Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Ανθρωπιστική βοήθεια από τη Μυτιλήνη στις οικογένειες των ανθρακωρύχων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επέστρεψαν από την Τουρκία οι αντιπροσωπείες μελών της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και του παραρτήματος Λέσβου της «Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης», που μετέφεραν εφόδια στα παιδιά των εργατών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εκρήξεων στα ορυχεία της πόλης Σόμα.





Οι εθελοντές από τη Μυτιλήνη, μαζί με τα μέλη τριών άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων από το Αϊβαλί, μετέβησαν στο ορεινό χωριό Ελμά Ντερέ στα περίχωρα της πόλης Κινίκ. Το Ελμά Ντερέ είναι ένα φτωχό αγροτικό χωριό με 100 περίπου σπίτια, που θρήνησε 11 νεκρούς ανθρακωρύχους, όλοι τους νέοι άνθρωποι ηλικίας 20 έως 30 χρονών.

Εκεί παρέδωσαν τα εφόδια στο Δημοτικό Σχολείο και ακολούθως πέρασαν από τα σπίτια αυτών που έχασαν γιούς και γαμπρούς στο ορυχείο, συνομίλησαν με τους οικείους τους και διατύπωσαν συλλυπητήριες ευχές εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στις οικογένειες. Ακολούθως, επισκέφτηκαν το νεκροταφείο στην πόλη Σόμα, σ' ένα τμήμα του οποίου ετάφησαν δεκάδες εργάτες, θύματα της έκρηξης στο ανθρακωρυχείο.

Πλήθος κόσμου, από διάφορα μέρη της Τουρκίας, επισκέπτονται με συγκίνηση το νεκροταφείο αυτό και εναποθέτουν τα λουλούδια τους ή ρίχνουν νερό (κατά το μουσουλμανικό έθιμο) στους φρέσκους ακόμη τάφους των άτυχων νέων συνανθρώπων μας. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των ελληνικών αντιπροσωπειών, που έβρεχε συνεχώς, δεν σταμάτησε η προσέλευση του κόσμου, κυρίως όμως συγγενών, φίλων και συναδέλφων των νεκρών ανθρακωρύχων.

«Η κατάσταση που αντικρίσαμε μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει. Ένα φτωχό χωριό με κατοίκους βιοπαλαιστές δέχτηκε ένα άδικο χτύπημα. Έντεκα νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφήνοντας πίσω τους ορφανεμένες οικογένειες. Ήταν συγκλονιστικό το θέαμα νέων γυναικών που θρηνούσαν το χαμό των αντρών τους» εξομολογείται η Νέλλυ Χατζηδάκη, μέλος της Κίνησης «Συνύπαρξη» που συμμετείχε στην αποστολή.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.