Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Φυλακές - φρούρια και αρχείο DNA

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Πράσινο φως» για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους όρους κράτησης, την αποφυλάκιση και τις άδειες των καταδικασμένων (και υποδίκων) για βαριά εγκλήματα (τρομοκρατία, δολοφονίες στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης κλπ.) που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι, άναψε χθες η κυβέρνηση, καταθέτοντας το σχετικό νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου προβλέπονται ταυτόχρονα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών και επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης, η δυνατότητα κράτησης του DNA υπόπτων για πολλά χρόνια, καθώς και μέτρα επιείκειας (αναστολή δίωξης κλπ.) για υπόπτους και καταδίκους που δίνουν πληροφορίες για εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων ή αποτροπή τρομοκρατικών χτυπημάτων.

«Τα πάνω κάτω» έρχονται και στις διοικητικές δίκες, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας θα μπορεί, κατά την ακύρωση μιας πράξης της πολιτείας (π.χ. διαθεσιμότητα, αυθαίρετα κλπ.) να ορίζει ότι τα αποτελέσματα της ακύρωσης θα ξεκινούν σε χρόνο μεταγενέστερο από την έκδοση της πράξης, αφού σταθμίσει προηγουμένως τις πραγματικές καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί σε συνδυασμό με το δημόσιο συμφέρον.

Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας (Γ' τύπου) που θα λειτουργήσουν στον Δομοκό, την περιφρούρηση θα αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ με σχέδιο ασφαλείας που θα είναι απόρρητο.

Εκεί θα μεταχθούν κατάδικοι και υπόδικοι που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι και κατηγορούνται για τρομοκρατία, ανθρωποκτονία στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, ληστεία με φόνο ή βαριά σωματική βλάβη, εγκλήματα κατά του πολιτεύματος και της χώρας, εσχάτη προδοσία.
Για τουλάχιστον 4ετή κράτηση (με παράταση ανά 2ετία) θα μεταχθούν και όσοι κριθούν από εισαγγελέα ως ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, με κριτήριο τη βαρύτητα του εγκλήματος, την πιθανότητα τέλεσης νέου, την προσωπικότητα, την ύπαρξη στοιχείων για περαιτέρω εγκληματική δράση.

Οι καταδικασμένοι σε ισόβια για τρομοκρατία και δολοφονίες στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης δεν θα αποφυλακίζονται πριν να εκτίσουν 20 χρόνια ούτε θα παίρνουν άδεια πριν από τη συμπλήρωση 10ετίας (πραγματικής, χωρίς ευεργετικό υπολογισμό της ποινής). Για όσους έχουν ξεπεράσει τη 10ετία αποφαίνεται εντός 6μήνου ο εισαγγελέας για τη συνέχιση της κράτησής τους ή μη σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών θα προεδρεύει πλέον ο εισαγγελέας επόπτης των φυλακών με αυστηρότερες προϋποθέσεις μεταγωγής.

Μέτρα επιείκειας θα έχουν όσοι δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία και δώσουν στοιχεία που συμβάλλουν στην ανακάλυψη και σύλληψη φυγόποινων ή φυγόδικων τρομοκρατών ή στην παρεμπόδιση τρομοκρατικής ενέργειας ή στην εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης. Θα «παγώνει» η σε βάρος τους δίωξη, αλλά εάν οι πληροφορίες τους αποδειχθούν ψευδείς, θα συνεχίζεται κανονικά η δίωξή τους, ενώ η κατάθεσή τους θα τηρείται απόρρητη σε ειδικό αρχείο.

Ανατροπές στο ΣτΕ

Σημαντικές ανακατατάξεις έρχονται στις διοικητικές δίκες. Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα μπορεί πλέον:

Να ορίσει ότι τα αποτελέσματα μιας ακυρωτικής του απόφασης δεν θα ανατρέξουν στον χρόνο που εκδόθηκε η επίμαχη πράξη της πολιτείας, αλλά σε χρόνο μεταγενέστερο που θα καθορίσει το δικαστήριο. Η ευχέρεια αυτή παρέχεται στο δικαστήριο για να σταθμίσει πρώτα το δημόσιο συμφέρον και τις πραγματικές καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Να μην ακυρώσει μια πράξη της πολιτείας, εάν υπάρχουν τυπικές κυρίως πλημμέλειες που μπορούν να καλυφθούν εκ των υστέρων.

Να μην ακυρώσει μια ατομική πράξη εάν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από την ισχύ της και υπάρχει κίνδυνος να κλονιστεί η ασφάλεια δικαίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.