Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

"Όχι" στα αποτεφρωτήρια σε κοιμητήρια της Εκκλησίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Όχι» στη δημιουργία αποτεφρωτηρίων στα κοιμητήρια που ανήκουν στην Εκκλησία (ενοριακά) λέει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που θίγει εκ νέου το θέμα της καύσης των νεκρών, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο. Σε ήπιους τόνους, οι συνοδικοί ιεράρχες εκφράζουν ενστάσεις ακόμη και για το πρόσωπο που θα αποφασίζει την καύση ή την ταφή του σώματος:

«Η απόφαση ανήκει στον εκλιπόντα όταν βρίσκεται στη ζωή και όχι στους συγγενείς του», τονίζουν.

Οι παραπάνω ενστάσεις επισημαίνονται στην επιστολή που αποφάσισε να στείλει τις επόμενες μέρες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) στην κυβέρνηση, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος. Μάλιστα, όπως γνωστοποιήθηκε χθες, στο πλαίσιο αυτό η ΔΙΣ θα ζητήσει από τη νομική υπηρεσία της Εκκλησίας να διερευνήσει κατά πόσο ο Νόμος 3852/2010 «Περί του Προγράμματος Καλλικράτης» θίγει το καθεστώς των ενοριακών κοιμητηρίων. Θα απευθύνει δε ερώτημα στη συνοδική επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, «περί του ποιες είναι οι κανονικές συνέπειες από την καύση των νεκρών και αν η ενέργεια αυτή είναι σύμφωνη με την πράξη και την παράδοση της Εκκλησίας».

Για την Ελλαδική Εκκλησία η καύση των νεκρών δεν είναι «ένα απλό θέμα προς συζήτηση». Κατά καιρούς έχουν προκληθεί έντονες αντιδράσεις από μερίδα ιεραρχών που θεωρούν ότι η αποτέφρωση θίγει τις παραδόσεις της Εκκλησίας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.