Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Έως τις 3 Ιουλίου η ανακοίνωση των βαθμών των πανελλαδικών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Λοβέρδος: Περισσότεροι αυτοί που θα δικαιούνται να ζητήσουν μετεγγραφή σε ΑΕΙ.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστούν οι νέες ρυθμίσεις που θα προστεθούν στον ήδη υπάρχοντα νόμο για τις μετεγγραφές των φοιτητών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

«Θα προσθέσουμε ένα άνετο οικονομικό κριτήριο. Φεύγουμε από τα φορολογικά κριτήρια και πάμε στις πραγματικές οικονομικές ανάγκες της ελληνικής οικογένειας. Με τις ρυθμίσεις αυτές θα αυξηθεί ο αριθμός των δυνάμενων να ζητήσουν μετεγγραφή», τόνισε ο κ. Λοβέρδος σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Μπορεί μια οικογένεια εκπαιδευτικών από τη Θεσσαλονίκη να συντηρεί ένα παιδί που σπουδάζει στην Κρήτη και ένα στην Πάτρα; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα “όχι”».

Το θέμα των μετεγγραφών αναμένεται να απασχολήσει τη Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιείται αύριο στη Ρόδο. «Υπάρχουν πολλά δίκια. Έχουν δίκιο οι σχολές που λένε ότι δεν αντέχουν πολλούς φοιτητές όπως και εκείνες που φοβούνται ότι θα ερημώσουν. Αλλά το πρώτο δίκιο είναι της ελληνικής οικογένειας», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος προσθέτοντας πάντως ότι «πολύ σωστά ο νέος νόμος προβλέπει πως ο τελευταίος λόγος ανήκει στα τμήματα».

Ως προς τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο στο ΕΜΠ εξαιτίας των κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων και των καταλήψεων των φοιτητών, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να κάνει τίποτε ως προς αυτό. «Κανένα εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν πρέπει να είναι κλειστό. Τα πανεπιστήμια τα κλείνουν μόνο οι πόλεμοι» τόνισε, κάνοντας έκκληση στην εκπαιδευτική κοινότητα του Ιδρύματος να βοηθήσει να μην χαθεί το εξάμηνο.

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε επίσης ότι προχωρά πολύ καλά στην εφαρμογή της η λύση που προκρίθηκε από την κυβέρνηση για το θέμα της διαθεσιμότητας, με την προκήρυξη 600 θέσεων εργασίας στα πανεπιστήμια, οι οποίες θα καλυφθούν μετά την αξιολόγηση των οργανογραμμάτων τους από τη δεξαμενή των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έδωσε επίσης το χρονοδιάγραμμα της δημοσιοποίησης της βαθμολογίας στις πανελλαδικές εξετάσεις και των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Θανάση Κυριαζή, οι βαθμοί θα ανακοινωθούν το αργότερο έως τις 3 Ιουλίου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι βάσεις θα ανακοινωθούν στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Παράλληλα τόνισε ότι οποιαδήποτε εκτίμηση για την πορεία των βάσεων είναι επισφαλής αφού δεν έχουν δοθεί οι βαθμολογίες και δεν έχουν κατατεθεί τα μηχανογραφικά. Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης είναι η 14η Ιουλίου.

Όσον αφορά την Τράπεζα Θεμάτων, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι η εφαρμογή της θα συνεχιστεί και ότι θα διορθωθούν οι τυχόν αστοχίες που θα διαπιστωθούν στην πορεία. «Η Τράπεζα Θεμάτων είναι δυναμική και όχι στατική διαδικασία» ανέφερε.

Στη γενική του τοποθέτηση ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι ο στόχος του ιδίου και των υφυπουργών του δεν είναι να «προκαλέσουμε αναστάτωση με δήθεν μεταρρυθμίσεις για να μείνουμε στην Ιστορία. Υποσχόμαστε πως θα παλέψουμε για την εκπαίδευση και την παιδεία, για την ασφάλεια που πρέπει να υπάρχει μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα και που αποκλείει τον αιφνιδιασμό. Θα παλέψουμε για την άρση των αδικιών. Θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να είναι απρόσκοπτη η συνεργασία μας με την Εκκλησία της Ελλάδος αλλά και της άλλες εκκλησίες».

Αναφερόμενος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια γίνονται συχνά στόχος άδικων επιθέσεων. «Τα ιδρύματά μας κατατάσσονται από τις διεθνείς αξιολογήσεις σε υψηλές θέσεις» τόνισε ο κ. Λοβέρδος για να προσθέσει: «Είναι αλήθεια ότι η εκπαίδευση χρειάζεται παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα μέτρα μετά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων και οπωσδήποτε μετά την κατάθεση των οργανισμών τους στις 30 Ιουνίου».

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ακόμη ότι η ανώτατη εκπαίδευση χρειάζεται διεθνοποίηση. «Ο νόμος Διαμαντοπούλου επιβάλλει την ίδρυση τμημάτων για αλλοδαπούς που θα διδάσκονται σε ξένη γλώσσα. Καλώ τα πανεπιστήμια να αναλάβουν τέτοιες πρωτοβουλίες» τόνισε.

Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ακόμη ότι μέσα στο καλοκαίρι θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή τρία νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας (έρευνα και τεχνολογία, ειδική αγωγή, νομική προσωπικότητα των εκκλησιών). Τέλος έκανε ειδική αναφορά στις δράσεις που θα αναλάβει η Πολιτεία για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και την προώθηση του σχολικού αθλητισμού.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ανέφερε ότι στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα, ενώ έκανε γνωστό πώς το 90% των βιβλίων έχουν προωθηθεί στις διευθύνσεις. Ανέφερε ακόμη πως στις 30 Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η επιμόρφωση των αξιολογητών για να προχωρήσει στη συνέχεια η διαδικασία της αξιολόγησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.