Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ανοιχτό παραμένει το θέμα των μετεγγραφών για τις ειδικές κατηγορίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για τελική απόφαση του τμήματος κάνει λόγο το υπ. Παιδείας.

Περισσότερα ερωτήματα δημιουργήθηκαν παρά απαντήθηκαν γύρω από το φλέγον θέμα των μετεγγραφών κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του υπουργού Παιδείας.

Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί άμεσα περισσότερους από 10.000 υποψηφίους ειδικών κατηγοριών που δεν ξέρουν αν τελικά οι μετεγγραφές θα είναι πραγματικά «ελεύθερες» για τις ειδικές κατηγορίες, άλλα και υποψηφίους με χαμηλό εισόδημα που ελπίζουν και αυτοί σε μετεγγραφή, με βάση τα όσα έχουν ειπωθεί από τον κ. Λοβέρδο.

Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί και ένα σημείο των όσων είπε ο υπουργός Παιδείας το οποίο και παραθέτουμε:

«Το πρώτο δίκιο είναι της ελληνικής οικογένειας αυτή τη στιγμή. Αλλά σε απόλυτη συσχέτιση με την εκπαιδευτική διαδικασία. Εάν μπορεί ένα ίδρυμα να αντεπεξέλθει. Γι’ αυτό και πολύ σωστά ο νόμος του Μαΐου όρισε η τελική απόφαση είναι απόφαση του τμήματος και η ευθύνη».

Αν λοιπόν η τελική απόφαση είναι του τμήματος τότε υπάρχει η πιθανότητα ένα τμήμα να αρνηθεί τη μετεγγραφή στον υποψήφιο. Όπως είχε γράψει το newsbeast.gr, στην τροπολογία που είχε καταθέσει ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρονταν ότι «η κατά τα ανωτέρω μεταφορά της θέσης πραγματοποιείται με απόφαση της γενικής συνέλευσης του τμήματος υποδοχής. Οι δικαιούχοι μεταφοράς δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς το τμήμα υποδοχής».

Με βάση την τροπολογία ένας φοιτητής που ανήκει σε ειδική κατηγορία μπορεί να καταθέσει την αίτησή του για μετεγγραφή η οποία θα του δοθεί μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης του τμήματος υποδοχής. Βέβαια πουθενά δεν αναφέρεται ότι το τμήμα υποδοχής είναι υποχρεωμένο να δεχτεί τη μετεγγραφή, γεγονός που αναδεικνύεται και μέσα από τα λεγόμενα του υπουργού Παιδείας.

Το θέμα αυτό το έχει θίξει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων η οποία και ζητούσε με επιστολή της προς τον τότε υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο την προσθήκη της λέξης «υποχρεωτική» ώστε να μην υπάρχει περιθώριο άρνησης της μετεγγραφής από το τμήμα υποδοχής αφού όπως είναι γνωστό υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια και κεντρικά ΤΕΙ που αντιδρούν με τις μετεγγραφές καθώς αυξάνεται ο αριθμός των φοιτητών χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα να τους υποστηρίξουν λόγω των μειωμένων κονδυλίων και των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Το newsbeast.gr επικοινώνησε με το γενικό γραμματέας της ΑΣΠΕ κ. Μανώλη Χρυσόγελο ο οποίος και ενημέρωσε ότι δέχονται καθημερινά δεκάδες ερωτήσεις από πολύτεκνους γονείς οι οποίοι είναι σε απόγνωση και τους οποίους δεν μπορούν να ενημερώσουν για το τι θα ισχύσει αν και ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών. Ο κ. Χρυσόγελος επισήμανε ότι δεν δόθηκαν απαντήσεις από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου και πολλές πολύτεκνες οικογένειες αναρωτιούνται αν τελικά θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια που θα τις θέτουν εκτός της διαδικασίας της μεταφοράς της θέσης των παιδιών τους σε άλλο τμήμα των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Όπως είπε ο κ. Χρυσόγελος «για να είναι ελεύθερες οι μετεγγραφές για τους πολύτεκνους, με βάση και τα λεγόμενα του κ. Αρβανιτόπουλου, θα πρέπει να μην υπάρχουν καθόλου εισοδηματικά όρια για αυτούς και να είναι υποχρεωτικές αυτές για τις σχολές. Οι μετεγγραφές δόθηκαν πριν 32 χρόνια αποκλειστικά στους πολύτεκνους καθαρά για δημογραφικούς λόγους και δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα για αυτούς όπως ομολογούν και οι ίδιοι πρυτάνεις».

Η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τις λοιπές κοινωνικές ομάδες αν δεν συνοδεύεται και από αύξηση των προσφερόμενων θέσεων η διεύρυνση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δώρον άδωρον ανέφερε ο κ. Χρυσόγελος, ενώ υπογράμμισε ότι «είχαμε περιπτώσεις πολλών παιδιών φέτος υπερπολυτέκνων οικογενειών ακόμη και με 7, 9 και 11 αδέλφια που δεν πήραν μεταφορά θέσης τελικά γιατί έτυχε να έχουν εισόδημα λίγα ευρώ παραπάνω και από οικογένειες με ένα παιδί που πήραν, χωρίς να εξετάζεται κανένα άλλο κριτήριο ή η βαθμολογία του!»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΣΠΕ μεταξύ των άλλων ζητά και την αναδρομική ισχύ του νόμου για τις μετεγγραφές των φοιτητών που ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες καθώς εξαιρούνται οι εισαχθέντες των προηγούμενων ετών που σύμφωνα με την ΑΣΠΕ και το υπουργείο ανέρχονται σε μόλις 723 άτομα. Επισημαίνουμε ότι σε σχετικό ερώτημα της Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων το υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε απάντηση αλλά αρκέστηκε στην παράθεση της νομοθεσίας.

Ο χρόνος για την κατάθεση των μηχανογραφικών έχει αρχίσει να μετρά αντίθετα και ακόμα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις. Η ΑΣΠΕ σε ανάρτησή της κάνει λόγο για ανευθυνότητα των στελεχών του υπ. Παιδείας και ζητά να διευκρινιστεί άμεσα ο τρόπος των μετεγγραφών πριν τις δηλώσεις των σχολών.

Θυμίζουμε ότι η παραγρ 4. του άρθρου 53 αναφέρει ότι: «Η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων, τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Ας ελπίσουμε εντός των ημερών να δοθούν απαντήσεις στα σχετικά με τις μετεγγραφές, ώστε οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τι θα ισχύσει τελικά και να δικαιούνται τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής από ένα περιφερειακό τμήμα σε ένα αντίστοιχο τμήμα των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τα παιδιά που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες καλύτερα να μη σπεύσουν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους και να περιμένουν μέχρι και τις 14 Ιουλίου νεότερα από το υπουργείο Παιδείας για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.