Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Αιμάτωμα στο κεφάλι από τη μουσική των Motorhead!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έσπασαν τα αιμοφόρα αγγεία από το απότομο και συνεχές κούνημα του κεφαλιού.

Γιατροί στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων και ένας ελληνικής καταγωγής, επιβεβαίωσαν τη φήμη των Motorhead ως ενός από τα πιο χαρντ ροκ συγκροτήματα στη Γη.

Οι γιατροί χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν την περίπτωση ενός 50χρονου άνδρα, ο οποίος μετά από το συνεχές κούνημα του κεφαλιού του πάνω-κάτω στη διάρκεια μιας συναυλίας του συγκροτήματος, ανέπτυξε ένα χρόνιο αιμάτωμα στον εγκέφαλό του. Είναι μία από τις ελάχιστες σχετικές περιπτώσεις (το πολύ τέσσερις) που έχουν καταγραφεί στα διεθνή ιατρικά χρονικά.

Οι επιστήμονες (μεταξύ των οποίων ο Μανώλης Πολεμικός), με επικεφαλής τον δρ. Αριγιάν Πιράγιες Ισλαμιάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ανέφεραν ότι πέρυσι ένας άνδρας προσήλθε στο νευροχειρουργικό τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αννοβέρου, παραπονούμενος ότι εδώ και δύο εβδομάδες ένιωθε έναν συνεχώς επιδεινούμενο πονοκέφαλο. Αν και δεν είχε κανένα επιβαρυντικό ιατρικό ιστορικό, ούτε είχε τραυματιστεί στο κεφάλι, πριν από έναν μήνα είχε ξεσαλώσει σε μια συναυλία των Motorhead, όπου κουνούσε ρυθμικά και βίαια το κεφάλι του στο ρυθμό της χέβι μέταλ μουσικής.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο 50χρονος έπασχε από υποσκληρίδιο αιμάτωμα στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου του. Οι χειρούργοι το αφαίρεσαν και έτσι οι πόνοι του ασθενούς εξαφανίστηκαν. Το υποσκληρίδιο αιμάτωμα είναι μια μορφή εσωτερικού τραύματος, κατά το οποίο το αίμα συσσωρεύεται κάτω από την εξωτερική προστατευτική μεμβράνη του εγκεφάλου. Η δημιουργία του, όταν είναι χρόνιο, μπορεί να γίνει σταδιακά στη διάρκεια μερικών ημερών ή και εβδομάδων.

Οι Motorhead, που θεωρούνται από τα σημαντικότερα συγκροτήματα χαρντ ροκ στον κόσμο, φημίζονται για το γρήγορο τέμπο των τραγουδιών τους, που μπορεί να παρασύρει τους ακροατές σε επαναλαμβανόμενες απότομες (αν όχι μανιακές) κινήσεις του σώματος και του κεφαλιού.

Το ασταμάτητο ανεβοκατέβασμα του κεφαλιού πιστεύεται ότι προκαλεί απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις στον εγκεφαλικό ιστό, με συνέπεια τη διάρρηξη των αιμοφόρων αγγείων. Οι γιατροί δήλωσαν ότι τέτοιες περιπτώσεις αιματώματος μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο συχνές, καθώς δεν αποκλείεται να είναι χωρίς συμπτώματα ή να προκαλούν μόνο ήπιους πονοκεφάλους, ώσπου τελικά το πρόβλημα να υποχωρήσει μόνο του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.