Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Υπνική άπνοια και καρδιακές παθήσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι θεραπείες διαταραχής του ύπνου προστατεύουν την καρδιά.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από υπνική άπνοια και ακολουθούν θεραπείες για τη βελτίωση της κατάστασης, έχουν διττό όφελος: πέρα από το ότι απολαμβάνουν πιο ξεκούραστο ύπνο, βελτιώνουν και την υγεία της καρδιάς τους, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.

Σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine, η θεραπεία της υπνικής άπνοιας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των παραγόντων -όπως υψηλή αρτηριακή πίεση- που οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Η υπνική άπνοια είναι μια συχνή πάθηση, κατά την οποία ο πάσχων υποφέρει από επαναλαμβανόμενες παύσεις στην αναπνοή την ώρα που κοιμάται.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Mother Nature Network, το γεγονός πέρα από τον ύπνο επηρεάζει και το νευρικό σύστημα των πασχόντων, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και προκαλώντας φλεγμονές στις αρτηρίες.

Όσοι υποφέρουν από υπνική άπνοια, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με δύο νέες έρευνες, με τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο της άπνοιας του ύπνου, οι πάσχοντες μπορεί να είναι σε θέση να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή τους υγεία.

Η μία έρευνα, που διεξήχθη από το νοσοκομείο Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη, εξέτασε 318 ενήλικες με υπνική άπνοια.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στο πείραμα είτε υπέφεραν από κάποια καρδιακή πάθηση, ή είχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη χρησιμοποίησε ένα ειδικό μηχάνημα, το οποίο ανακούφιζε τα συμπτώματα της συγκεκριμένης διαταραχής ύπνου (CPAP). Η δεύτερη ομάδα έλαβε θεραπεία με οξυγόνο, ενώ η τρίτη εκπαιδεύτηκε σε ειδικές πρακτικές καλού ύπνου.

Μετά από 12 εβδομάδες οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ασθενείς της πρώτης ομάδας εμφάνιζαν μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, σε σχέση με τους άλλους δύο.

Η δεύτερη έρευνα, διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Σε αυτή συμμετείχαν 181 παχύσαρκοι ασθενείς με υπνική άπνοια. Οι ασθενείς αυτοί είναι χρησιμοποίησαν ένα βοηθητικό μηχάνημα CPAP, είτε ακολούθησαν πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους, είτε και τα δύο.

Στο τέλος του πειράματος, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εκείνοι που είχαν συνδυάσει το ειδικό μηχάνημα αναπνοής με την απώλεια βάρους εμφάνισαν τα μεγαλύτερα οφέλη ως προς την προστασία της υγείας της καρδιάς τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.