Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Τι κρύβει ο τρίτος θάλαμος του Τύμβου της Αμφίπολης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η αγωνία που διέπει τις τελευταίες ώρες την αρχαιολογική ομάδα της ανασκαφής του Τύμβου της Αμφίπολης, κορυφώνεται την ώρα που η σκαπάνη βρίσκεται μία ανάσα από τον τρίτο θάλαμο.



Όπως αναφέρει η τελευταία ενημερωτική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΗ ́ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το ανώτερο τμήμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου που σφραγίζει το χώρο εμφανίστηκε καθώς απομακρύνθηκε η μεγάλη ποσότητα αμμωδών χωμάτων από τον χώρο.

Τα πρώτα ευρήματα έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Η ύπαρξη επιμελημένου μαρμάρινου περιθυρώματος, ιωνικού ρυθμού, προδιαθέτει για τα καλύτερα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «στο μαρμάρινο τμήμα του υπέρθυρου, απαντάται συμφυές γείσο το οποίο καλύπτει και το άνοιγμα της εισόδου» κάτι που φαίνεται και στις δύο φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Όπως αναμενόταν, ειδικοί σύμβουλοι και μέλη της επιστημονικής ομάδας που συνδράμει στο έργο των αρχαιολόγων εξέτασε το χώρο προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες προσπέλασης μελών της διεπιστημονικής ομάδας και τεχνικής υποδομής και στόχο να σχεδιαστούν και να αποφασιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του τρίτου χώρου.

Η είσοδος στον τρίτο θάλαμο αναμένεται να οδηγήσει τους αρχαιολόγους στα μυστικά που κρύβει για χιλιάδες χρόνια το ταφικό μνημείο. Είναι η πιο δύσκολη μέχρι τώρα αποστολή, καθώς είναι άκρως επικίνδυνο να τον διασχίσει κανείς.

Οι αρχαιολόγοι έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα, την έντονη δυσοσμία που κάνει το κλίμα στο ταφικό μνημείο αποπνικτικό. Το έδαφος, επιπλέον, από την υγρασία και τη μούχλα έχει διαβρωθεί και έχει μετατραπεί σε κινούμενη άμμο. Τα βήματα των εργαζομένων στην Αμφίπολη στο δρόμο για την τρίτη είσοδο δεν είναι καθόλου ασφαλή και έτσι εκφράζονται φόβοι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν έως ότου εκπονηθεί η μελέτη που θα δώσει τη λύση και σε αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με το «Εθνος», στον τρίτο θάλαμο υπάρχει ένα κενό από τον θόλο και μέχρι το ύψος της άμμου κι έτσι για πρώτη φορά οι ανασκαφείς είχαν αντίληψη του τέταρτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο τρίτος θάλαμος. Τις επόμενες ημέρες, όταν θα καταφέρουν να απομακρύνουν μέρος των χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο, τότε θα καταφέρουν να διαπιστώσουν αν υπάρχει επόμενος χώρος ή αν πρόκειται για τον ταφικό θάλαμο και βρίσκεται εκεί ο νεκρός.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.