Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014

Δέκα περίεργα γεωγλυφικά ανά τον κόσμο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γραμμές και μορφές… αρχαία μυστήρια.

Μυστηριώδη γεωγλυφικά -μεγάλα μοτίβα χαραγμένα στην επιφάνεια της γης- τα οποία είναι ορατά μόνο από ψηλά και τα οποία έχουν εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές της Γης, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ειδικών, ερευνητών και μη.

Και καθώς δημιουργήθηκαν σε μια εποχή, που τα αεροπορικά ταξίδια δεν ήταν δυνατά, η ύπαρξή τους έχει οδηγήσει σε διάφορες θεωρίες σχετικά με την προέλευσή τους, αναφέρει δημοσίευμα του Mother Nature Network.

Ποιο ήταν το προοριζόμενο κοινό τους; Ποιος τα έφτιαξε και με τι σκοπό;

Δείτε παρακάτω μια λίστα με δέκα από τα πιο περίεργα γεωγλυφικά που υπάρχουν στον κόσμο:

1. Γραμμές της Νάσκα (Nazca Lines)Οι Γραμμές της Νάσκα βρίσκονται στην έρημο Nazca στο νότιο Περού και έχουν ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Ουνέσκο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δημιουργήθηκαν ανάμεσα στο 200 π.Χ. με 500 π.Χ.

Γραμμές σχηματίζουν εκατοντάδες ξεχωριστές μορφές, που ποικίλουν από τα πιο απλά γεωμετρικά σχήματα, μέχρι σχέδια από λάμα, αράχνες, καρχαρίες, μαϊμούδες, σαύρες κ.α.

Ο σκοπός και η σημασία τους παραμένουν ένα μυστήριο μέχρι και σήμερα, παρότι έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες.

Ορισμένοι υποθέτουν ότι ο λαός Νάσκα τις δημιούργησε για να τις βλέπουν από ψηλά οι θεοί. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτές κρύβεται κάποιος αστρονομικός σκοπός, ενώ κάποιοι άλλοι λένε ότι κατασκευάστηκαν για την επικοινωνία με εξωγήινους επισκέπτες.

2. Marree ManΤο εντυπωσιακό αυτό γεωγλυφικό βρίσκεται στην αυστραλιανή ενδοχώρα και απεικονίζει έναν αυτόχθονα να κυνηγά πουλιά ή μικρά καγκουρό με ένα κοντάρι. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο γεωγλυφικό του κόσμου και ανακαλύφθηκε μόλις το 1998.

3. Works of the Old MenΠρόσφατες αεροφωτογραφίες αποκάλυψαν εκτενή γεωγλυφικά διασκορπισμένα στη Σαουδική Αραβία, Συρία και Ιορδανία, που απεικονίζουν μια σειρά από τροχούς, ανάμεσα σε άλλα μοτίβα.

Ονομάστηκαν «Works of the Old Men» και πιστεύεται ότι είναι πολλών χιλιάδων ετών, ωστόσο οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι.

4. Uffington White HorseΗ προϊστορική φιγούρα «Uffington White Horse» βρίσκεται στο Oxfordshire της Αγγλίας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού, ανάμεσα στο 1200 π.Χ. και το 800 π.Χ.

Παρότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αναπαριστά ένα άλογο, κάποιοι αναφέρουν ότι θυμίζει περισσότερο κάποιο είδος γάτας, παρότι δεν υπάρχουν μεγάλα αιλουροειδή στη Μ. Βρετανία.

5. Paracas CandelabraΣτη βόρεια πλευρά της χερσονήσου Paracas στον κόλπο Pisco στο Περού υπάρχει ένα γεωγλυφικό, το οποίο οι ειδικοί χρονολογούν πίσω στο 200 π.Χ.

Τοπικοί θρύλοι αναφέρουν ότι αναπαριστά το θεό Viracocha, ο οποίος λατρευόταν σε όλη τη Νότια Αμερική. Άλλοι πιστεύουν ότι είχε κατασκευαστεί ως σημάδι για τους ναυτικούς ή ότι ήταν μια συμβολική αναπαράσταση ενός παραισθησιογόνου φυτού (Jimson weed).

6. Blythe IntagliosΤα ανθρωπομορφικά, γεωγλυφικά αυτά σκαλίσματα υπάρχουν κοντά στην περιοχή Blythe της Καλιφόρνια στην έρημο Κολοράντο κατά μήκος του ποταμού Κολοράντο. Διατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των χιλιετιών, χάρη στην ξηρότητα της περιοχής.

Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν αρχικά από τους ινδιάνους Mojave και Quechan γύρω στο 1000 μ.Χ. Ανακαλύφθηκαν το 1932, όταν ένας πιλότος έτυχε να κοιτάξει προς τα κάτω ενώ πετούσε από πάνω τους.

7. Τα γεωγλυφικά του ΑμαζονίουΤη δεκαετία του 1970 η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο αποκάλυψε ένα περίπλοκο δίκτυο, μυστήριων αρχαίων γεωγλυφικών, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα κατασκευάστηκαν από προ-κολομβιανούς πολιτισμούς.

8. Cerne Abbas GiantΣε αντίθεση με τα υπόλοιπα γεωγλυφικά, που αναφέρονται στη συγκεκριμένη λίστα, αυτά που βρέθηκαν κοντά στο χωριό Cerne Abbas στο Ντόρσετ της Αγγλίας, δεν είναι προϊστορικά. Η παλαιότερη αναφορά της ύπαρξής τους πηγαίνει πίσω στο 17ο αιώνα. Ωστόσο, το μυστήριο γύρω από τη σημασία τους παραμένει και σε αυτήν την περίπτωση.

9. Ρωσικά γεωγλυφικάΣτις πλαγιές του όρους Zyuratkul στην περιοχή Chelyabinsk της Ρωσίας υπάρχουν τα αρχαιότερα γεωγλυφικά που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Τα λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν εκεί κοντά χρονολογούνται από τη Νεολιθική ή Χαλκολιθική περίοδο, ανάμεσα στο 4000 π.Χ. και 2000 π.Χ.

10. Ο γίγαντας της ΑτακάμαΜε ύψος 119 μέτρων ο «Γίγαντας της Ατακάμα» (Atacama Giant) είναι η μεγαλύτερη, προϊστορική, ανθρωπομορφική, γεωγλυφική φιγούρα του κόσμου. Βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και θεωρείται ότι αναπαριστά μια θεότητα, στην οποία πίστευαν οι άνθρωποι που έζησαν στην περιοχή ανάμεσα στο 1000 μ.Χ. και 1400 μ.Χ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.