Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Πως θα δροσιστούμε οικονομικά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γυρίζουμε κουρασμένοι στο σπίτι και συνειδητοποιούμε ότι έχουμε ξεχάσει την τέντα μαζεμένη και τα παντζούρια ανοιχτά. Η ζέστη έχει εγκλωβιστεί μέσα στο διαμέρισμα. Πρώτη σκέψη, να ανοίξουμε το κλιματιστικό στους 18° C. Κάπως έτσι συντελούμε το τέλειο «έγκλημα» εις βάρος της τσέπης μας, αλλά και του περιβάλλοντος. Γιατί, στην προκειμένη περίπτωση, οικονομία και προστασία του περιβάλλοντος πάνε μαζί: Οικονομία σημαίνει λιγότερη κατανάλωση ενέργειας (άρα, μικρότερο λογαριασμό στη ΔΕΗ) και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας σημαίνει μικρότερες εκπομπές ρύπων.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου είναι η αποδοτικότερη κίνηση. Τοποθετώντας σκίαστρα, αντικαθιστώντας τα κουφώματα με θερμοδιακοπτόμενα και μονώνοντας σωστά το κτίριο, περιορίζουμε πάνω από 40% τις ανάγκες σε ενέργεια. Μέσω του προγράμματος «εξοικονομώ κατ’ οίκον», οι ιδιοκτήτες μπορούν να εξασφαλίσουν επιδότηση έως και 70% για την ενεργειακή θωράκιση του ακινήτου. Το ποσοστό της επιδότησης εξαρτάται από το εισόδημα: Το 70% αφορά στους έχοντες οικογενειακό εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ, ενώ για όσους έχουν εισόδημα έως και 80.000 ευρώ η επιδότηση πέφτει στο 15%. Το ποσό της επένδυσης που δεν θα καλυφθεί με επιδότηση χρηματοδοτείται, μέσω άτοκου τραπεζικού δανεισμού. Μία σωστή ενεργειακή θωράκιση ενδέχεται να κοστίζει ακόμη και πάνω από 10.000 ευρώ για ένα σπίτι 120 τ.μ. (το πρόγραμμα καλύπτει δαπάνες έως 15.000 ευρώ). Προς το παρόν, στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 47.000 φάκελοι, ενώ περισσότεροι από 10.000 έχουν περάσει από το στάδιο του ελέγχου, αλλά δεν έχουν προχωρήσει μέχρι να βρεθούν κονδύλια. Στον προγραμματισμό του υπουργείου είναι να συνεχιστεί το πρόγραμμα, οπότε η σύνταξη φακέλου και η κατάθεση αίτησης εξακολουθούν να έχουν νόημα.

Συσκευές τύπου Α παράγουν τουλάχιστον 3,6 φορές περισσότερη ψύξη ή θέρμανση από το ρεύμα που καταναλώνουν. Δεν είναι, όμως, όλες οι συσκευές «Α» ίδιες. Ο δείκτης «cop» (αποτυπώνει τη θερμική απόδοση) κυμαίνεται από 3,6 και φτάνει πάνω από 5. Άρα, υπάρχουν συσκευές με την ίδια βαθμολογία που αποδίδουν έως και 25% περισσότερο, καταναλώνοντας το ίδιο ρεύμα. Θα δείτε συσκευή τύπου «Α» που κοστίζει 218 ευρώ και έχει δείκτη cop 3,3 και συσκευή τύπου «Α» που κοστίζει 600 ευρώ, αλλά παράγει 65% περισσότερη ψύξη.

Όταν ο χώρος κλιματίζεται, κρατάμε τα παράθυρα κλειστά. Δεν κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη κάτω από τους 21° C. Ενεργοποιούμε, αν δεν έχουμε, το «νυχτερινό» της ΔΕΗ, για να γλιτώσουμε χρήματα κατά τη διάρκεια ισχύος του φθηνού τιμολογίου (μετά τις 23.00 κατά τους θερινούς μήνες). Αρκεί η μεταφορά του 40% της συνολικής κατανάλωσης στο «νυχτερινό» τιμολόγιο, για να εξοικονομήσουμε ακόμη και 70 ευρώ το τετράμηνο. Ρυθμίζουμε τον ανεμιστήρα του κλιματιστικού σε χαμηλές ταχύτητες, όταν υπάρχει αυξημένη υγρασία. Ρυθμίζουμε τα πτερύγια του αέρα προς τα πάνω, καθώς ο κρύος αέρας είναι βαρύτερος και κινείται προς τα κάτω.

Όταν η εξωτερική θερμοκρασία αγγίζει τους 30 βαθμούς, οι ανεμιστήρες οροφής μπορούν να καλύψουν 100% τις ανάγκες μας. Το κόστος αγοράς δεν είναι υψηλό (40 - 50 ευρώ για μία συσκευή που θα καλύψει ένα δωμάτιο 13 τετραγωνικών) και η απόσβεση γίνεται ταχύτατα.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.