Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Εκτός τα ροδάκινα από τις αποζημιώσεις της ΕΕ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την αποδέσμευση 125 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των παραγωγών φρούτων και λαχανικών που επλήγησαν από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία. Ωστόσο, στη λίστα των προϊόντων δεν βρίσκονται τα ροδάκινα.

"Στο πλαίσιο των ρωσικών περιορισμών όσον αφορά στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την ΕΕ και μετά από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης, που έγινε την περασμένη εβδομάδα για την κατάσταση της αγοράς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσπίζει από σήμερα μέτρα στήριξης για ορισμένα αναλώσιμα οπωροκηπευτικά", αναφέρει η ΕΕ σε σχετική ανακοίνωση.

Τα προϊόντα που καλύπτονται από τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν είναι τα εξής: ντομάτες, καρότα, λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια, αγγούρια και αγγουράκια, μανιτάρια, μήλα, αχλάδια, φρούτα του δάσους, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια.

Τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα περιλαμβάνουν αποσύρσεις από την αγορά ιδίως για δωρεάν διανομή, αποζημιώσεις για μη συγκομιδή και για πρώιμη συγκομιδή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει ότι η χρηματοδοτική συνδρομή θα καλύπτει όλους τους παραγωγούς ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους σε οργάνωση παραγωγών ή όχι. Τα μέτρα θα έχουν αναδρομική ισχύ από τις 18 Αυγούστου. Οι ποσότητες που θα αποσυρθούν από σήμερα και μετά (ή που υπόκεινται σε πρώιμη συγκομιδή ή άλλα μέτρα) θα καλύπτονται ήδη από τα εν λόγω πρόσθετα μέτρα, με την τήρηση των αναγκαίων ελέγχων. Τα εν λόγω μέτρα θα εφαρμόζονται μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με προβλεπόμενο προϋπολογισμό ύψους 125 εκατ. ευρώ.

«Λαμβανομένης υπόψη της κατάστασης της αγοράς μετά τους ρωσικούς περιορισμούς στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, ενεργοποιώ από σήμερα τα μέτρα έκτακτης ανάγκης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, που θα μειώσουν τη συνολική προσφορά ορισμένων οπωροκηπευτικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά, εφόσον και όταν οι πιέσεις στις τιμές καταστούν υπερβολικά μεγάλες κατά τους επόμενους μήνες. Όλοι οι παραγωγοί των σχετικών προϊόντων – είτε είναι μέλη οργανώσεων παραγωγών είτε όχι - θα έχουν την δυνατότητα να υπαχθούν στα εν λόγω μέτρα στήριξης της αγοράς κατά το δοκούν. Η έγκαιρη ανάληψη δράσης θα παράσχει αποτελεσματική στήριξη των τιμών που καταβάλλονται στους παραγωγούς στην εσωτερική αγορά, θα βοηθήσει την προσαρμογή της αγοράς και θα είναι αποτελεσματική από πλευράς κόστους», δήλωσε ο Dacian Cioloș, Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ.

Οι εξελίξεις στην κατάσταση της αγοράς για όλα τα προϊόντα θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και τους εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.