Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Τι ειπώθηκε για τα ΣΕΚ, ΣΔΕ και ΙΕΚ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για ποιο λόγο εισήχθη ο θεσμός των εθελοντών καθηγητών.

Οι δομές της μη τυπικής εκπαίδευσης όπως τα ΙΕΚ, τα ΣΔΕ και τα ΣΕΚ ήταν ένα από τα βασικά θέματα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Κουκοδήμος ανέφερε ότι η έναρξη του σχολικού έτους για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας θα γίνει στις 15 Σεπτεμβρίου ενώ θα λειτουργήσουν 63 ΣΔΕ κε των οποίων 8 λειτουργούν μέσα σε καταστήματα κράτησης.

Όσον αφορά τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης ο κ. Κουκοδήμος δήλωσε ότι ιδρύθηκαν 25 ΣΕΚ ενώ ολοκληρώνονται αρχές του μήνα οι διαδικασίες θέσπισης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και θα εκδοθούν οι σχετικές ανακοινώσεις. Η έναρξη του έτους κατάρτισης είναι η 1.10.2014. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες η επιλογή των εκπαιδευτικών αναμένεται να είναι εκτός των πινάκων αναπληρωτών αφού πρόκειται για δομές που δεν ανήκουν στην τυπική εκπαίδευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά λειτουργίας των ΣΕΚ , καθώς « δεν υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας, της οργάνωσης αλλά και της μαθητείας, τι θα ήταν αυτό που θα κάνανε» τόνισε μεταξύ των άλλων ο κ. Κουκοδήμος . Επίσης ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι «για φέτος, το ταβάνι για να λειτουργήσουν αυτές οι ΣΕΚ είναι περίπου 15 ενώ στόχος του Υπουργείου είναι η λειτουργία 120 ΣΕΚ.

«Σχετικά με Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης Ειδικής Αγωγής λειτουργούν πιλοτικά 2 ΔΙΕΚ, το ένα εδώ στην Αθήνα και το άλλο στη Θεσσαλονίκη. Προγραμματίζουμε μέχρι το τέλος του 2015 να λειτουργήσουν άλλα 3, συνολικά 5 σε όλη τη χώρα. Εξετάζονται οι σχετικές εισηγήσεις των φορέων που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον ίδρυσης σύμφωνα με τις προδιαγραφές» δήλωσε ο Υφυπουργός Παιδείας.

Αναφορά έγινε και για τους εθελοντές εκπαιδευτικούς που μπορούν να διδάξουν σε ΙΕΚ και ΣΔΕ. Ο κ. Κουκοδήμος δήλωσε ότι στόχος του Υπουργείου είναι η ίδρυση ΣΔΕ με μικρότερο αριθμό μαθητών σε νησιωτικές περιοχές. «Για αυτόν ακριβώς το λόγο αλλάξαμε τον κανονισμό για τα ΙΕΚ και για τα ΣΔΕ, ώστε να έχουμε εθελοντές καθηγητές, οι οποίοι το πρωί θα είναι στο σχολείο και το απόγευμα θα θέλουν εθελοντικά να προσφέρουν την εργασία τους, ώστε να λειτουργήσουν αυτά τα ΣΔΕ με μικρότερο αριθμό των 12 και των 20. Προσθέσαμε, δηλαδή, στις δομές τους εθελοντές. Έτσι, θα μπορέσουμε να έχουμε αιτήματα εκ νέου και να λειτουργήσουν αυτές οι δομές και στα μικρότερα νησιά» υπογράμμισε ο Υφυπουργός.

Τέλος να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών σε ΣΔΕ και ΙΕΚ θα είναι αυξημένος καθώς θα δοθούν 450 αποσπάσεις έναντι των 120 του προηγούμενου έτους. «Θα είναι η πρώτη φορά που τα σχολεία μας, τα ΣΔΕ και τα ΙΕΚ θα λειτουργήσουν κανονικά και χωρίς προβλήματα, με διευθυντές, υποδιευθυντές, καθηγητές και εκπαιδευτικούς και στην ώρα τους. Ζήτησα 450 αποσπάσεις. Πέρσι για τις σχολές είχαν υπογράψει μόνο για 120 και φέτος θα πάρω και τις 450, οπότε θα καλύψουμε πλήρως όλες τις σχολές μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Αν έχουμε, θα είμαστε εδώ για να το αντιμετωπίσουμε» δήλωσε μεταξύ των άλλων ο κ. Κουκοδήμος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.