Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Δεκαπέντε πράγματα που εφευρέθηκαν στον Καναδά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από τις χάρτινες αυγοθήκες μέχρι το… wonderbra!

Γνωρίζατε ότι πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας εφευρέθηκαν στον Καναδά;

Από το φιστικοβούτυρο που τρώμε στο πρωινό, μέχρι το διάσημο επιτραπέζιο παιχνίδι Trivial Pursuit και το… Wonderbra που κάνει «θαύματα» στο μπούστο των γυναικών!

Δείτε παρακάτω 15 πράγματα που εφευρέθηκαν στον Καναδά, όπως παρουσιάστηκαν από την ιστοσελίδα MentalFloss:

1. Φιστικοβούτυρο



Ο φαρμακοποιός Marcellus Gilmore Edson από το Μόντρεαλ κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αυτό το προϊόν το 1884, ως τροφή για ανθρώπους που δε μπορούσαν να μασήσουν.

2. Wonderbra



Οι γυναίκες του κόσμου όλου ευχαριστούν τους καναδούς εφευρέτες του wonderbra για την… αυτόματη ανόρθωση του μπούστου τους! Η καναδική εταιρεία Lady Corset Company ήταν η πρώτη που πήρε άδεια για να χρησιμοποιήσει το εμπορικό σήμα «Wonder-bra» το 1939. Το 1961 η εταιρεία μετονομάστηκε σε «Wonderbra».

3. Trivial Pursuit



Όποιος βρει την παρακάτω απάντηση… κερδίζει «τυράκι»: Ποιο επιτραπέζιο παιχνίδι εφευρέθηκε το 1979 από τον Scott Abbott, ένα αθλητικογράφο του Μόντρεαλ, και τον επεξεργαστή εικόνων Chris Haney;

4. Οδόμετρο



Τα οδικά ταξίδια άλλαξαν για πάντα μετά το 1854, όταν ο εφευρέτης Samuel McKeen από τη Νέα Σκωτία εφηύρε μια συσκευή η οποία μετρούσε την απόσταση, με κάθε περιστροφή ενός τροχού μεταφοράς.

5. Η χάρτινη αυγοθήκη



Το 1911 ο συντάκτης Joseph Coyle από τη Βρετανική Κολομβία εφηύρε μία ακόμη χρήση για το χαρτί: τη χάρτινη αυγοθήκη.

6. Walkie-Talkie



Ο Don Hings εφηύρε κάτι που το 1937 είχε ονομάσει «packset». Όταν δύο χρόνια μετά ο Καναδάς ξεκίνησε πόλεμο με τη Γερμανία, ο Hings πήγε στην Οτάβα για να επανακατασκευάσει τη συσκευή που είχε δημιουργήσει, αυτή τη φορά για στρατιωτική χρήση.

7. Ινσουλίνη



Οι ερευνητές από το Τορόντο Frederick Banting, Charles Best και James Collip το 1922 δεν «εφηύραν» για την ακρίβεια την ινσουλίνη, η οποία είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά από το πάγκρεας, αλλά την ανακάλυψαν και έμαθαν πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά του διαβήτη.

8. Instant Replay



Ο τηλεοπτικός παραγωγός του CBC George Retzlaff εφηύρε το πρώτο Instant Replay το 1955, κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής μετάδοσης αγώνα χόκεϊ στον Καναδά.

9. Πράσινο μελάνι για νομίσματα



Το 1862 ο Thomas Sterry Hunt εφηύρε το μελάνι που έδωσε το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα στο αμερικανικό δολάριο.

10. Ετικέτα αποσκευών



Ο John Michael Lyons από το New Brunswick εφηύρε την ετικέτα αποσκευών το 1882. Το επαναστατικό για την εποχή του έγγραφο περιείχε πληροφορίες για το σημείο αναχώρησης, προορισμού και ιδιοκτησίας μιας αποσκευής.

11. Ρολό βαψίματος



Ο Καναδός Norman Breakey ήταν αυτός που εφηύρε το ρολό βαψίματος το 1940, όμως ο αμερικανός εφευρέτης Richards C. Adams αντέγραψε το σχέδιο και πρόλαβε να καταθέσει πρώτος δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το προϊόν.

12. Η επίσημη ώρα



Ο μηχανικός Sandford Fleming έφερε την επίσημη ώρα στον αμερικανικό και καναδικό σιδηρόδρομο το 1883. Οι ζώνες ώρας κατοχυρώθηκαν με νόμο στις ΗΠΑ το 1918, ενώ η παγκόσμια αποδοχή τους ήρθε το 1929.

13. Λεωφορείο για αναπηρικές καρέκλες



Ο Walter Harris Callow ήταν ένας τυφλός και τετραπληγικός βετεράνος, ο οποίος εφηύρε το πρώτο λεωφορείο που ήταν κατάλληλο και για μεταφορά αναπηρικών αμαξιδίων το 1947. Ο ίδιος όμως δεν πρόλαβε να δοκιμάσει την εφεύρεσή του. Όταν πέθανε η σορός του μεταφέρθηκε με ένα τέτοιο λεωφορείο.

14. Ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο



Το 1952 ο μηχανικός George Klein εφηύρε το ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο.

15. Σακούλες σκουπιδιών



Ο Harry Wasylyk από τη Manitoba και ο Larry Hansen από το Οντάριο εφηύραν την πρώτη πλαστική σακούλα σκουπιδιών για εμπορική χρήση το 1950.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.