Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Πρόσβαση άνευ ορίων στις τέχνες και τον πολιτισμό: Συζήτηση και εργαστήριο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014
Συζήτηση 17:00-21:00
Εργαστήριο 11:00-16:00 με ενδιάμεσο διάλειμμα


Με την ευκαιρία του Unlimited Festival το οποίο οργανώθηκε το 2012 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στο Λονδίνο και με πρωτοβουλία του British Council (UK), τέσσερις φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών στην ανάθεση, δημιουργία και προβολή παραστάσεων παραστατικών τεχνών που να εμπλέκουν ανθρώπους με αναπηρία. Για τη Στέγη η συμμετοχή στο δίκτυο αυτό ήταν λογικό βήμα, δεδομένου ότι αναπτύσσει ανάλογες δραστηριότητες στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού της προγράμματος.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Unlimited Access η Στέγη, εκτός από μία σειρά τριών μεικτών εργαστηρίων σύγχρονου χορού, στα οποία συμμετέχουν άνθρωποι με και χωρίς αναπηρία και ένα φεστιβάλ που θα λάβει χώρα τον Φεβρουάριο του 2015, προτείνει και μία ημέρα αφιερωμένη στα θέματα πρόσβασης στους χώρους πολιτισμού για ανθρώπους με αναπηρία.

Η δράση απαρτίζεται από δύο μέρη:
• Δημόσια συζήτηση για θέματα πρόσβασης με ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα εστιάσει τόσο στα προβλήματα φυσικής πρόσβασης όσο και στις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στον πολιτισμό ανθρώπων με αναπηρία. Πατήστε εδώ για να δείτε το πρόγραμμα και τους ομιλητές.

Μικρη Σκηνή | 17:00-21:00 | Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση | Γλώσσα: Ελληνικά και αγγλικά. Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά, καθώς και στη νοηματική γλώσσα. | Η συζήτηση θα αναμεταδοθεί και ζωντανά απο το sgt.gr

• Εργαστήριο επιμόρφωσης για στελέχη πολιτιστικών οργανισμών, ανεξάρτητων καλλιτεχνικών ομάδων, επαγγελματίες του χώρου του marketing κ.α. για τη βελτίωση της επικοινωνίας με τις κοινότητες ανθρώπων με αναπηρία, σε συνεργασία με την ομάδα Flip! από τη Σκωτία
Το εργαστήριο είναι διαδραστικό και στοχεύει στη δημιουργία συνθηκών αναστοχασμού πάνω στις πρακτικές και πολιτικές των πολιτιστικών οργανισμών. Αρχικά θα τεθούν τα εξής ερωτήματα:
• Ποιούς θεωρούμε ανθρώπους με αναπηρία – για ποιούς μιλάμε;
• Ποιοί είναι οι τρόποι θεώρησης της αναπηρίας και οι πρακτικές τους συνέπειες;

Στη συνέχεια το εργαστήριο θα εστιάσει στην ανάπτυξη κοινού σε συγκεκριμένους τομείς:
• Στρατηγικές marketing προς το κοινό των ανθρώπων με αναπηρία
• Τρόποι εμπλοκής καλλιτεχνών όλων των ειδών τέχνης
• Η επικοινωνία με τους φίλους και τις οικογένειες ανθρώπων με αναπηρία
• Η επικοινωνία με τους κριτικούς τέχνης
• Ο χώρος των ανθρώπων με αναπηρία ως μέρος της αγοράς
• Ευρύτερο κοινό και αναπηρία
Μία «εργαλειοθήκη» ιδεών και πρακτικών θα δοθεί στους συμμετέχοντες, την οποία θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν στη δουλειά τους.

Η Σκωτία έχει ένα από τα πλέον προοδευτικά νομοθετικά πλαίσια στην Ευρώπη σε σχέση με την αναπηρία. Οι πολιτιστικοί οργανισμοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα θέματα προσβασιμότητας, όχι μόνο σε κτιριακό επίπεδο αλλά και σε εκείνο του σχεδιασμού προγραμμάτων και επικοινωνίας.
Η Flip! συνεργάζεται με πολιτιστικούς οργανισμούς στη Σκωτία, βοηθώντας τους να κάνουν την ισότητα, την πρόσβαση και τη συμμετοχικότητα κεντρικά σημεία της πρακτικής τους. Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους τοπικούς φορείς όπως οι National Theatre of Scotland, Edinburgh International Festival, BBC Scotland, Εngage Scotland, Τhe Scottish Book Trust και άλλους. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα τους www.flip.org.uk.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις 11:00 έως τις 16:00 με ενδιάμεσο διάλειμμα. Γλώσσα: Αγγλικά. Το κόστος συμμετοχής είναι 20 € στο οποίο περιλαμβάνεται sandwich και αναψυκτικά.


Πηγή: http://www.sgt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.