Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

«Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος για την κατάσταση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

«Το θέμα μάς ταλανίζει, αναζητούμε μια έντιμη λύση με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε για το θέμα των μετεγγραφών ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις θρησκευτικές κοινότητες.

Ως προς την πλήρωση των κενών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 9.500 αναπληρωτές καθηγητές, εκ των οποίων οι 5.000 πριν από την έναρξη του σχολικού έτους και ως το τέλος του μήνα θα προσληφθούν 4.500.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι τα κενά ήταν συνολικά 16.500, ο δε συνολικός αριθμός των αναπληρωτών θα φτάσει τις 16.000.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε δύο οικονομικά δεδομένα: Το ένα είναι η ενίσχυση του κονδυλίου στεγαστικού επιδόματος, που δικαιούνται οι φοιτητές, με 5,5 εκατ. ευρώ. Το κονδύλι ανέρχεται σε 42 εκατ. ευρώ, ενώ δικαιούχοι είναι οι φοιτητές, το οικογενειακό εισόδημα των οποίων είναι κάτω των 30.000 ευρώ. Το στεγαστικό επίδομα είναι 1.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε φοιτητή.

Παράλληλα ο προϋπολογισμός του υπουργείου ενισχύεται με 9,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τις κατασχέσεις λογαριασμών δημόσιων λειτουργών, που δωροδοκήθηκαν και θα κατανεμηθούν ως εξής: 2,5 εκατ. θα λάβουν οι πανεπιστημιακές κλινικές των νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο, 2 εκατ. τα περιφερειακά πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας για θέρμανση, 1,5 εκατ. θα διατεθούν στη δια βίου μάθηση, 2 εκατ. στα ερευνητικά κέντρα και 2 εκατ. θα μοιραστούν τα 36 ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας για τις διαχειριστικές τους ανάγκες.

Ως προς τις θρησκευτικές κοινότητες, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι με το νομοσχέδιο κλείνει μια εκκρεμότητα, που εξέθετε το ελληνικό κράτος διεθνώς από το 1946. Η Ελλάδα δεν ήταν πάντα κράτος δικαίου στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών. Η Ελλάδα αυτή ανήκει πλέον στο παρελθόν, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας. «Έχω ενημέρωση ότι η αντιπολίτευση θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια και αυτό μας κάνει πιο περήφανους», πρόσθεσε. Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ακόμη ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν μακρών διαβουλεύσεων και ευχαρίστησε τους προκατόχους του οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις για την υλοποίησή του.

Η σημαντικότερη ρύθμιση αφορά στη νομική προσωπικότητα των εκκλησιών. Με βάση το προηγούμενο καθεστώς, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ήταν μόνο η Εκκλησία της Ελλάδος και οι εβραϊκές κοινότητες για ιστορικούς λόγους. Οι μουφτήδες ανήκαν στην κατηγορία των δημόσιων υπηρεσιών και όλες οι υπόλοιπες εκκλησίες ήταν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή σωματεία.

Με τη νέα ρύθμιση, η Εκκλησία της Ελλάδος, οι εβραϊκές κοινότητες και οι μουφτήδες διατηρούν το νομικό τους καθεστώς, ενώ οι υπόλοιπες εκκλησίες θα υπαχθούν στο καθεστώς των θρησκευτικών νομικών προσώπων.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως και το Άγιον Όρος είχαν θέμα με τα μετόχια. Το ξεπεράσαμε», ανέφερε ο υπουργός για να προσθέσει ότι ακούστηκαν πολλές «οπισθοδρομικές φωνές». «Σε μια δημοκρατία πρέπει να ακούγονται όλοι. Εμείς σεβόμαστε ακόμη και τις άκρες φωνές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Θρησκευτικό νομικό πρόσωπο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε οργάνωση πληροί τις προϋποθέσεις του Συντάγματος κι εφόσον έχει τουλάχιστον τριακόσια μέλη, με σχετική αίτηση στο Πρωτοδικείο. Οι μεγάλες εκκλησίες, πάντως, όπως η Καθολική, η Ευαγγελική ή των Κοπτών, θα αναγνωριστούν ως θρησκευτικά νομικά πρόσωπα από τον νόμο και όχι μέσω της δικαστικής οδού.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στις φήμες περί κατάργησης της καμπάνας από τις εκκλησίες ή του σταυρού από την ελληνική σημαία ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα τέτοιο ενδεχόμενο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.