Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Απεβίωσε ο καθηγητής και αρχαιολόγος Βιτσέντζο Λα Ρόζα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ήταν πρώην υποδιευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών.

Έφυγε χτες από τη ζωή ο Βιτσέντζο Λα Ρόζα, ακαδημαϊκός, πρώην υποδιευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών (1993-1999), ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας και προϊστορίας του Αιγαίου του Πανεπιστημίου της Κατάνια στην Ιταλία και υπεύθυνος της αρχαιολογικής αποστολής Φαιστού-Αγίας Τριάδος Μεσσαράς.

Απεβίωσε ο καθηγητής και αρχαιολόγος Βιτσέντζο Λα Ρόζα

Ο Β. Λ. Ρόζα ήρθε στην Ελλάδα το 1965 και το 1966, όπου και φοίτησε ως υπότροφος στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, ενώ το 1970 απέκτησε το δίπλωμα εξειδίκευσης στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια. Έχει συγγράψει περισσότερες από 180 μονογραφίες και άρθρα, καθώς και πολλές μελέτες, ενώ από το 2000 διηύθυνε το περιοδικό «Αρχαία Κρήτη» και τη περιοδική έκδοση-σειρά «Μελέτες κρητικής αρχαιολογίας», που δημοσιεύει το κέντρο της κρητικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κατάνια. Εκτός από τη Φαιστό, ο καθηγητής είχε πραγματοποιήσει ανασκαφές και έρευνες στον Πρινιά Μαλεβιζίου, στη θέση Σελί Καμηλαρίου Κρήτης, στην Αγία Τριάδα Μεσσαράς, στην Αγ. Ειρήνη Κύπρου, καθώς και στις Συρακούσες, στην Κεντουρίπε και στη Μιλένα της Σικελίας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, σε ανακοίνωσή της, με την οποία εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του, σημειώνει: Ο Β. Λ. Ρόζα «με το πλούσιο ανασκαφικό και συγγραφικό του έργο, υπηρέτησε τον ελληνικό πολιτισμό από το 1965 μέχρι το τέλος της ζωής του. Ειδικότερα, η ενασχόλησή του με την Μινωική και τη Βυζαντινή Αρχαιολογία της Κρήτης αλλά και με θέματα γενικότερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για την επιστημονική κοινότητα. Ο Vincenzo La Rosa ήταν ένας αγνός και γνήσιος φιλέλληνας. Η αγάπη του για την Κρήτη, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της θα μείνει αξέχαστη σε όλους μας, συναδέλφους και κατοίκους της Μεσσαράς».

Η κηδεία του έγινε σήμερα στην Ιταλία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.