Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Το μυστήριο του... λόξιγκα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για ποιο λόγο συμβαίνει και πώς μπορούμε να τον σταματήσουμε.

Εντελώς ξαφνικά εκεί που κάθεστε αμέριμνοι νιώθετε τους μύες του αναπνευστικού σας συστήματος να συσπώνται, τις φωνητικές σας χορδές να κλείνουν σαν σφιγκτήρες και χωρίς να το θέλετε να βγαίνει από το στόμα σας ένα… απροσδόκητο «χικ»!

Σας έπιασε λόξιγκας!

Για ποιο λόγο και πώς μπορείτε να τον σταματήσετε;

Μην ανησυχείτε, συμβαίνει σε όλους. Και όταν λέμε όλους δεν εννοούμε μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τα ζώα, μέχρι και τα ανθρώπινα έμβρυα.

Ίσως να φταίει ότι φάγατε πολύ γρήγορα, ενθουσιαστήκατε με κάτι ή ήπιατε ένα ανθρακούχο ποτό. Μπορεί ακόμη να έχετε μόλις ξυπνήσει από την αναισθησία μετά από μια επέμβαση.

Κι όμως, πολλές φορές ο λόξιγκας εμφανίζεται χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο.

Οι γιατροί δε γνωρίζουν πού αποσκοπεί, ούτε και πώς να τον κάνουν να φύγει.

Με άλλα λόγια το μυστήριο του λόξιγκα παραμένει… μυστήριο!

«Οι άνθρωποι έχουν εφεύρει διάφορες “θεραπείες” για το λόξιγκα όπως: το να τρομάξουν το άτομο που υποφέρει, να το γαργαλήσουν, να του δώσουν να πιεί νερό κ.ά. Τίποτε όμως από αυτά δε βασίζεται στην επιστήμη» ανέφερε η παθολόγος Tyler Cymet στον Guardian.

Η Cymet είναι επικεφαλής ιατρικής εκπαίδευσης στο American Association of Colleges of Osteopathic Medicine και διεξήγαγε μια πενταετή έρευνα γύρω από 54 ασθενείς νοσοκομείων, οι οποίοι είχαν λόξιγκα.

Ξεκινώντας από το 1995, δοκίμασε μια σειρά από θεραπείες όπως τη συγκράτηση της αναπνοής αλλά και δυνατά φάρμακα, ωστόσο διαπίστωσε ότι καμία δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα. Καμία από τις τεχνικές δεν αποδείχτηκε αποτελεσματική στο να απαλλάξει τους ασθενείς από την «κατάρα» του λόξιγκα.

«Πιστεύω ότι τίποτε δεν λειτουργεί. Ξεκινά και σταματά από μόνο τους και αυτό είναι όλο» είπε ακόμη.

Για ποιο λόγο όμως μπορεί να συμβαίνει;

Κάποιοι ερευνητές προτείνουν ότι είναι ένα εμβρυϊκό πεπτικό αντανακλαστικό που προστατεύει ενάντια αναπνοή του αμνιακού υγρού, ενώ το έμβρυο βρίσκεται ακόμη στη μήτρα. Θα μπορούσε να είναι ακόμη ένας πρώιμος τρόπος εκπαίδευσης των μυών του αναπνευστικού συστήματος για το πώς θα αναπνέουν μετά τη γέννα.

Μία άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι ο λόξιγκας μας πάει πολλά χρόνια πίσω στους αμφίβιους συγγενείς μας.

Το κλασικό μοτίβο της αναπνοής, που ακολουθείται από ένα απότομο κλείσιμο της, γλωττίδας εμφανίζεται ιδιαίτερα στους γυρίνους όταν χρησιμοποιούν τα βράγχια τους, αντί για τους πνεύμονές τους για να αναπνεύσουν.

Όποια θεωρία κι αν υποστηρίζουν, οι επιστήμονες φαίνεται να συμφωνούν τουλάχιστον στο μηχανισμό που κρύβεται πίσω από το λόξιγκα.

Στην ιατρική αναφέρεται ως singultus και ορίζεται από μια ξαφνική σύσπαση των μυών του διαφράγματος και του μεσοπλεύριο, ακολουθούμενη από «κούμπωμα» της γλωττίδας, μεταξύ των φωνητικών χορδών εντός του λάρυγγα. Ο γρήγορος σπασμός της εισπνοής που συγκρούεται με τον κλειστό λάρυγγα προκαλεί το χαρακτηριστικό ήχο, που όλοι γνωρίζουμε και το σωματικό τράνταγμα.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν, επίσης, ότι ο λόξιγκας περιλαμβάνει ένα νευρωνικό κύκλωμα που ξεκινάει με το φρενικό και το πνευμονογαστρικό νεύρο. Το πνευμονογαστρικό νεύρο εκτείνεται από το στέλεχος του εγκεφάλου στην κοιλιά, ενώ το φρενικό νεύρο στέλνει σήματα από τον εγκέφαλο προς το διάφραγμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.