπει να πέσουν 40%-70% σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2050 και να μηδενιστούν μέχρι το 2100.
«Έχουμε την ευκαιρία, η επιλογή είναι στα χέρια μας» είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.