Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

"Μπάχαλο" με τις ρυθμίσεις για το εφάπαξ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την αντίδραση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που έχουν υποστεί μειώσεις στα εφάπαξ τους πυροδοτεί η ευνοϊκή μεταχείριση στα εφάπαξ των ενστόλων.

Η «ιδιαίτερη» μεταχείριση των ενστόλων, αναμένεται να οδηγήσει άλλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων στα δικαστήρια με στόχο να διεκδικήσουν μικρότερες μειώσεις στα ποσά των εφάπαξ τους.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Οδυσέας Ντριβαλάς επισημαίνει στο Real.gr ότι η κυβέρνηση δημιουργεί δημοσίους υπαλλήλους δυο ταχυτήτων, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί η ίδια αντιμετώπιση για όλους.

Με διάταξη που προστέθηκε στο πολυνομοσχέδιο λίγες ώρες πριν κατατεθεί στη Βουλή, η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις των ενστόλων, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις στα εφάπαξ τους τουλάχιστον 30% λόγω της εφαρμογής συντελεστή βιωσιμότητας στα ταμεία που δίνουν μερίσματα αλλά και εφάπαξ.

Συγκεκριμένα η διάταξη προβλέπει βελτιωμένο συντελεστή βιωσιμότητας βάσει του οποίου οι μειώσεις στα εφάπαξ των ενστόλων θα είναι μικρότερες και θα τεθούν σε εφαρμογή σε βάθος 5ετίας ή και 10ετίας.

Επίσης θα προβλέπει βελτιωμένο συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη παραμέτρους όπως ο συνολικός αριθμός υπηρετούντων στο σώμα και η ηλικιακή τους διαστρωμάτωση. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι οι μειώσεις στα εφάπαξ θα είναι ηπιότερες, προκειμένου σταδιακά να επέλθει η οικονομική ισορροπία του ταμείου – κλάδου σε μια πιο μακροχρόνια διαδικασία.

Οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας εκφράζουν φόβους πως με την αρχική πρόβλεψη, η μείωση στα εφάπαξ τους μπορεί να φθάσει και το 50%, ενώ δεδομένη θεωρείται η μείωση στις επικουρικές συντάξεις, που πλέον, θα ακολουθούν αυτές των υπόλοιπων συνταξιούχων του ΕΤΕΑ. Ήδη, στους κόλπους των συνδικαλιστών επικρατεί αναβρασμός, καθώς φοβούνται μαζικές αποχωρήσεις έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου να διασφαλιστεί το εφάπαξ στο σημερινό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διαβεβαιώνει ότι τα ταμεία του ένστολου προσωπικού των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, μετά την ένταξή τους στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), «διατηρούν στο ακέραιο την αυτονομία διαχείρισης της υφιστάμενης και μελλοντικής περιουσίας τους».

Ο υπουργός Εργασίας προσθέτει επίσης ότι, «δεν θα θιγούν οι παροχές, ενώ κατά την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας, που διασφαλίζει την βιωσιμότητα των ταμείων, θα υπάρξει "ρήτρα αξιομάχου" δηλαδή ειδική πρόνοια που θα λαμβάνει υπόψη τη διασφάλιση του αξιομάχου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε οι όποιες προσαρμογές να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου».

Τα ταμεία παραμένουν υπό την εποπτεία των αντίστοιχων υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη.

Η τελική διάταξη

Στο άρθρο 221, στην παράγραφο 3 που προβλέπει την περικοπή όλων των εφάπαξ, προστίθενται τα εξής: «Ειδικά για τα χορηγούμενα εφάπαξ από τους λογαριασμούς των Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Κλάδου Πρόνοιας ΤΕΑΠΑΣΑ και ΤΑΛΣ, η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό του συντελεστή βιωσιμότητας, θα ενσωματώνει ρήτρα διασφάλισης του αξιόμαχου των Σωμάτων αυτών, μετά από πρόταση του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού».


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.