Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Αναζητούν χρυσή τομή για τις μετεγγραφές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τρεις προτάσεις εξετάζει το υπουργείο Παιδείας.

Μετεγγραφή μόνο σε ΑΕΙ του τόπου κατοικίας του δικαιούχου, αυστηρή τήρηση των μετεγγραφών μόνο σε Τμήματα με αντίστοιχο αντικείμενο σπουδών και όχι συναφές, κατανομή των δικαιούχων μετεγγραφής σε διάφορα ΑΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Αυτές είναι οι τρεις προτάσεις που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τις ηγεσίες των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για να αμβλυνθούν τα προβλήματα που θα προκληθούν από το κύμα των επικείμενων μετεγγραφών από τα περιφερειακά στα κεντρικά ιδρύματα.

«Αναζητούμε την έντιμη λύση», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων και ΤΕΙ. «Προσπαθούμε να μην αδικήσουμε κάποιο δικαιούχο αλλά και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις των μετεγγραφών στα ιδρύματα», ανέφερε στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων και πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) Κωνσταντίνος Γάτσιος, ενώ ο πρόεδρος της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ και πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιώς Λάζαρος Βρυζίδης σημείωσε ότι τα ΤΕΙ θα αντιμετωπίσουν όχι μόνο πρόβλημα λόγω μετεγγραφών αλλά και εξαιτίας της έλλειψης διδακτικού προσωπικού.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι σχεδόν ο ένας στους τρεις εισακτέους σε περιφερειακά ΑΕΙ/ΤΕΙ θα ζητήσουν μετεγγραφή, δηλαδή υπολογίζεται ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι περί τις 20.000. Η μεγαλύτερη ομάδα δικαιούχων είναι τα παιδιά τρίτεκνων οικογενειών, ενώ τον μεγαλύτερο φόρτο θα υποστούν οι Νομικές και Ιατρικές Σχολές ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, το ΕΜΠ και η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Ο τελικός αριθμός δικαιούχων θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών των πρωτοετών στις 26/9 και για τον λόγο αυτό, το υπ. Παιδείας θα εκδώσει τις υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τις μετεγγραφές μετά τις 29 Σεπτεμβρίου. Το ζήτημα θα τεθεί και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την προσεχή εβδομάδα, αλλά χθες συζητήθηκαν οι προτάσεις:

  1. Με το προηγούμενο σύστημα μετεγγραφών, ήταν δυνατή η χορήγηση μετεγγραφής «στην πλησιέστερη σχολή της κατοικίας των γονέων του δικαιούχου». Αρα πολλοί μπορούσαν να έλθουν σε ΑΕΙ της Αθήνας από περιφερειακό ΑΕΙ, χωρίς οι γονείς τους να κατοικούν στην Αθήνα. Τώρα εξετάζεται η χορήγηση μετεγγραφής μόνο σε σχολή του τόπου κατοικίας των γονέων του δικαιούχου.
  2. Μετεγγραφές θα γίνονται μόνο προς Τμήματα με αντίστοιχο αντικείμενο και όχι με συναφές.
  3. Εξετάζεται η κατανομή των δικαιούχων σε ΑΕΙ με ίδιο αντικείμενο. Για παράδειγμα, δικαιούχος που έχει ζητήσει μετεγγραφή στο ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ) να φοιτήσει τελικά στο Παν. Πειραιώς.
  4. Τον αριθμό των δικαιούχων μειώνει το ότι δικαίωμα μετεγγραφής δεν θα έχουν όσοι εισήχθησαν φέτος διεκδικώντας το 10% των θέσεων χωρίς εξετάσεις, αλλά με τα μόρια που συγκέντρωσαν στις περσινές εξετάσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.