Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

«Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του Έμπολα είναι ανεπαρκείς»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ομπάμα: Η αναχαίτιση της επιδημίας είναι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εκτίμησε σήμερα από τη Νέα Υόρκη ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική είναι πολύ περιορισμένες και πολύ αργές, ενώ ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση από τη διεθνή κοινότητα.

«Σημειώνονται πρόοδοι και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Όμως θέλω να είμαστε ξεκάθαροι: δεν προχωράμε αρκετά γρήγορα, δεν κάνουμε αρκετά», δήλωσε στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του ΟΗΕ για την επιδημία αυτή, την πιο σοβαρή στην Ιστορία.

«Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ότι η απάντηση σε μια επιδημία τέτοιου εύρους πρέπει να είναι ταυτόχρονα άμεση και συνεχής», σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η αναχαίτισή της «είναι προς όφελος όλου του κόσμου».

«Η αναχαίτιση της επιδημίας του ιού Έμπολα είναι μια προτεραιότητα για τις ΗΠΑ», επεσήμανε ο Ομπάμα, αναφερόμενος στους αμερικανούς στρατιωτικούς που έχουν αναπτυχθεί κυρίως στη Μονρόβια, πρωτεύουσα της Λιβερίας, για να συμμετάσχουν στη δημιουργία μονάδων θεραπείας.

«Διαδραματίζουμε τον ρόλο μας, συνεχίζουμε να καταβάλουμε προσπάθειες. Όμως αυτό θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλον τον κόσμο, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», κατέληξε ο ίδιος.

Στο μεταξύ οι πρόεδροι της Γουινέας Άλφα Κοντέ, της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ και της Σιέρα Λεόνε Έρνεστ Μπάι Κορόμα, οι χώρες των οποίων έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, ζήτησαν από τους παγκόσμιους ηγέτες που έχουν συγκεντρωθεί στη Νέα Υόρκη να τους βοηθήσουν να την αντιμετωπίσουν.

Ο Κοντέ είπε ότι χρειάζονται «έκτακτα και άμεσα μέτρα» για να αναχαιτιστεί ο ιός Έμπολα.

Η Τζόνσον-Σίρλιφ επεσήμανε ότι η χώρα της είναι αντιμέτωπη με μια ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή και την κατάρρευση των υποδομών της εξαιτίας της χειρότερης πρόκλησης που έχει αντιμετωπίσει η Λιβερία. «Το χειρότερο σενάριο είναι ότι πάνω από 100.000 πολίτες θα πεθάνουν από την επιδημία», είπε.

Ο Κορόμα από την πλευρά του δήλωσε ότι «οι διεθνείς και οι εθνικές αντιδράσεις είναι ανεπαρκείς», ενώ χαρακτήρισε τον Έμπολα «ασθένεια χειρότερη από την τρομοκρατία».

Εξάλλου η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι διπλασιάζει από τα 230 στα 400 εκατομμύρια δολάρια την προσφορά της προς τις χώρες της δυτικής Αφρικής για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Τζιμ Γιονγκ Κιμ, εξαιτίας των «ανησυχητικών αποδείξεων» εξάπλωσης της επιδημίας.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε να προσφέρει επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ στη δυτική Αφρική για τον ίδιο σκοπό, όπως δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανεβάζοντας σε 180 εκατομμύρια ευρώ τη συνολική της συνεισφορά στη μάχη κατά της επιδημίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.