Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Τα φυτά απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σημαντικός σύμμαχος κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες και τα έως τώρα μοντέλα τους για το κλίμα είχαν υποτιμήσει την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, που απορροφούν τα φυτά από την ατμόσφαιρα. Μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη εκτιμά ότι τα δέντρα και τα υπόλοιπα φυτά απορροφούν 16% περισσότερο διοξείδιο από ό,τι υπολογιζόταν.

Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί μέχρι σήμερα τα κλιματολογικά μοντέλα συστηματικά υπερεκτιμούσαν τον ρυθμό αύξησης του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Επιπλέον, δείχνει ότι τα φυτά αποτελούν έναν ακόμη σημαντικότερο σύμμαχο κατά της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με τις έως τώρα εκτιμήσεις. Περίπου το μισό διοξείδιο που παράγεται, καταλήγει στους ωκεανούς ή απορροφάται από τα φυτά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Λιανχόνγκ Γκου του Εθνικού Εργαστηρίου Όακ Ριντζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν ξανά πόσο διοξείδιο εξαπλώνεται αργά στο εσωτερικό των φύλλων των φυτών και συμπέραναν ότι σαφώς περισσότερο αέριο απορροφάται από αυτά.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι μεταξύ 1901 - 2100 η ποσότητα διοξειδίου που συνολικά θα έχει αφαιρεθεί από την ατμόσφαιρα χάρη στα φυτά, θα είναι 1.057 δισεκατομμύρια τόνοι, έναντι 915 δισεκατομμυρίων τόνων που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση (αύξηση 16% έως 17%).

Πάντως, άλλοι ειδικοί ανέφεραν ότι, παρά τον νέο υπολογισμό, που πιθανώς θα οδηγήσει σε μελλοντική αναθεώρηση των κλιματολογικών μοντέλων, είναι μάλλον απίθανο να αλλάξει κάτι στις δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής. Αν και η νέα έρευνα δείχνει ότι ίσως είναι ελαφρώς ευκολότερο να επιτευχθεί ο βασικός στόχος συγκράτησης της αύξησης του διοξειδίου έως τους δύο βαθμούς Κελσίου, σε κάθε περίπτωση οι περικοπές των «αερίων του θερμοκηπίου» που θα χρειαστούν, δεν παύουν να είναι πολύ μεγάλες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.