Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Κοντά σε λύση για τις ΣΥΔ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 25.09.2014


Αρ. Πρωτ.: 3876

Το αναπηρικό κίνημα επαγρυπνεί

Ο αγώνας της ΕΣΑμεΑ, της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και των φορέων μελών που έχουν στην ευθύνη τους Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) φαίνεται ότι οδεύει σε θετική εξέλιξη, μετά και την χθεσινή (24/9/14) ενημέρωση από το γραφείο του υφυπουργού Εργασίας Β. Κεγκέρογλου: «Ο υπουργός Υγείας αποδέχθηκε την πρόταση του υφυπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και θα εντάξει σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα τη διάταξη για το σύστημα καταβολής των ειδικών νοσηλίων - τροφείων, όπως προβλέπεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα άτομα με αναπηρίες τα οποία διαβιώνουν στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Η καταβολή των ειδικών νοσηλίων τροφείων θα πραγματοποιείται από τον ΕΟΠΥΥ στην περίπτωση που τα άτομα με αναπηρίες είναι ασφαλισμένα, ενώ στις περιπτώσεις των ανασφάλιστων - άπορων ατόμων η καταβολή των σχετικών κονδυλίων θα πραγματοποιείται από την Πρόνοια».

Οι Στέγες είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των γονέων και του αναπηρικού κινήματος: στις ΣΥΔ διαμένουν συνήθως άτομα με νοητική αναπηρία και σύνδρομο Down, με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, όπου με το κατάλληλο εξειδικευμένο υποστηρικτικό προσωπικό μπορούν να σχεδιάζουν και να διαχειριστούν μόνοι τους την καθημερινότητά τους, να χτίσουν το μέλλον τους και να έχουν μια ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση, όταν οι γονείς τους ή η οικογένειά τους δεν θα μπορούν να είναι κοντά τους για να τους φροντίζουν. Πρόκειται για την πλέον πρωτοποριακή μέριμνα, που στόχο έχει την ενίσχυση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία σε καθημερινές δραστηριότητες στην κοινότητα, την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονόμησή τους, την κοινωνική αποκατάσταση και ένταξη, ενάντια σε λογικές ασυλοποίησης και κοινωνικού απομονωτισμού.

Σκοπός και στόχος της ΕΣΑμεΑ, της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και των φορέων μελών τους είναι η καθιέρωση ουσιαστικών προϋποθέσεων βιωσιμότητας και ενίσχυσης αυτού του θεσμού, παρά την οικονομική κρίση και τα συνεχή εμπόδια. Από τις αρχές του 2014, όπου και έληξε η χρηματοδότηση των Στεγών από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» αναζητούνται λύσεις.

Το αναπηρικό κίνημα θα παρακολουθεί και θα επαγρυπνεί ώστε να προχωρήσει τάχιστα η ψήφιση της διάταξης, η εφαρμογής της και η ένταξή της στον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ, που επανασχεδιάζεται αυτές τις ημέρες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.