Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

Η τιμωρία στους βιαστές ήταν να... κουρέψουν το γκαζόν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Μπούσια, στη δυτική Κένυα, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη, μία ημέρα προτού να ξεκινήσει η δίκη των βιαστών μιας ανήλικης, οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι από τους αστυνομικούς αφού τους επέβαλαν ως τιμωρία να. . . κουρέψουν το γκαζόν του αστυνομικού τμήματος.Η υπόθεση αυτή προκάλεσε τεράστιο σκάνδαλο στη χώρα αλλά και στο εξωτερικό.
"Ήρθαμε εδώ για να ζητήσουμε δικαιοσύνη για τα κορίτσια μας", είπε μια 45χρονη μητέρα πέντε παιδιών που συμμετείχε στη διαδήλωση της Μπούσια, κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα.
Τον Ιούνιο του 2013 η 16χρονη "Λιζ" (με αυτό το ψευδώνυμο έγινε γνωστό το θύμα) δέχτηκε επίθεση, ξυλοκοπήθηκε και βιάστηκε από έξι άνδρες οι οποίοι στη συνέχεια την πέταξαν, αναίσθητη και αιμόφυρτη, σε έναν βόθρο.

Παρά τα σοβαρά τραύματά της η κοπέλα επέζησε και αναγνώρισε ορισμένους από τους δράστες - τους οποίους γνώριζε. Κάτοικοι της περιοχής παρέδωσαν τους δράστες στην αστυνομία, όμως οι αστυνομικοί τους άφησαν να φύγουν αφού προηγουμένως τους υποχρέωσαν να καθαρίσουν από τα αγριόχορτα το χώρο γύρω από το αστυνομικό τμήμα.

Οι δικαστικές αρχές αντιμετώπισαν επίσης απαθώς την υπόθεση και η εισαγγελία άσκησε διώξεις μόλις τον Φεβρουάριο του 2014, αφού συγκεντρώθηκαν 1,7 εκατομμύριο υπογραφές σε ένα αίτημα που απαιτούσε "δικαιοσύνη για τη Λιζ".

Σύμφωνα με τον έπαρχο της Μπούσια, Ισάια Νακόρου, μόνο ο ένας από τους δράστες θα καθίσει αύριο στο εδώλιο αφού οι υπόλοιποι διαφεύγουν.
"Μέχρι τώρα δεν έχουμε καμία πληροφορία για τη σύλληψη των άλλων", εξήγησε ένα μέλος του Συνασπισμού κατά της βίας σε βάρος των γυναικών (Covaw).
Στην περιοχή της Μπούσια "ο βιασμός είναι χρόνιο φαινόμενο", υπογράμμισε η 25χρονη διαδηλώτρια Τζόι Μουσούμπα η οποία κρατούσε ένα πλακάτ με τη φράση: "Το κούρεμα του γκαζόν δεν είναι τιμωρία για βιασμό".Η πολιτική υπηρεσία ελέγχου της αστυνομίας υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε έρευνα για τη συμπεριφορά των αστυνομικών και τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την καταγγελία της Λιζ. Ο αρχηγός της κενυατικής αστυνομίας, Ντέιβιντ Κιμάγιο, στο αποκορύφωμα του σκανδάλου, αμφισβήτησε την κατάθεση της 16χρονης υποστηρίζοντας ότι το διάστημα που μεσολάβησε από τη στιγμή που εκείνη άρχισε να φωνάζει μέχρι την ώρα που έσπευσαν να την βοηθήσουν οι συγχωριανοί της "ήταν πολύ μικρό" για να προλάβουν έξι άνδρες να την βιάσουν.

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η κενυατική αστυνομία δεν αντιμετωπίζει με την πρέπουσα σοβαρότητα τους βιασμούς. "Μόνο σε μια επαρχία αναφέρθηκαν 8.600 βιασμοί τα τελευταία τέσσερα χρόνια", δήλωσε η Μαίρη Μακόχα, η διευθύντρια του Προγράμματος Αγροτικής Εκπαίδευσης και Οικονομικής Ανάπτυξης (Reep). Όπως είπε, κάποιες φορές οι μάρτυρες δωροδοκούνται ή απειλούνται ενώ σε πολλές περιπτώσεις η έρευνα διαιωνίζεται επ' άπειρον, για να αποθαρρυνθούν οι καταγγέλλουσες.

Η διευθύντρια του Covaw, Τζόαν Νιανιούκι, υποστήριξε ότι στην περιοχή της Μπούσια έχει αναπτυχθεί μια νοοτροπία με βάση την οποία οι γονείς δέχονται χρήματα από τους δράστες ως "αποζημίωση" για να αποσύρουν τις κατηγορίες του βιασμού των κοριτσιών τους. Ο έπαρχος Νακόρου από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι οι τοπικές αρχές είναι αποφασισμένες να καταπολεμήσουν τη βία σε βάρος των γυναικών και είπε ότι από τον Απρίλιο στην Μπούσια έχουν συλληφθεί 13 ύποπτοι.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.