Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Τα συμπεράσματα της συνάντησης στη Γενεύη για απολύσεις-απεργίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θετικά είναι τα μηνύματα για τις ελληνικές θέσεις από το αποτέλεσμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του Διεθνές Γραφείο Εργασίας, με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

"Ο κοινωνικός διάλογος είναι η βάση για βιώσιμες πολιτικές που μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ILO GuyRyder μετά το τέλος της συνάντησης. "Αυτή η συμφωνία είναι ένα πολύ θετικόβήμα για να επιστρέψουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πίσω στην αγορά εργασίας".

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν μετά την τριμερή συνάντηση είναι τα εξής:

-Σχετικά με το νομικό πλαίσιο και το καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις στηνΕλλάδα: "Η συγκριτική μελέτη του ILO και η σχετική εκτίμηση του νέου καθεστώτος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σε αυτόν τον τομέα είναι σύμφωνο με την ΕΕ και τα διεθνή πρότυπα εργασίας. Η πλευρά των εργοδοτών επισήμανε τις ιδιαίτερες ανάγκες των επιχειρήσεων σεπερίπτωση αναδιάρθρωσης ή / και συγχωνεύσεων και εξαγορών, ενώ η πλευρά των εργαζομένων υπογράμμισε την ανάγκη να σέβονται το δικαίωμα της ενημέρωσης και της διαβούλευσης.

Οι κοινωνικοί εταίροι επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στις αρμοδιότητες τουτριμερούς Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, όπως αυτές τροποποιήθηκανπρόσφατα. Πρότειναν στην κυβέρνηση τα μέτρα για την θεσμική ενίσχυση του Συμβουλίου και συμφώνησαν ότι το ΙLO θα μπορούσε να συμβάλει στην παρακολούθηση της λειτουργίας του για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα".

- Σχετικά με τις ανταπεργίες (“lock out”): "Όλα τα μέρη αναγνώρισαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία. Με βάση τη συγκριτική μελέτη που παρουσιάστηκε, από τεχνικής απόψεως, διαπιστώθηκε ότι οι εργοδότες που ενεργούν με καλή πίστη, έχουν από νόμο επαρκή μέσα που εξασφαλίζουν την προστασία τους..."

- Σχετικά με τη συνδικαλιστική δράση: "H συγκριτική μελέτη που παρουσιάστηκε,έδειξε ότι η εθνική νομοθεσία για την προστασία των συνδικαλιστικών οργανώσεωνείναι σύμφωνη με τους κανόνες και τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πλευρά των εργαζομένων τόνισε τον ιστορικό και εμβληματικό χαρακτήρα τουνόμου 1264/1982, ο οποίος αποτελεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα ορόσημο για ταθεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα.
Οι εργοδότες υποστήριξαν ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία του νόμου που χρήζουνβελτίωσης, καθώς και πρακτικές που στρεβλώνουν τον νόμο".
-"Συμφωνήθηκε επίσης ότι είναι πρωταρχικής σημασίας για τη λειτουργία των συνδικάτων, ένα σταθερό και ανεμπόδιστο σύστημα απόδοσης των εισφορών των εργαζομένων".

"Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν συνομιλίες προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά ζητήματα διαλόγου, υπό την αιγίδα του ΙLO" καταλήγει η ανακοίνωση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.