Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Μωρά από... τρεις γονείς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα τεχνική γονιμοποίησης μπορεί να είναι έτοιμη σε δύο χρόνια.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να γεννιούνται μωρά από τρεις γονείς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η αμφιλεγόμενη τεχνική γονιμοποίησης θα μπορούσε να είναι μη ασφαλής, ωστόσο τονίζει πως απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έλεγχοι προτού εγκριθεί η χρήση της.

Αυτό, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μπορεί να πάρει μέχρι και δύο χρόνια.

Ωστόσο, κορυφαίοι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος γύρω από την αλλαγή της νομοθεσίας.

Οι υποστηρικτές της μεθόδου λένε ότι θα δώσει στα ζευγάρια, που έχουν υπομείνει επανειλημμένα αποβολές, τη δυνατότητα να αποκτήσουν οικογένεια.

Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι τα γενετικά τροποποιημένα ωάρια και έμβρυα διασχίζουν μια κρίσιμη ηθική γραμμή και πως αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία «τέλειων» μωρών… κατά παραγγελία.

Η διαμάχη αυτή έχει ξεσπάσει με αφορμή μια εργασία ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Newcastle γύρω από τις ανίατες ασθένειες που προκαλούνται από τα μιτοχόνδρια, οι οποίες επηρεάζουν ένα στα 6.500 μωρά και ευθύνονται για 50 γενετικές ασθένειες.

Οι γυναίκες που φέρουν αυτά τα «χαλασμένα» μιτοχόνδρια μπορεί να αποβάλλουν επανειλημμένα και συχνά έρχονται αντιμέτωπες με το ερώτημα αν πρέπει να παραμείνουν άτεκνες.

Για να τις βοηθήσουν -συνεχίζει το δημοσίευμα- οι ερευνητές ανέπτυξαν τεχνικές κατά τις οποίες «απομακρύνονται» τα «χαλασμένα» μιτοχόνδρια και αντικαθίστανται από μία άλλη γυναίκα-δωρητή. Η επιτυχής αντικατάσταση μιτοχονδρίων θα μπορούσε να επιτρέψει σε ένα ζευγάρι να αποκτήσει ένα υγιές, γενετικά δικό του παιδί. Επιπλέον, καθώς οι αλλαγές θα περνούν από γενιά σε γενιά, θα μπορούσε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών στις μελλοντικές γενιές.

Τα παιδιά αυτά θα έχουν DNA από δύο ωάρια και ένα σπέρμα, με αποτέλεσμα να προέρχονται από δύο μητέρες και έναν πατέρα. Βέβαια, η γενετική «συμβολή» του ωαρίου-δωρητή θα είναι πάρα πολύ μικρή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.